Lipsa exemplului

Lipsa exemplului Mareste imaginea.

Cum spune proverbul: „Daca tineretea ar sti si daca batranetea ar putea..." Daca am sti in tinerete sa iertam, iar la batranete sa intoarcem timpul inapoi si sa corectam greselile, copiii nostri, dar si noi insine, am fi mult mai fericiti.

Daca nu ma insel, a treia generatie de oameni creste fara tati. Daca, de exemplu, bunica si-a crescut fiica fara tata, iar fiica, la randul ei, a divortat si si-a educat copilul singura, atunci si acesta este foarte probabil sa falimenteze in viata de familie. Copiii isi insusesc inconstient modelul comunicarii in familie si atitudinea fata de genul opus, vazand cum se poarta mama fata de tata, iar bunica fata de bunicul. De cate ori n-am auzit femei ca in copilarie si-au promis sa nu se poarte cu sotul asa cum se purta mama lor cu tatal... Dar, casatorindu-se, incepeau sa se poarte isteric si sa strige la sotul lor, chiar reproducand expresiile si intonatia mamei.

- Ma inspaimanta acest lucru, dar nu ma pot controla. De parca in mine intra duhul mamei mele, spun femeile.

Asa ne influenteaza modelele intiparite in copilarie. Cand copiii cresc fara tata, baietii sunt lipsiti de etalonul purtarii barbatesti in viata cotidiana. Educati intr-un mediu feminin, ei insusesc involuntar tipul feminin de a actiona in diferite situatii si, ajungand apoi in pozitia sotului si a tatalui, se poarta „femeieste", fapt prin care, fireste, provoaca nemultumirea sotiei. Se intelege ca acest fapt nu ajuta la consolidarea casatoriei.

Acum, de exemplu, foarte multe fete se plang ca baietii se poarta oarecum ciudat: nu le fac curte sau fac timid curte unei fete chiar si cand ea il place, asteptand ca ea sa manifeste spirit de initiativa. Sau se supara cand fetele nu ii suna la telefon, ci asteapta ele telefon de la ei („Doar eu te sun! Tu de ce nu ma suni ? Nu este corect!"). Desi dintotdeauna s-a considerat ca barbatul trebuie s-o cucereasca pe femeie, iar nu invers. Insistenta din partea femeii era tratata ca destrabalare, vulgaritate, fapt redat si de multe expresii din limba noastra, care, ca si in limba altor popoare, reflecta psihologia populara. Despre o astfel de fata se spunea ca: este „ieftina", „se agata de gatul cuiva", „a sucit mintile baiatului" „l-a maritat cu ea " . Multor barbati le displace acest comportament, taindu-le elanul. O astfel de reactie o poti vedea si la animalele superioare: o purtare prea deschisa, provocatoare a femelelor este receptata de mascul ca o agresiune; in consecinta, masculul, neprogramat de natura pentru lupta cu „genul feminin" o ia la fuga.

Punandu -se in situatia femeii, care primeste cu bunavointa curtoaziile barbatului care i-a placut, tanarul nu isi va putea manifesta nici in continuare calitatile barbatesti cu iubita sa. Lui, cum s-ar spune, nu-i mai permite rolul sa fie hotarat, cu initiativa si vointa. Si fie se destrama relatia, fie tanarul va fi strivit, va deveni un molau.

La fata care a crescut fara mama situatia este putin mai buna. Discutia zilnica cu tatal o invata sa se familiarizeze cu psihologia barbateasca, sa se plieze pe ea (iar pentru femeie aceasta este foarte important daca doreste ca mariajul ei sa fie reusit), o invata sa nu se teama de barbat si, in plan ideal, ii da acea caldura omeneasca, pe care multe femei, care nu au tata, incearca s-o obtina prin intrarea timpurie intr-o legatura amoroasa, „agatandu-se" cand de un barbat, cand de altul.

De aceea, trebuie sa rabdati pana la sfarsit. In caz de divort, chiar daca este dureros si greu sa va vedeti cu fostul sot, nu va grabiti sa-l tineti pe copil departe de dansul. E mai bine cu un "tata care vine" decat fara tata.

Tatiana Sisova

Articol preluat din volumul "Probleme si dificultati in educarea copiilor. Indrumar pentru parinti", Ed. Sophia 

Cumpara volumul Probleme si dificultati in educarea copiilor. Indrumar pentru parinti de pe Magazinul online Carti.CrestinOrtodox.ro

Probleme si dificultati in educarea copiilor. Indrumar pentru parinti

Pe aceeaşi temă

11 Iulie 2014

Vizualizari: 2059

Voteaza:

Lipsa exemplului 5.00 / 5 din 2 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE