Necredinta - cautarea credintei

Necredinta - cautarea credintei

„Binecuvântată fie îndoiala! Vă sfătuiesc să-l salutaţi, cu bucurie şi respect, pe cel care vă cântăreşte cuvintele ca pe un ban fals." (Bertolt Brecht)

In fiecare an, în ziua Duminicii lui Toma, se naşte în mine o întrebare profundă: ce e, la urma urmei, credinţa, şi ce este necredinţa? Cine este credinciosul şi cine este necredinciosul? Ajunge o acceptare raţională a unor articole de credinţă? Devine deplin cineva acceptând în mod intelectualist anumite convingeri? Se umple viaţa doar cu certitudini ideologice, fără Prezenţă şi întâlnire? Ajunge o morală, o ştiinţă a virtuţii fără gustarea şi experienţa vieţii însăşi?

Vine deci sfântul imnograf să se identifice cu căutarea interioară a Apostolului Toma şi să spună nu. Nu ajunge acceptarea de complezenţă a principiilor şi codurilor morale. Este incompletă şi săracă existenţial, e doar o conformare exterioară la încredinţări verbale. Mai devreme sau mai târziu, sufletul va obosi, şi inima, ca centru al dorinţelor, va pofti o trăire vie a încredinţării. Toţi cei ce au sufocat înăuntrul lor această dorinţă de înţelegere şi plinătate interioară au plătit scump, în contul integrităţii lor
sufleteşti şi trupeşti.

De aceea imnografia Bisericii noastre elogiază necredinţa cea bună a lui Toma. Pentru că Toma nu este necredincios, aşa cum eronat ne-a predat tradiţia populară. In cererea Apostolului Toma sălăşluieşte o nevoie universală, arhaică a omenirii, de experienţă imediată, de gustare şi trăire a vieţii.

Nimănui nu-i este deajuns şi nimeni nu este împlinit doar pentru că ceilalţi îl asigură că-l iubesc. Cuvintele solicită o punere în aplicare în persoane şi lucruri. Persoana doreşte ca declaraţiile şi manifestările de dragoste să devină experienţă, trăire, legătură, îmbrăţişare, sărut şi o profundă acceptare psiho-somatică.

In acelaşi fel, legătura cu Dumnezeu nu este o conformare exterioară la certitudini ideologice, ci experienţă personală şi întâlnire în spaţiul interior al inimii omului. In adâncul inimii, aşa cum îl numeau părinţii niptici. Ceea ce nu se lucrează înăuntrul existenţei noastre ca trăire şi întâlnire cu Dumnezeu în mod substanţial nu există. Pentru că ontologic Dumnezeu „există", dar atunci când tu nu ai o experienţă lucrătoare a acestei realităţi, pentru tine nu există.

Astfel, imnologia Bisericii şi întreaga poziţie a Apostolului Toma vin să tulbure apele liniştite ale autojustificării şi ale aranjamentelor noastre interioare. Spunându-ne că în afară de necredinţa păcătoasă şi vrednică de osândă există şi o altă necredinţă, aşa-numită bună. Această necredinţă care se preface în credinţă de substanţă şi în întâlnire revelatoare.

Pe moment, ne simţim puţin înceţoşaţi şi miraţi, poate chiar deranjaţi. Luaţi prin surprindere, ne întrebăm: Există oare o necredinţă bună? Şi totuşi există. Acea sete pentru ceva substanţial şi adevărat. Sete care nu se odihneşte în ceea ce este relativ, tipiconal, legalist sau pur şi simplu moral.

Toma nu este necredincios, ci lui nu-i ajunge, nu se mulţumeşte cu o încredinţare verbală. Dacă s-ar fi liniştit şi mulţumit cu o simplă încredinţare verbală, şi-ar fi încarcerat existenţa într-o simplă convingere sau idee. Acesta însă însetează şi flămânzeşte după o întâlnire, după o gustare, după experienţa şi trăirea lui Hristos cel înviat.

Credinţa, după părinţii niptici, nu este convingere; nu este acceptarea unor articole de ideologie religioasă sau a termenilor teologici pe care-i poţi primi sau respinge. Este ceva mult mai adânc şi substanţial. Este dăruirea şi deschiderea existenţei în experienţa tainei lui Dumnezeu. Nu este dobândire sau cucerire, ci este Har, dar, experienţă şi întâlnire.

Experienţa isihastă ne spune că una este să vorbeşti despre un măr frumos şi alta este să fi gustat din el. Faptul că eu pot să fi gustat şi sunt sătul nu înseamnă că astâmpără foamea altuia. De asemenea, cel care vorbeşte despre Dumnezeu fără experierea Lui seamănă cu bucătarul care face mâncăruri minunate şi, deşi este neîncetat printre oale şi cratiţe, niciodată nu încearcă gustul şi aroma lor.

Toma nu este necredincios. Pur şi simplu caută contactul şi experienţa relaţiei cu Dumnezeu. Dacă viaţa creştină nu este experienţă şi trăire, eşuează ideologic într-un moralism vag sau într-un legalism dur şi sfidător, pe scurt, într-o viaţă fără bucurie, gusturi şi miresme. Iar aceasta nu este viaţa în Hristos, pentru că Hristos este Viaţa. Viaţa creştină este bucurie. „Lipsa bucuriei înseamnă lipsa lui Dumnezeu, în timp ce bucuria este dovada prezenţei Acestuia" (Părintele Emilian Simonopetritul).

In realitate, omul cunoscut că este necredincios nu face nimic altceva decât să transpună într-un mod existenţial zgomotos nevoia adâncă a inimii lui de a crede. Caută credinţa din spatele negării... Acest lucru îl face şi Apostolul Toma. E necredincios într-o profundă căutare a credinţei. Dar o credinţă ca o propunere a vieţii şi a trăirii, şi nu ca o conformare exterioară la legi şi reguli, la învăţături morale şi individualiste. Toţi oamenii s-au născut pentru viaţă. Şi în întreaga lor călătorie în timp şi spaţiu caută să găsească înţelesul şi adevărul Vieţii înseşi.

Acum se poate întreba cineva: Dar atunci de ce Hristos, în timp ce acceptă să răspundă cererii lui Toma, în acelaşi timp îi spune şi: „Fericiţi cei ce n-au văzut şi au crezut"? Tocmai pentru că ştie că omul le poate transforma pe toate cele sfinte şi curate în contrafăcute, false şi distrugătoare.

Astfel, de multe ori această sete a omului după o întâlnire reală şi profundă cu Dumnezeu se preface în egoism ieftin, în încăpăţânare religioasă, într-o atitudine de tocmeală ca la piaţă. In timp ce Toma nu vrea minuni pentru a crede, nici nu cere ceva la schimb. Pur şi simplu caută experienţa trăită a învierii dincolo de o acceptare intelectualistă.

Hristos deci spunând această frază nu respinge setea lui Toma, pentru că altfel nu ar fi răspuns în descoperirea făcută cererii sale. Pur şi simplu pune limite explicite între adevărata foame existentială şi cerşetoria egoistă religioasă; desparte căutarea interioară adevărată de confirmarea exterioară de tip spectaculos; cererile cu adevărat substanţiale ale inimii omeneşti de cele false. Una este dragostea, alta este nevoia.

PR. HARALAMBOS PAPADOPOULOS

Fragment din cartea "CALEA SPRE TINE ÎNSUŢI", Editura Sophia

Cumpara cartea "CALEA SPRE TINE ÎNSUŢI"

 

Pe aceeaşi temă

13 Martie 2025

Vizualizari: 1258

Voteaza:

5.00 / 5 din 1 voturi.

Cuvinte cheie:

necredinta credinta

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact