Painea pustniceasca

Painea pustniceasca

Pâinea pustnicească simplă-integrală.

Se prepară simplu.

Grâul măcinat în două feluri, mai mare şi foarte fin, pentru cei cu digestia tare şi pentru cei mai slabi. Puteţi măcina pentru mai multe zile, dar pentru cei cu boli grave să fie proaspăt. Nu se cerne, se pune puţină apă simplă şi se face o cocă tare (atenţie, să fie tare) şi se lasă la dospit cel puţin 7-8 ore, după care se poate folosi.

Deci, nu se coace, nu se fierbe, se lasă complet naturală. Dacă faceţi pentru mai multe zile, coca întindeţi-o subţire de un milimetru şi puneţi-o la uscat uşor pe ceva întins, întorcând-o uneori (atenţie, să nu se usuce la temperatură mare, ci la maximum 30 grade).

Noi mai indicăm să se pună şi puţin mălai de porumb, că o face mai sfărâmicioasă şi mai digestibilă.

Pentru diabetici, este indicat să se pună jumătate grâu şi jumătate porumb.

Se poate adăuga şi puţin orez, că o face mai suportabilă. Nu se amestecă, însă, cu alte cereale, că devine indigestă şi grea, pentru bolnavi în special. Dacă se folosesc, spre exemplu, secara sau hrişcă (sau ovăzul, sau meiul, sau orzul), să se procedeze ca şi la prepararea grâului, cu doze mici doar de porumb şi orez.

Cei care nu-au dinţi buni, după uscare să o remacine cât folosesc, şi să o facă pesmet, sau să o înmoaie înainte în puţină apă.

Pâinea pustnicească din grâu nu se dospeşte decât puţin, ca să se folosească direct (că de se acreşte prea tare nu se mai poate mânca goală). Pentru lapte şi supe-ciorbe, ca şi pentru sosuri, e bine ca şi pâinea pustnicească să fie ceva mai tare dospită-acrită, ca să nu se mai folosească altă acritură străină (ce strică).

Pâinea pustnicească în diferite combinaţii.

In loc de apă, se pot folosi variate preparate, ce-i dau mai multă agreabilitate; cu legume, cu seminţe, cu fineţe.

Atenţionăm aici cu privire la o adevărată „lege” a dietoterapiei noastre, ce constă în proporţia de 10% şi 90%, a unui sortiment faţă de altul. Adică, dacă vrem pâine pustnicească pe prim plan, să fie aceasta în proporţie de 90% faţă de toate celelalte ce se adaugă (acestea să fie doar în proporţie de 10%). Dacă vrem celelalte sortimente pe prim plan, acestea să fie în proporţie de 90% faţă de 10% pâine pustnicească.

Pâinea pustnicească în amestec cu morcovL

Morcovi raşi 10% cu grâu măcinat 90%, bine amestecate şi lăsate la dospit minimum 10 ore. Amestecul se poate usca sub formă de pesmet sau se mănâncă direct ca un piure, adăugându-se câteva ingrediente (nuci, ceapă, puţină murătură pentru gust, un mic condiment etc.) şi un sos (de diferite sortimente, dar din aceeaşi categorie de leguminoase); sau se face supă-ciorbă, sau suc-lapte.

Mai poate fi şi proporţia de 90% morcovi şi 10% grâu măcinat (sau pâine pustnicească gata făcută, simplă şi uscată), din care se fac preparatele ca la reţeta anterioară.

Pâinea pustnicească în amestec cu varză crudă sau murată.

Ca la reţeta precedentă, dar cu varză.

Pâinea pustnicească în amestec cu sfeclă roşie, crudă sau murată.

La fel ca precedenta, dar cu sfeclă roşie.

Pâinea pustnicească în amestec cu ridiche, sau gulie, sau păstărnac rădăcină, sau ţelină rădăcină, sau cu alte legume.

La fel ca la reţeta precedentă, dar cu respectivele legume, fiecare separat.

Pâinea pustnicească în amestec cu verdeţuri (salată, spanac, frunze verzi de diferite plante, trifoi roşu, păpădie, tătăneasă, lucernă etc.).

Verdeţuri le respective bine zdrobite-mărunţite cu puţină pâine pustnicească, pesmet, ca să nu se oxideze, şi în rest ca la procedurile anterioare, cu ambele proporţii de 10-90% şi sub toate formele de preparate (simple, piureuri, salate, ciorbe, sucuri-lapte).

Cei slabi digestiv să facă supa acestora, strecurând de câteva ori cu apă, până iese cât mai mult conţinut, îngroşat apoi cu un adaos de acritură murată şi pâine
pustnicească.

Cei mai tari digestivi pot mânca câte o porţie zdravănă de murături cu pâine pustnicească necoaptă, care este foarte valoroasă ca vitamine şi pentru restabilirea digestiei. Atenţie cei cu ulcer sau gastrite.

Cei care au făcut proba că pot suporta bine pâinea pustnicească o pot folosi din plin, cu efecte
inestimabile.

Pâine pustnicească ghiveci.

Cerealele sunt măcinate cu tot felul de legume şi verdeţuri, până se obţine o cocă tare şi se usucă. La folosire, se remacină şi se prepară tot felul de reţete, mai ales supe-ciorbe. Atenţie, noi excludem roşiile şi ardeiul, care pot fi folosite totuşi, dar foarte rar şi de ocazie, întrucât acestea scot calciu din oase şi-l depun în ţesuturi.

Nu se fac preparate cerealiere cu proteicele (nuci şi alte seminţe în cantitate mare, sau boabele proteice ca soia, bobul, lintea, năutul, fasolea, etc), nici cu amidonoasele (cartofii, napii, castanele), şi nici cu dulciurile. Se pot face totuşi nişte combinaţii cu fructe şi dulciuri, dar care se folosesc ca delicatese şi doar singure şi pe stomacul gol, printre mese, sau în posturi de repaus alimentar.

Pâine pustnicească preparată cu diferite fructe Fructele de sezon (mere, prune, caise, căpşuni, zmeură, struguri etc. se rad şi se zdrobesc direct cu pâine pustnicească simplă, în cele două proporţii, de 10-90%, ori fructe, ori pâine pustnicească, şi cu un mic aromant de coajă de lămâie, scorţişoară, mentă, salvie, cimbru, chimen.

Se mănâncă imediat, sau se fac suc-lapte. Acestea sunt foarte gustoase şi bine tolerate de toţi. Să se evite amestecul fructelor acre cu cele dulci, să fie de aceeaşi categorie şi singure, nu mai multe sortimente, altemându-le. Fructele prea acre, precum şi cele prea dulci fac rău, să fie proporţia de 10% dulce, sau 10% acru.

Pâine pustnicească cu mici adaosuri de seminţe uleioase şi fructe.

Ca la cele precedente.

Pâine pustnicească din celelalte cereale (orez, ovăz, orz, secară, mei, hrişcă).

Se face simplu, ca şi la prepararea pâinii pustniceşti de grâu (vezi anterior). Atenţie, pentru acestea se indică o dospire-acrire mai mare, ca să nu se mai folosească alte acidifieri străine. Laptele, supele-ciorbele-sosurile din această pâine, de diferite cereale, sunt o gamă întreagă de preparate-reţete.

Cu acestea se pot face, de asemenea, toate reţetele respective, ca şi cu pâinea de grâu (vezi cele anterioare).

IEROMONAH GHELASIE GHEORGHE

Fragment din cartea REMEDIILE TERAPEUTICE ALE MEDICINII ISIHASTE, vol IV

Cumpara cartea "REMEDIILE TERAPEUTICE ALE MEDICINII ISIHASTE, vol IV"

 

Pe aceeaşi temă

12 Februarie 2020

Vizualizari: 3356

Voteaza:

Painea pustniceasca 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

Painea pustniceasca

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Ortodoxie si Catolicitate
Ortodoxie si Catolicitate John Meyendorff (1926-1992) s-a născut la Neuilly, din părinți ruși cu rădăcini germano-bal­ti­ce, emigrați în Franța. Din pricina originii și sta­tu­tu­lui său de emigrant, a resimțit pe propria piele carențele și deșertăciunea naționalismelor în 30.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Această carte cuprinde sfaturi despre problemele familiei ale unor importante personalităţi ale Greciei ortodoxe, cum ar fi arhim. Filothei Faros, arhim. Makarios Griniezakis (­specia­list în ­bioetică şi predicatorul oficial al arhidiocezei Cretei) 25.00 Lei
Sfintii Insulelor Britanice
Sfintii Insulelor Britanice In veacurile de inceput ale crestinismului apusean, pamanturile Britaniei și ale Irlandei au rodit o multime de sfinti, care au aprins cu ravna lor lumina Evangheliei in intreg Apusul Europei. Vietuitori ai pustiei si intemeietori de manastiri, dascali si 48.00 Lei
Ghimpele din trup. Aspecte practice ale invataturii crestine despre boala
Ghimpele din trup. Aspecte practice ale invataturii crestine despre boala De‑a lungul vieții pământești, oricine s‑a ciocnit de problema bolii, resimțind impactul negativ pe care ea îl are de obicei în viața noastră și a celor apropiați nouă. Medicul, psihologul și teologul Konstantin Zorin, binecunoscut deja cititorilor români 29.60 Lei
Povestiri de sarbatori
Povestiri de sarbatori În lumea noastră adeseori insuportabil de cenuşie, ne izbăveşte lumea de Sus, întrupându‑se în lumină şi frumuseţe. În odăjdii de poveste, tărâmul minunii îşi întinde braţele către cei mai mici cititori, plin de tâlc şi învăţăminte, cu ochii limpezi şi 26.43 Lei
Despre facerea lumii. Cateheze la Cartea Facerii
Despre facerea lumii. Cateheze la Cartea Facerii Comentariul arhimandritului Athanasie Mytilineos la Hexaemeron (cartea Facerii) are deosebita calitate de a te face martor al felului minunat în care Dumnezeu a creat lumea, iar aceasta nu scolastic, ci făcându-te să simți adierile creatoare ale Duhului 31.71 Lei
Mica Filocalie athonita contemporana a Rugaciunii lui Iisus. Rugaciunea lui Iisus potrivit invataturii marilor duhovnici athoniti ai secolului al XX‑lea
Mica Filocalie athonita contemporana a Rugaciunii lui Iisus. Rugaciunea lui Iisus potrivit invataturii marilor duhovnici athoniti ai secolului al XX‑lea Muntele Athos este şi azi „sipetul Rugăciunii lui Iisus”, şi marii duhovnici ale căror învăţături şi mărturii sunt prezentate în acest volum se află printre cei mai desăvârşiţi moştenitori ai tradiţiei care a transmis-o de-a lungul vremii, dar şi printre 31.71 Lei
Neptice. Scara in cer
Neptice. Scara in cer Calea poetului Șerban Moescu e calea firescului, a inocenței, a emoției și autenticității trăirilor spirituale, iar cititorul e prins în lectură de un autor profund, capabil să îndrume, chiar (sau, tocmai) cu simplitatea aceea pe care nu ai cum să nu o 26.43 Lei
Luminile Marilor Sarbatori ale Bisericii. Predici la Praznicele Imparatesti
Luminile Marilor Sarbatori ale Bisericii. Predici la Praznicele Imparatesti Marile Sărbători ale Bisericii sau Praznicele Împărăteşti sunt timp binecuvântat de Dumnezeu, sfinţit şi sfinţitor, pentru omul credincios, în care lumina vieţii veşnice din Împărăţia cerurilor străpunge cotidianul obișnuit. Din punct de vedere teologic, 52.86 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact