Profetul Romaniei

Profetul Romaniei Mareste imaginea.

 

Cine nu a auzit de monahul Arsenie? Cine nu l-a citit pe Parintele Arsenie? Cine nu s-a rugat la marele duhovnic – Parintele Ardenie Boca. Sunt multi crestini care au avut privilegiul de a-l fi cunoscut personal pe calugarul Arsenie.

Eu nu l-am cunoscut personal pe Parintele, ci numai din citirea scrierilor sale si din marturisirea crestinilor care l-au conoscut sau care au primit ajutor de la sfant. A-l cunoaste pe Parintele Ardenie Boca este un dar de la Dumnezeu.

Pentru ca cine l-a cunoscut si l-a simtit in rugaciune pe Parintele Arsenie nu poate sa nu se cutremure, sa nu se emotioneze pana la lacrimi la vederea barbatului desavarsit, a Sfantului Ardealului, cum i se mai spune in randul poporului binecredincios, pentru ca acest suflet care exprima pacea, credinta, bucuria duhovniceasca purta cu sine insusi Cuvantul cel pururea vesnic si tainic, pe Domnul nostru Iisus Hristos.

Cine este calugarul mistic numit Sfantul Ardealului? In primul rand, Parintele Arsenie este datator de lumina, pace, bucurie, este purtator de har, pricepere si intelepciune, este grabnic ajutator celor in nevoi si necazuri. Parintele Arsenie luminiaza mintile cele intunecate, incalzeste prin focul dumnezeiesc din el, inimile reci si impietrite, aduce pace, liniste si bucurie celor intristati si mahniti, da curaj si tarie celor pierduti in tumultul grijilor lumesti, aduce nadejde celor impovarati cu pacate grele, imparte din dragostea si bucuria sa cea dumnezeiasca la toti si iata ca ele nu se termina, ci mai mult se imbogatesc.

Parintele Arsenie Boca s-a nascut in localitatea Vata de Sus, in judetul Hunedoara, la data de 29 septembrie 1910. Parintii acestuia, Iosif si Cristina, l-au botezat cu numele de Zian. Tanarul incepe Scoala Gimnaziala in satul natal si apoi intra la Liceul National Ortodox "Avram Iancu", din Brad. In anul 1929, Zian se inscrie la Institutul Teologic din Sibiu, iar in anul 1939 termina Academia de Arte Frumoase, din Bucuresti. Pe langa studiile teologice, el urmeaza si cursuri de medicina (in special cele de anatomie), participa cu interes la prelegerile de mistica ale lui Nichifor Crainic.

Dupa terminarea studiilor, intra in obstea de la Manastirea Brancoveanu, din Sambata de Sus. Primavara si vara anului 1939 le petrece in Sfantul Munte Athos. Apoi, in data de 3 mai 1940, tanarul frate Zian este tuns in monahism, primind numele de Arsenie. Din acest moment, viata tanarului Zian ia o traiectorie profund religioasa, urmand cu pasiune, zel si rigoare calea lui Hristos. Viata lui sfioasa, smerita si duhovniceasca va fi impartasita si celor din jurul sau. Este hirotonit ierodiacon (3 mai 1940), apoi ieromonah (10 aprilie 1942), apoi duhovnic (10 mai 1942), iar in cele din urma protosinghel (15 august 1949).

La numai doi ani de la intrarea in monahism, in anul 1942, calugarul Arsenie este hitotonit preot, fiind randuit staret in Manastirea Brancoveanu. In anul urmator, el isi sapa o pestera in munte, numita astazi Chilia Parintelui Arsenie Boca, aflata la izvorul vaii Sambata. In anul 1945, Parintele este anchetat de Securitate, la Ramnicu Valcea, iar in anul urmator, la Brasov. Slujba de Izvorul Tamaduirii, savarsita in ziua de 7 mai 1948, este ultima participare a sa. In acelasi an, este anchetat la Fagaras. Parintele Arsenie Boca este chemat la Domnul la data de 28 noiembrie 1989, din Sinaia, el fiind inmormantat in cimitirul Manastirii Prislop, care a devenit, cu timpul, locul de pelerinaj al crestinilor, in special la 28 noiembrie ale fiecarui an, cand se face slujba de pomenire a sfantului.

In al doilea rand, Parintele Arsenie imprastie raze de lumina si speranta la toti crdinciosii, adapa din apa vietii pe toti cei insetati dupa Cuvantul cel pururea vesnic si tainic - Iisus Hristos, aduce mangaierea, blandetea si bunatatea Maicii Domnului pentru cei impovarati de griji, nevoi si necazuri, ne poarta in gand si in suflet pe fiecare in parte si pe toti laolalta.

In al treilea rand, Parintele Arsenie a primit arvuna vietii vesnice si o imparte cu dragoste si bucurie si noua celor nevrednici si pacatosi. Asa cum ingerii sunt lumina pentru sfinti, tot asa Sfantul Arsenie constituie lumina, povata si pilda vie de credinta crestina ortodoxa autentica pentru noi, crestinii mireni.

Si, nu in cele din urma, Parintele Arsenie Boca a facut cunoscute , atat cat a putut, o serie de profetii pentru anumite persoane, de pilda, i-a prezis sfarsitul lui Ceausescu in anul 1989, dar si anumite aspecte ale societatii romanesti. A profetit intrarea in NATO si UE a Romaniei si faptul ca romanii o vor duce din ce in ce mai rau. A prezis si intrarea in Biserica a ecumenismului, considerat de catre sfant a fi cea mai mare erezie a mileniului al III-lea si, multe altele.

Asadar, cine este misticul Muntilor Apuseni? Parintele protosinghel Arsenie Boca este Profetul Romaniei de ieri, de azi si de maine in care traim si ne miscam. Astazi, la 24 de ani de la plecarea Parintelui Arsenie la Domnul Iisus Hristos, noi crestinii ortodocsi mireni din Romania si de pretutindeni, sa multumim, sa ne rugam si sa cantam cu voce tare: Vesnica pomenire a Profetului Romaniei, Parintele Arsenie Boca, din neam in neam! Amin!

Preacuvioase Parinte Arsenie, de acolo, din ceruri, roaga-te pentru noi pacatosii! Amin!

Doamne, ajuta!

Stefan Popa

 

.

Despre autor

Stefan Popa Stefan Popa

Senior editor
301 articole postate
Publica din 28 Septembrie 2012

Pe aceeaşi temă

28 Noiembrie 2013

Vizualizari: 5477

Voteaza:

Profetul Romaniei 5.00 / 5 din 2 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • Constanta SzlavicsPostat la 2013-11-30 10:54

    Este cu noi mereu, atat cat il vom tine. "Preacuvioase Parinte Arsenie, de acolo, din ceruri, roaga-te pentru noi pacatosii! Amin! Doamne, ajuta!" Multumesc

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE