Parintele Arsenie Boca - pictorul de la Biserica Draganescu

Parintele Arsenie Boca - pictorul de la Biserica Draganescu Mareste imaginea.

"La biserica din Draganescu, Parintele nostru Arsenie, cu un adevarat parinte neoisihast si teolog neopatristic, ne-a revelat fundamentele teologiei ortodoxe: constiinta atotprezentei lui Dumnezeu, Cel in Treime laudat, dupa pilda proorocului, psalmistului si imparatului David (Psulmul 15, 8}, constiinta contemporaneitatii noastre cu Hristos cel inviat, Dumnezeu adevarat si om adevarat, Care sade de-a dreapta Tatalui si este impreuna cu noi "In toate zilele, pana la sfarsitul veacului" (Matei 28,20) si constiinta celui dintai dintre pacatosi, dupa cuvantul sfantului apostol Pavel (I Timotei 1, 15)". (din Precuvantarea albumului de arta ingrijit si binecuvantat arhiereste de P.S.Daniil Stoenescu, Episcop-loctiitor de Varset)

Dupa ce iese la pensie, in anul 1968, Parintele Arsenie Boca incepe pictura bisericii din Draganescu, la care a lucrat vreme de 15 ani.

"E o lumina de tonuri deschise catre lume, ca spiritul si chipul Mantuitorului coborat sa ne aduca lumina de sus, ce iradiaza din pictura sfintiei tale. E un stil nou, e opictura noua, dupa viziunea noua pe care o porti in suflet." Sunt cuvintele lui Nichifor Crainic, fascinat de pictura transfigurata de la Draganescu. Ea nu este una obisnuita, parintele Arsenie nelimitandu-se strict la canoanele iconografice clasice.

Parintele Arsenie Boca - pictorul de la Biserica Draganescu

Icoanele pictate de Parintele Arsenie Boca sunt remarcabile ca transfigurare si cateheza. Deci au acest dublu impact asupra mintii oamenilor. Hristos, in "Cina cea de taina", este intuit intr-o eternitate a instaurarii Tainei Euharistiei: diafan si tanar, un chip care contine si sugestia dublei naturi - istorica si divina.

Frescele in care Parintele Arsenie il arata pe Hristos de dupa inviere sunt, si ele, cu totul diafane, sugerand acel imponderabil pe care, in mod logic, l-a dobandit Mantuitorul, dupa ridicarea din morti. Cat despre aspectul catehetic al picturii de la Biserica Draganescu, el reiese si din iconografie, dar si din textele care insotesc pictura. Unele texte insotitoare sunt metafore de intelepciune, aforisme; uneori sunt citate din Sfanta Scriptura, alteori invataturi ale parintelui Arsenie.

Sub fresca "Nunta din Cana Galieii" gasim acest text: "Domnul Hristos a venit la nunta sa reaminteasca constiintei oamenilor obarsia lor divina, ridicand nunta la valoarea si harul de taina al Bisericii. Oamenii nesocotesc aceasta obarsie, degradand nunta, nepazind hotarele legii: ei devin "numai trup", se fac "fiii pieririi". Asa piere dreptul de pe Pamant si nimeni nu baga de seama (Isaia). Simplu: nu se mai nasc in conditiile oferite de "nunta".

Parintele Arsenie Boca - pictorul de la Biserica Draganescu

Toata pictura bisericii Draganescu este o compozitie unitara, realizata in acest simt al Epifaniei, al contactului cu logosul intrupat care devine chip istoric si chip pictural.

Compozitia este vazuta ca o "scara". Partea de sus a picturii: lumea spirituala. Partea de jos: lumea cu pacatele. Si, "adinferos": referiri ironice, uneori in stilul picturii naive, sau caricaturii, cand sugereaza trecerea de la "iadul teologic" la iadul mizeriei cotidiene.

Desi i s-a interzis sa predice, acum o facea intr-un alt chip –cu ajutorul penelului si al culorilor. Pictura de la Draganescu ne prezinta, pe langa altele, momente din viata si patimile Cuviosului Stefan cel Nou, de pe vremea imparatului iconoclast Constantin Copronimul, sfant care a primit mucenicia in ziua de 28 noiembrie. Astfel se accentueaza latura profetica a personalitatii parintelui Arsenie, remarcand asemanarile dintre cele doua vieti, a Cuviosului Stefan cel Nou si a sa, amandoi savarsindu-se din viata in aceeasi zi.

Parintele Arsenie Boca - pictorul de la Biserica Draganescu

La nici un an de la finalizarea picturii bisericii de la Draganescu, parintele Arsenie Boca va trece la Domnul la Manastirea Sinaia, locul unde unde obisnuia sa se retraga tot mai des. Prohodit de o multime impresionata de credinciosi, parintele Arsenie a fost inmormantat asa cum si-a dorit, in cimitirul Manastirii Prislop, in ziua de 4 decembrie.

Parintele Arsenie da marturie prin trairea sa duhovniceasca, prin nestramutata iubire pentru Hristos de insemnatatea misiunii cu care a fost incredintat. Pe langa preotul si slujitorul sfantului altar, in persoana lui putem zari si un adevarat marturisitor al Evangheliei, un profet al neamului si un luptator pentru apararea dreptei credintei. Ca si dreptul din vechiul Testament, desi prigonit si intemnitat, parintele ne cheama pe toti cei din neamul "crestinesc si iubitor de Dumnezeu" sa gustam din Lumina lui Hristos.

"Daca tu nu ierti, nici Dumnezeu nu te iarta"

"De obicei, oamenii nu se intorc la Dumnezeu decat atunci cand dau de primejdii, adica atunci cand ii ajunge dreptatea dumnezeiasca din urma si trebuie sa dea seama de ce au facut. Nu e rau sa te intorci la Dumnezeu nici chiar atunci, in ceasul al unsprezecelea; insa ar fi cu mult mai bine sa vii, de buna voie, la rosturile tale vesnice, si nu tras de maneca sau palit cu prajina din urma. Daca am fi noi mai simtiti, am vedea ca Dumnezeu, Preamilostivul, ne imbie cu iubire, inca din dimineata vietii, la Taina Sfanta a pocaintei, ca sa nu ajungem catre seara vietii asa de imblatiti de rele. Taina pocaintei este judecata milostiva, ce o face Dumnezeu cu noi pacatosii, cand mergem noi, de buna voie, si ne marturisim greselile.

Parintele Arsenie Boca - pictorul de la Biserica Draganescu

Mare aste Taina Pocaintei, nu numai ca te face din rau, bun, din vrajmas al lui Dumnezeu, prieten al Lui, ci si pentru ca un lucru asa de mare e acoperit cu chip smerit. Mila cea fara de margini a Tatalui, ca sa scape pe fiii Sai de judecata cea aspra, a dreptatii dupa fapte, le trimite, coborand din ceruri, pe Fiul Sau cel Unul Nascut, sa le faca o judecata milostiva si fara nici o infricosare, si iarasi sa-i impace cu Sine. In Taina Spovedaniei rogi pe Dumnezeu, caruia I te marturisesti, de fata fiind si sluga Sa, talmaci al voii Sale catre tine si chezas al tau catre Dumnezeu, sa-ti ierte multimea relelor ce le-ai facut, insirandu-le pe toate, dupa cum te ajuta constiinta. Si bun e Dumnezeu, caci te iarta de toate datoriile tale, dar numai daca ierti si tu din inima, greselile fratilor tai. Daca tu nu ierti, nici Dumnezeu nu te iarta. Si trebuie sa iertam la nesfarsit, pe toti, din toata inima." (Cararea Imparatiei, ieromonah Arsenie Boca

Pictura parintelui Arsenie "atarna de marginea vesniciei"

Localitatea Draganescu e asezata fata de Mihailesti la extremitatea opusa a lacului de acumulare. Biserica, desi mica, se zareste de departe intre copacii care o inconjoara. Numele comunei vine de la un boier, Fotache Stirbei Draganescu, fiul vornicului Badea Stirbei, unul din cei 15 boieri care au plecat din Bucuresti la Brasov in timpul Revolutiei de la 1821, ci au ramas pe loc, desi Tudor Vladimirescu intrase in capitala Munteniei. Pamantul pe care se afla construita biserica apartinea mosiei Prisicenii de Jos, numita si Draganescu, de la proprietarul care o cumparase la mezat cu 2.500 de taleri. Ea fusese daruita Bisericii "Sfantul Ilie" - Rahova, ctitorie a acelorasi boieri Draganescu.

Parintele Arsenie Boca - pictorul de la Biserica Draganescu

Lacasul care se vede astazi a fost ridicat in anul 1870, dupa o revarsare puternica a Argesului din 1866, care distrusese cimitirul si biserica de lemn din apropiere. Paroh in timpul in care a fost pictata biserica de la Draganescu de catre ieromonahul Arsenie Boca era parintele Savian Bunescu. El a slujit aici incepand cu anul 1937. Dupa anii de puscarie s-a intors insa la biserica lui, unde si-a continuat misiunea pana in 2004.

Pictorul necunoscut de la Draganescu era cautat de multa lume

Parintele Arsenie a pictat mai mult de 15 ani in bisericuta de la Draganescu. Parintele Savian Bunescu spunea ca au existat scene biblice la care parintele Boca lucra si noaptea. Dar cum a ajuns parintele Arsenie Boca sa locuiasca si sa lucreze la Draganescu? Stareta de la Prislop, maica Zamfira, era sora preotesei Ligia, sotia preotului Savian. Prin intermediul lor a reusit parintele sa poposeasca aici. Satul nu stia pe cine gazduieste. Arsenie era doar pictorul trimis de la Patriarhie. Nu cunosteau ca era preot, nici calugar.

Cat timp a ramas la Draganescu, pictorul bisericii locuia in casa parohiala, impreuna cu familia preotului. Desi nu slujea, oamenii care il stiau de la Sambata, mai ales ardelenii, il cautau si aici, la marginea Bucurestiului, ii dadeau pomelnice, ii cereau sfatul.

"Mai stii Tatal nostru?"

"Pe parintele Arsenie l-am cunoscut in 1986, povesteste parintele Razvan Petcu, actualul paroh al bisericii din localitate. Am venit la Draganescu mai mult adus de Daniela, cea care a devenit sotia mea, pe atunci doar colega la Facultatea de Fizica atomica de la Magurele. L-am vazut si am vorbit de doua ori cu sfintia sa. Avea un har si o putere deosebite. Era ceva cutremurator. La prima intalnire mi-a fost teama. Lucrarile de pictura se incheiasera. Parintele Arsenie monta un policandru in pronaos, si cand am ajuns in usa bisericii, s-a intors catre mine si m-a intrebat: «Mai stii Tatal nostru?». Cand eram mic ma rugam foarte mult. Dar cand am ajuns la liceu m-am racit si am ajuns sa nu mai stiu nici "Tatal nostru” in intregime.

Parintele Arsenie Boca - pictorul de la Biserica Draganescu

Parintele a cunoscut aceasta si ma intrebat usor mustrator, pentru a ma face constient de starea in care ma aflam. Apoi am mai avut o discutie cu el. Nu impunea prin calitatile sale omenesti. Simteai la el ceva in plus. Nu puteai sa il privesti in ochi. Aveai senzatia reala ca te cunoaste foarte bine. Ca iti stie si partile tale nevazute. Poate de aici si frica ce te cuprindea in apropierea lui. Nu folosea cuvinte dure, lipsea de la el o autoritate fabricata. Era firesc, spontan si nepamantesc."

Frescele de la Draganescu sunt o cateheza desfasurata pe peretii bisericii

Legat de pictura de la Draganescu s-au facut mai multe aprecieri. Stilul parintelui Arsenie este unul inedit, personal. Ce uimeste este modul unic in care surprinde evenimentele cele mai importante din istoria Noului-Testament. Te mai surprinde lumina care te patrunde la vederea acestei picturi. Privind-o, esti invaluit de pace. Nichifor Crainic spunea despre registrul iconografic de la Draganescu ca "atarna de marginea vesniciei." Profesorul de teologie care gustase din plin teroarea puscariilor comuniste a venit aici dupa 1970 si a fost impresionat de ceea ce a vazut. Pictura este foarte duhovniceasca, pedagogica. Este o cateheza care se intinde pe peretii bisericii.

Pictura este una profund dogmatica si biblica. Atunci cand parintele Savian, dupa evenimentele din 1989 catehiza enoriasii, le punea de multe ori intrebari la care nu intotdeauna cei aflati in fata lui erau capabili sa raspunda. Atunci el le spunea: "Priviti peretii bisericii si vedeti Scriptura. Parintele Arsenie «a scris» pictand toate momentele importante din viata Mantuitorului." Fiecare registru iconografic are ca explicatie unul sau mai multe versete din Scriptura.

Apocalipsa, in spatele invierii lui Hristos

O scena impresionanta este cea reprezentata pe peretele de miazanoapte al naosului, invierea Mantuitorului din mormant. Hristos are un trup transfigurat, diafan, care trece prin piatra dreptunghiulara a mormantului, figurata in plan orizontal. Privind-o, descoperi puterea Domnului inviat, pentru care materia nu mai inseamna granita de netrecut. Mandorla este una de culoare (deschisa, ea merge de la rosu spre galben, iar Mantuitorul este infatisat in alb. Este singura fresca in care Iisus este figurat cu parul de culoare deschisa.

Parintele Arsenie Boca - pictorul de la Biserica Draganescu

Scena invierii are in fundal, de o parte si de alta a lui Hristos, lumea in flacari. Asocierea ridicarii din morti cu Apocalipsa, a doua venire a Domnului pe pamant este una profund teologica. Soarele intunecat, norii de praf si de fum, blocurile zgarie-nori ori cuprinse de vapaia de foc sunt schitate in rosu aprins si portocaliu de zugravul inspirat.
Care ar putea fi mesajul acestei reprezentari? De ce Apocalipsa in spatele Invierii? Parintele Razvan Petcu ne explica: "Lumea care nu crede in inviere va arde. Invierea este temeiul Judecatii de Apoi".

Biserica Rasaritului si Biserica Apusului

O alta fresca inedita pe care nu o poti regasi in alta biserica din Romania se afla pe peretele de nord al pronaosului, aproape de intrare. Sunt pictate stand alaturi Sfanta Sofia din Constantinopol, ctitoria imparatului bizantin Justinian si Basilica "San Pietro" din Roma. Prima este infatisata in prim-plan, pe un fond deschis, cea de a doua, putin in spate, este figurata cu o nuanta de gri. Interesant este ca ambele biserici se afla sub acelasi arc de lumina si har. Sub aceasta imagine este citatul Sfantului Ciprian al Cartaginei: Extra ecclesia nulla salus! (In afara Bisericii nu exista mantuire!). Parintele Arsenie spunea adesea ca nu trebuie sa ne certam cu celelalte confesiuni, ci sa incercam sa traim autentic invatatura pe care Biserica noastra o propovaduieste.

Sursa: Revista Ortodoxa
(periodic al Episcopiei Giurgiului)
 

Pe aceeaşi temă

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 79310

Voteaza:

5.00 / 5 din 3 voturi.

Comentarii (1)

  • Mihai Eduard TeodorescuPostat la 2014-07-28 19:03

    Nu am cunoscut pana acum vreo pictura cu o asemenea incarcatura.Este un testament lasat de Sf Parinte Arsenie Boca (Manca-l-ar RAIUL) tuturor ce vor sa simta,inteleaga si sa dezlege neintelesurile menirii noastre pe pamant.De fiecare data cand ma duc ma despart cu o greutate ce ma face sa imi aduc aminte ca de fiecare data cand pacatuiesc TREBUIE sa ma ridic in Hristos Iisus,Fiul cel preaslavit.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE