Obiceiuri de Dragobete

Obiceiuri de Dragobete Mareste imaginea.

 Obiceiuri de Dragobete

Pe 24 februarie, in ziua cand Biserica Ortodoxa sarbatoreste Aflarea Capului Sfantului Ioan Botezatorul, spiritualitatea populara consemneaza ziua lui Dragobete, zeu al tineretii in Panteonul autohton, patron al dragostei si al bunei dispozitii.

 

La noi, Dragobete era ziua cand fetele si baietii se imbracau in haine de sarbatoare si, daca timpul era frumos, porneau in grupuri prin lunci si paduri, cantand si cautand primele flori de primavara. Fetele strangeau in aceasta zi ghiocei, viorele si tamaioase, pe care le puneau la icoane, pentru a le pastra pana la Sanziene, cand le aruncau in apele curgatoare. Daca, intamplator, se nimerea sa gaseasca si fragi infloriti, florile acestora erau adunate in buchete ce se puneau, mai apoi, in lautoarea fetelor, in timp ce se rosteau cuvintele:

"Floride fraga
Din luna lui Faur
La toata lumea sa fiu draga
Uraciunile sa le desparti".

 

In dimineata zilei de Dragobete fetele si femeile tinere strangeau zapada proaspata, o topeau si se spalau cu apa astfel obtinuta pe cap, crezand ca vor avea parul si tenul placute admiratorilor.

 

De obicei, tinerii, fete si baieti, se adunau mai multi la o casa, pentru a-si "face de Dragobete", fiind convinsi ca, in felul acesta, vor fi indragostiti intregul an, pana la viitorul Dragobete. Aceasta intalnire se transforma, adesea, intr-o adevarata petrecere, cu mancare si bautura. De multe ori baietii mergeau in satele vecine, chiuind si cantand peste dealuri, pentru a participa acolo la sarbatoarea Dragobetelui. Era o sarbatoare a grupurilor de tineri care ieseau din sat la padure, faceau o hora, se sarutau si se imbratisau. Avea toate trasaturile unei sarbatori premaritale, de antamare a unor relatii intre tinerii din comunitate, ce anticipau nuntile.

 

Uneori, fetele se acuzau unele pe altele pentru farmecele de uraciune facute impotriva adversarelor, dar de cele mai multe ori tinerii se intalneau pentru a-si face juraminte de prietenie.

 

Se mai credea ca in ziua de Dragobete pasarile nemigratoare se aduna in stoluri, ciripesc, isi aleg perechea si incep sa-si construiasca cuiburile, pasarile neimperecheate acum ramanand fara pui peste vara. Oamenii batrani tineau aceasta zi pentru friguri si alte boli.

 

Dragobetele era sarbatorit in unele locuri si la data de 1 martie, deoarece se considera ca el este fiul Dochiei si primul deschizator de primavara.

 

Obiceiurile de Dragobete, zi asteptata candva cu nerabdare de toti tinerii bucovineni, au fost in buna parte uitate, pastrandu-se doar in amintirea batranilor. Iar in ultimii ani, Dragobetele autohton risca sa fie dat cu desavarsire uitarii, el fiind inlocuit de acel Sfant Valentin ce nu are legatura cu spiritualitatea romaneasca.

 

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Pe aceeaşi temă

03 Iulie 2012

Vizualizari: 128050

Voteaza:

Obiceiuri de Dragobete 0 / 5 din 0 voturi. 3 review utilizatori.

Comentarii (3)

  • Stefan ConstandinPostat la 2013-02-14 18:46

    Si are vreo impartanta, ca se vorbeste despre "Dragobete", aici? Sau era preferabil sa se discute despre "Valentin Day"(despre care nu am ce zice, e comert). Religia s-a suprapus sarbatoriilor traditionale (barbare) si nu invers. Si asa si trebuie, pentru ca altfel ar fi fost respinsa de populatie. DIXI !

  • Ion MandresPostat la 2012-02-17 16:18

    Distinse Dle. Marius Gheorghe Acest site isi face datoria cu prisosinta, promovand o sarbatoare "laica" in contextul Crestin Ortodox al Romaniei. Nu numai ca este foarte bine ca tineri si unele persoane ca dv. de exemplu (care amestecati un pic lucrurile) sa ia cunostiinta de o sarbatoare a vietii si a bucuriei, dar si de faptul ca distinsi preoti la care faceti imperativ apel, au alte treburi ecumenice, lasand in seama inteleptului popor Roman din care, cu mandrie fac parte, sa ia o decizie privata in acest sens. Daca vreti sa aveti numai informatii oficiale si canonice ale BOR, vizitati site-ul oficial al patriarhiei. Distinse domn toleranta si ingaduinta sunt caracteristicile dominante ale neamului nostru, si nu habotnicia si spiritul terorizant al catolicei inchizitiei, practicat tot in numele Crestinismului. Mai vreau sa va spun ca nici zilele noastre de nastere nu sunt sarbatori Crestine si cu toate acestea le serbam cu mare placere, si de multe ori cu mare fast ... Felicitari autorului, articolului pentru mesajul transmis. Romani bucurati-va de viata si de traditia Crestin si laica, care ne mentine spiritele si trupurile vii. Ion Mandres

  • Marius GheorghePostat la 2011-02-23 15:31

    Acest sit ar trebui sa promoveze crestinismul, ori din acest articol se incurajeaza sarbatorirea Dragobetelui. Daca aveti preoti in administrarea sitului ii rog sa valideze articolele. Chiar daca face parte din spiritualitatea romaneasca veche, totusi trebuie sa primeze sarbatorile crestine randuite de biserica si sa se arate caracterul pagan al sarbatorii. Iertati interventia!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE