
Dupa datele revelatiei dumnezeiesti, Hristos se face pricina a invierii tuturor oamenilor, pentru ca El este singurul Care S-a jertfit pentru toti si a inviat daruin viata intregului neam omenesc. Fiind Fiul lui Dumnezeu inviat din morti si Cel Ce n-a gustat stricaciune, Domnul nostru Iisus Hristos face partasi de nestricaciune pe toti cei care prin Adam s-au departat de posibilitatea vietii adevarate.
"In Persoana lui Hristos - spune teologul si filosoful grec Christos Yannaras - natura umana iarasi in intregimea ei este inviata impreuna cu El si daruita vietii" , ceea ce inseamna ca mantuirea adusa de Hristos prin jertfa si invierea Sa reprezinta o vietuire impreuna pentru vesnicie cu toti fratii Sai dupa umanitate si care il recunosc pe El drep Mantuitor al lumii si se supun voii Lui.
Gandirea individualista raspandita in lume dupa caderea in pacat si accentuata in epoca moderna, cu greu poate intelege acest aspect universal al mantuirii. Dumnezeu - Iubire nu poate sa raspandeasca facerea Sa de bine doar asupra anumitor persoane. Din moment ce pacatul originar i-a afectat pe toti, invierea si viata trebuia cuprinda pe toti cei cazuti, ca toti sa aibe posibilitatea mantuirii. Sfanta Scriptura spune: "Caci, precum in Adam toti mor, asa si in Hristos toti vor invia. Ca, de vreme ce printr-un om a venit moartea, tot printr-un om si invierea mortilor." (I Corinteni 15, 22-21)
Bunatatea lui Dumnezeu face ca intr-o singura persoana, cea a Fiului lui Dumnezeu facut si Fiu al Omului sa fie cuprinsa intreaga natura umana, insa, dreptatea Lui nu poate mantui pe om cu forta, caci astfel ar fi prejudiciata iubirea Sa, n-ar mai fi iubire absoluta si nu s-ar mai intelege de ce noi am fost creati cu ratiune si vointa libera. Dumnezeu vrea ca toti oamenii sa se mantuiasca si sa fie pe veci cu El in imparatia Sa, pe toti ne-a scos Fiul Sau din pacat si ne-a dat vietii si enstricaciunii, insa felul vesniciei ni-l alegem singuri daca ne facem cu adevarat slujitori ai Lui, dupa cum spune glasul Mantuitorului in Sfanta Evanghelie dupa Ioan: "Adevarat, adevarat zic voua: Cel ce asculta cuvantul Meu si crede in Cel ce M-a trimis are viata vesnica si la judecata nu va veni, ci s-a mutat de la moarte la viata." (Ioan V, 30)
Cum a devenit trupul lui Hristos datator de viata si cum se cuprind in acest trup toti oamenii este imposibil de redat cu logica noastra. Chiar Sfantul Pavel s-a lovit de bariera insuficientei cuvintelor si a apelat la imagini. El vorbeste despre "peretele cel din mijloc al despartiturii" care a fost surpat "in trupul lui Hristos" (Efeseni II, 14), despre "maslinul salbatic" care a fost altoit pe "maslinul cel bun" (Romani XI, 17).
Gandind la aceste imagini trebuie sa constientizam ca adevarul invataturii sfinte transcende planul analogiilor si ne introduce in latura apofatica a existentei. Orice exemplu am gasi pe lumea aceasta, niciunul nu va putea spune pe deplin cum moartea - "cel din urma vrajmas"(I Corinteni XII, 26) devine, prin acceptarea ei de catre Iisus Hristos, biruinta a iubirii lui Dumnezeu, poarta de intrare in vesnicie. in Persoana lui Hristos, "Dumnezeu isi asuma "tot trupul" cand acesta abandoneaza odata cu moartea orice aspiratie a sa spre o existenta autonoma. Dumnezeu se uneste in acest fel cu fiecare om si-i da viata."
Numai prin desprinderea noastra de existenta autonoma suficienta prin ea insasi si prin unirea cu filonul de viata ce strabate natura umana dupa unirea ei ipostatica, in Persoana lui Hristos, cu Dumnezeirea, vom deveni si noi nestricaciosi, caci "asa cum prin Cuvant, iubirea lui Dumnezeu a creat totul, tot la fel, prin Cuvantul intrupat le innoieste pe toate si le face nestricacioase (neperisabile)."
Sebastian Marin
-
Despre neamul omenesc
Publicat in : Religie -
Inaltarea Domnului - Sfantul Ioan Gura de Aur
Publicat in : Inaltarea Domnului -
Parintele Sofian - Despre Judecata cea de Apoi
Publicat in : Credinta -
Nasterea celei dupa trup a Domnului Dumnezeului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos
Publicat in : Viata liturgica -
Predica la Duminica Floriilor
Publicat in : Predici de duminica
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.