Cu doctorate si fara doctorate

Cu doctorate si fara doctorate Mareste imaginea.

In societatea de azi este o mare isterie cu doctoratele. Toti vor sa fie doctori, toti vor sa li se recunoasca valoarea intelectuala si pregatirea profesionala si uite asa unii se apuca de studiat, iar altii de plagiat.

Ca vor oamenii sa studieze si sa se desavarseasca nu-i o problema. Insa foarte multi raman in urma cu pregatirea pentru viata si nu vor sa studieze, cum ar putea de exemplu, sa-si imbunatateasca caracterul, comportamentul, cum ar putea sa fie mai virtuosi ca oameni, mai intelepti ori mai sporiti sub aspect duhovnicesc.

Tot de la lume asteptam confirmarea.

Tot lumea si Cezarul ne preocupa mai mult decat Dumnezeu.

Nu mai vrea nimeni sa obtina "doctorate" in stiinta duhovniceasca, care este stiinta sfintilor, in cunoasterea lui Dumnezeu, asa cum au studiat odinioara parintii Filocaliei: sufletul omului, firea lucrurilor, tainele lumii, ale credintei, etc.

Sa fii doctor de suflet este ceva.

Dar sa dobandesti un doctorat de buna purtare, un doctorat pentru omenie, sa fii doctor in moralitate, mai intereseaza pe cineva?

Mai mult si mai temeinic se studiaza la un astfel de proiect, iar titlul de "doctor" ti-l acorda Insusi Dumnezeu.

Pe parcursul studiilor il ai indrumator pe Duhul Sfant, "Acela, Mangaietorul care toate le plineste si le desavarseste, te va invata tot adevarul" (Ioan 14,26). "Iar roada Duhului (nu sunt functiile, titlurile onorifice, avantajele materiale ori rezolvarea complexelor), ci roada Duhului este dragostea, bucuria, pacea, indelunga rabdarea, bunatatea, facerea de bine, credinta, blandetea, infranarea, curatia" (Galateni 5, 22-23).

Obligatoriu trebuie cercetate arhivele Bisericii, trebuie sa citesti foarte atent cartile Sfintei Scripturi, care "este insuflata de Dumnezeu si de folos spre invatatura, spre mustrare, spre indreptare, spre inteleptirea cea intru dreptate, astfel ca omul lui Dumnezeu sa fie desavarsit, bine pregatit pentru orice lucru bun" (II Timotei 3,16). Fiind asa te vei descurca in toate domeniile.

La aceste ore de religie, de morala crestina ii ai "profesori universitari" pe sfinti. Ei tin cursuri ori de cate ori le citesti vietile sau acatistele si predau invataturi mantuitoare la academiile Duhului Sfant. In loc de comisii de examinatori il ai doar pe duhovnic, examinator al mintii si al sufletului tau, care te va ajuta nu numai sa devii curat si intelept, ci sa devii si om bun.

Chiar ca dupa o asemenea lucrare meriti titlul de "Om". cu sau fara doctorat, nu mai conteaza!

A fi inteligent este ceva, a fi intelept e cu mult mai mult. Inteligenta se cultiva cu carti, intelepciunea se primeste de Sus, ca dar a Duhului Sfant si se cultiva cu rugaciune si cu experienta de viata.

A fi doctor nu e putin lucru, insa a fi Om e lucru mare!

Astazi cu bani poti sa faci un doctorat sau poti sa pui pe altul sa adune materialul sau poti sa compilezi sau sa plagiezi. Cu ceva arginti in buzunar, gata doctoratul! Si dintr-o data te vezi proiectat in ierarhia sociala mult mai sus, chiar daca cu celelalte virtuti ramai mult in urma.

Doar sfintii au primit aceste "titluri" de doctori fara de arginti. Ei au fost cu adevarat doctori intr-o lume bolnava.

Noi cei de azi vrem sa fim doctori, robiti fiind de slava desarta, pentru ca nu ne-am vindecat pe noi insine de mandrie sau de alte patimi, asa cum indeamna Sf. Scriptura : "doctore,.vindeca-te pe tine insuti! (Luca 4:23), mai intai, "scoate-ti barna!".

Pe nimeni insa nu-l mai intereseaza sa i se recunoasca omenia, cei 7 ani (de studiu) de acasa, nu doar cei 3-5 ani de studiu de pe oriunde.

Am observat ca, in numeroase cazuri, cei care vor sa faca un doctorat sunt impinsi spre titlu de alte motivatii decat cele obisnuite.

De fapt, multe dintre aceste persoane au profunde complexe de inferioritate si frustrari intelectuale si vor sa rezolve problema printr-un doctorat. Ei sufera, culmea, din mandrie. "Daca au toti doctorate, spun acestia, trebuie sa am si eu, doar nu sunt deloc mai prejos decat altii."

Ei uita ca: "Dumnezeu celor mandri le sta impotriva, iar celor smeriti le da har" (Iacob 4:6), iar "cine se smereste pe sine, va fi inaltat" (Luca 18, 10-14).

Alfred Adler, "parintele" psihologiei individuale, explica acest tip de comportament afirmand ca, in general, "un complex de superioritate ascunde un complex de inferioritate". Cauza poate fi generata de anumite traume din copilarie "musamalizate" ulterior in subconstient.  In aceasta speta, un doctorat rezolva complexul respectiv, superioritatea care ti-o confera este o excrescenta a inferioritatii mascate, escamotate. Este un antidot suficient pentru a te elibera de angoasa intelectuala.

Bineinteles ca sunt si persoane respectabile, care au motivatii serioase atunci cand se inscriu la un doctorat. Desigur ca, acestia doresc intr-un mod onest sa-si desavarseasca pregatirea profesionala si sa aprofundeze cunoasterea in domeniile lor de activitate. Nimic blamabil in cazul lor, chiar sunt de apreciat cei care vor să devină profesionisti si sa obtina cinstit competente in disciplinele lor.

Inainte se facea un doctorat la o anumita varsta si se urca pe treptele ascensiunii academice mult mai greu. La titlul de profesor universitar se ajungea aproape de varsta pensionarii, oricum dupa 50-60 de ani. Cine ajungea la acest nivel era intr-adevar o somitate in acel domeniu, un cineva, o personalitate.

Astazi si gradele militare si gradele universitare se obtin cat ai bate din palme. Inainte gradele si recunoasterea veneau cu varsta, dupa o prealabila munca de cercetare, de acumulari, de sedimentare si de sinteza.

Ne mai miram in atare situatie de multimea diletantilor cu titluri, a epigonilor cu mapa . unde "totul e spoiala, totu-i lustru fara baza" (M. Eminescu). Acum cu urbanizarea aceasta fortata, "toti sunt cu mapa, niciunul cu sapa". Romania nu mai are tarani harnici si clasa muncitoare, ci o multime de diplomofili: "masteranzi, doctoranzi si doctori".

Astazi avem doctoranzi sau doctori care nu stiu sa puna o intrebare, care nu au o coerenta a gandirii, care nu au nici un fel de viziune macar in disciplina in care si-au obtinut licenta. Ce sa mai spunem de cei care au terminat facultati si sunt agramati, dezlanati in exprimare sau in logica, care in domeniul lor nu stiu care este subiectul si predicatul.

Se intampla acest fenomen din cauza superficialitatii care defineste un anumit mod de lucru la romani, iar pe de alta parte, din cauza faptului ca sistemul de invatamant stimuleaza vanatoarea de note, inca din primele clase de scoala.

Nu se face carte ca sa inveti ceva pentru viata, ca sa-ti foloseasca candva, ci pentru a lua o nota, care trebuie sa fie cat mai mare ca sa nu ne facem de ras. La aceasta mentalitate contribuie deopotriva si parintii si profesorii.

Acestea sunt problemele la care ar trebui sa gaseasca solutii tot cei cu licente si doctorate, dar aceia care le-au obtinut pe merit, cu onestitate, cu munca si perseverenta.

Fiind personalitati in domeniile lor, acestia nu au complexe de nici un fel si astfel pot contribui, in mod natural, la imbunatatirea sistemului de invatamant si a bunului mers in societatea romaneasca.

Ar putea fi aceasta, chiar o teza de doctorat si anume: "Impostura licentiata".  Este suficient material de cercetare, de studiu pe aceasta tema, din pacate.

Pr. Alin-Cristian Preotu

 

.

Despre autor

Alin-Cristian Preotu Pr Alin-Cristian Preotu

Senior editor
70 articole postate
Publica din 01 Ianuarie 2012

Pe aceeaşi temă

06 August 2012

Vizualizari: 6698

Voteaza:

Cu doctorate si fara doctorate 4.88 / 5 din 8 voturi. 12 review utilizatori.

Comentarii (12)

 • viorel petcuPostat la 2012-07-06 12:54

  Din nefericire astazi nu mai poti fi hirotonit fara licenta in teologie, chiar si ca ieromonah trebuie sa faci o facultate. Aehiereii trebuie sa aibe doctorate in teologie, altfel nu se poate. Un duh al lumii academice bantuie Biserica.

 • Carmen LazarPostat la 2012-07-05 07:44

  Am crezut pana acum ca acest site este apolitic. Am mai crezut ca specialistii in religie (preoti, profesori) nu pot face comentarii malitioase sau pline de subintelesuri cu privire la viata politica. M-am inselat si imi pare rau.

 • Draghici Antonia Postat la 2012-07-04 10:53

  Nota de intrat la doctorat (fara ghilimele si..fara taxa),parinte,pentru articol! 10 cu felicitari! Numai ca ,tare n-o sa va placa ce va spun.Nicaieri ,in nici un domeniu,n-o sa gasiti mai multi "doctoranzi",masteranzi" si "doctori" ,pe metru patrat ,decit in.."teologie".Iertati,va rog!,dar asta-i realitatea.Si zic ,precum in citatul de mai sus :"unora nu le mai ajunge ca sint farisei,musai ,trebuie sa se faca si carturari- nazuind la doctorate-".Si unde mai pui ca chiar sint luati ca atare,adica Doctori in Teologie,si fluturindu-si diplomele,ii "descauneaza" pe intelepti,pe batrinii induhovniciti (unii nici nu-s prea batrini,ba deloc chiar!!!),si nidecum de-aruncat la.."pensie"),care cu FRICA de Dumnezeu,cu DRAGOSTE pentru Dumnezeu si pentru semeni,si cu CREDINTA,slujesc lui Dumnezeu si semenilor.Sumedenie de "bolnavi" intr-o lume de "doctori"!!Da,CRED,cu tarie,ca exista suficient "material pt cercetare",asa incit,daca cineva s-ar hotari sa-si aleaga ca tema de doctorat,"impostura licentiata"-in domeniul despre care vorbeam!!-,n-ar duce lipsa de "material".Numai ca nu stiu daca si-ar putea gasi si un "indrumator",care ,mai apoi sa-i si acrediteze TEZA! As zice mai mult dar n-am decis sa-mi fac "harakiri",si nici in "kamikaze" nu vreau sa ma transpun...si-acum.. .."Razboiti-ma cu PACE!"

 • Marcu AdrianPostat la 2012-07-04 09:45

  Felicitari desi e un subiect prea murdar pentru a fi abordat pe un site crestin care promoveaza dragostea pentru Dumnezeu !

 • Paul- Cosmin Iosivut Postat la 2012-07-04 09:03

  Un articol cu totul si cu totul exceptional! Rar mi-a fost dat sa citesc un articol atat de pertinent.Flagelul acesta al doctoratelor a lovit si in fratii preoti de pretutindeni. Nu neg valoarea celor mai multi dintre ei, dar sunt si elemente... Padure fara uscaturi nu exista.Sunt cel mult mediocri si ei sunt doctoranzi. Dumnezeu sa le ajute si lor si noua!

 • Ion IancutaPostat la 2012-07-04 08:31

  Poate pare o remarcă dură dar și BOR are o mică vină la cea ce se întâmplă în anul 2012!. Concret: 1.BOR nu ia atitudine fermă atunci când se încalcă conduita creștină. 2.BOR închide ochii atunci când se depune jurământul cu mâna pe BIBLIE iar Sfânta Scriptură devine un obiect de ornament în sălile de judecată,parlament.Câți din iubiții noștri parlamentari care participă la ora de rugăciune din parlament vin cu o inimă curată la rugăciune?. Câți dintre ei care jură cu mâna pe Biblie ca mai apoi să fie arestați și condamnați?. Câți dintre ei merg măcar o dată la biserică pe timpul mandatului său.Câți dintre escroci, mincinoși,criminali jură la tribunal cu mâna pe Biblie ca și când ar fi o simplă carte de povești.

 • costel popescu Postat la 2012-07-04 06:58

  Domnule Filip, articolul parintelui nu este deloc umbrit. Asta e lumea si trebuie sa vorbim despre ea asa cum este si cum ar trebui sa fie. Multumim pentru articol.

 • IOAN FILIP Postat la 2012-07-04 06:09

  Frumos articolul dar deja umbrit de la inceput cu acele referiri directe la viata politica a Romaniei , pacat.....de altfel eu stiam ca biserica nu se implica !

 • ghita doruPostat la 2012-07-04 04:26

  luati aminte la sfantul poefenie avea doar doua clasr primare dar dumnezeu l-a inzestrat cu un har deosebit, medicii si chirurgii cereau sfatu lui, o frantuzoaica a fost la el fara traducator, dar a primit sfaturi de la el ca a iesit plangand, el nu a plagiat

 • Irina CRACIUNPostat la 2012-07-04 03:51

  Intrebare pentru domnul Ioan Vintan: in comentariul dumneavoastra la articolul "Cu doctorate si fara doctorate", ati scris cu intentie cu greseli de gramatica? Altfel, pentru autor, apreciez articolul si cred ca cei vizati merita sa fie mai aspru atentionati. Dincolo de educatie si de un anumit nivel de cunoastere, un nivel elementar de intelegere a credintei si a valorilor promovate de ortodoxie le-ar fi util viitorilor doctoranzi/doctori in stiinte. Ca o propunere, ar putea sa inceapa cu cele 10 porunci si acest lucru ar schimba viata lor si a noastra foarte mult. Doamne ajuta!

 • simona ionescu Postat la 2012-07-04 03:42

  De obicei nu postez comentarii la adresa articolelor citite , dar in acest caz trebuie sa multumesc autorului pentru subiectul abordat si pentru felul in care a fost tratat! Cred ca este momentul ca societatea , prim membrii ei , sa se ttrezeasca la realitate , sa isi redescopere valorile , iar in acest sens articolul de mai sus poate constitui un imbold. Va multumesc!

 • ioan vintanPostat la 2012-07-04 02:02

  Le zicea oarecand un binecuvantat ierarh, unor tineri teologi la mormantului pr Arsenie de la sf Manastire a Prislopului: Mai, unora azi nu ne mai ajunge ca suntem farisei, (nazuind la doctorate), musai trebuie sa ne facem si carturari! Doamne, Cela ce Vii in taina in sufletele noastre, ajutane sa nu fim fatarnici, si nici sa nu judecam pe nimeni!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE