Cum au intrat casatoriile gay in Biserica din Danemarca?

Cum au intrat casatoriile gay in Biserica din Danemarca? Mareste imaginea.

 "Dati foc preotilor care discrimineaza!”. Aceasta este fraza care surprinde cel mai bine nocivitatea relatiei mult prea stranse intre Biserica si Stat. Efectul toxic s-a vazut in 2012: Statul danez a obligat Biserica Nationala sa oficieze casatorii intre persoane de acelasi sex. Dar nu avem de-a face cu un act de brutalitate, cum v-ati putea inchipui la prima vedere. Dimpotriva.



Fraza de mai sus a fost rostita, in 2007, de catre Ministrul Ocuparii Fortei de Munca de atunci, Claus Hjort Frederiksen. Ea a sintetizat cel mai bine efectul toxic al transformarii preotilor in simpli functionari de stat, atunci cand relatiile dintre Biserica si Stat devin mult prea stranse. O demonstratie a nocivitatii conceptului „Biserica de Stat” s-a produs in 2012: Parlamentul danez a aprobat o lege prin care Biserica daneza de Stat (Biserica Evanghelica Luterana) este obligata sa oficieze casatorii intre persoane de acelasi sex. Dar decizia nu denota un act brutal din partea Statului, ci este evolutia unei relatii istorice, in care Biserica a fost, incet, incet, inghitita de Stat, in parte si datorita secularizarii ei interne.

In 1536, Luteranismul devine Biserica de Stat in Danemarca. In 1848, ea devine „Biserica a poporului” (Biserica Nationala). Astfel, monarhul si Parlamentul devin autoritatea conducatoare in Biserica. In 1916 se creeaza Ministerul Afacerilor Eclesiale, care are in responsabilitate administrarea Bisericii Nationale. In chestiuni de doctrina, episcopul are ultimul cuvant de spus, Danemarca avand 12 episcopi. La 1 ianuarie 2014, 78,4% dintre danezi erau credinciosi ai Bisericii Nationale (cifra a scazut de la 91,6% in 1984). Acestia platesc o „taxa pe credinta” catre bugetul national, de unde banii merg mai departe catre Biserica.

In plus, Biserica asigura si serviciul de „evidenta populatiei” in privinta numelui si a schimbarilor de nume, a nasterilor si a deceselor precum si a statutului marital. Asa se explica faptul ca decizia recenta a Parlamentului arata mai mult o reglementare administrativa interna a Statului danez, care considera Biserica parte a aparatului administrativ de Stat. In chestiunea casatoriilor intre persoane de acelasi sex, istoria arata o secularizare interna a Bisericii.

In 8 februarie 1973 un preot danez (Harald Søbye) a oficiat slujba de casatorie a unui cuplu de barbati, la provocarea taboidului Ekstra Bladet, care, in goana dupa audienta, a titrat „Prima casatorie gay din lume”. Apoi, in 25 februarie 1973 a facut acelasi lucru pentru un cuplu de lesbiene, dar de data aceasta intr-un studio de televiziune. Autoritatile au investigat situatia si au declarat ca ceea ce a facut preotul nu este ilegal, in virtutea statutului sau clerical. Asa ca, in urmatorii 15 ani, clericul danez a mai oficiat 210 slujbe de casatorie (sau simple binecuvantari) pentru cupluri de acelasi sex. In 1989, Danemarca a fost prima tara din lume care a legalizat parteneriatele civile intre persoane de acelasi sex. Imediat s-a pus problema daca Biserica, in calitate de „serviciu al starii civile”, isi poate acorda sau nu binecuvantarea. Dupa 10 ani de discutii, in 1997, episcopii danezi au declarat ca o casatorie se poate oficia doar intre un barbat si o femeie dar acest fapt nu poate fi afectat de realitatea sociala conform careia anumite persoane aleg sa traiasca in comuniune responsabila si aprobata de societate, cu persoane de acelasi sex.

Prin urmare, Biserica daneza a decis sa acorde doar o binecuvantare acestor cupluri, mentinand opozitia fata de instituirea unei slujbe oficiale in acest sens. In 2004, primul ministru Anders Fogh Rasmunssen a declarat ca ar fi de acord ca Biserica sa oficieze slujbe de casatorie pentru homosexuali, dar a mentionat ca vorbeste in calitate de persoana fizica, nu de prim-ministru. Sondajele au aratat insa ca, daca in 2004, 60% dintre clericii danezi erau impotriva oficierii unei slujbe oficiale pentru persoanele de acelasi sex, in 2011, surprinzator, 62% dintre clerici sustineau casatoriile homosexuale si in Biserica. Probabil era un efect al faptului ca, in acelasi an, 75,8% din populatia daneza sustinea casatoriile homosexuale in Biserica. Dar si al deciziilor Bisericilor Nationale din Norvegia (2008) si Suedia (2009) de a permite oficierea casatoriilor religioase intre persoanele de acelasi sex. Prin urmare, inevitabilul s-a produs: in 15 iunie 2012, Biserica Nationala daneza a luat decizia de a oficia slujba casatoriei religioase si persoanelor homosexuale, 11 episcopi fiind pentru si doar unul impotriva.

Se lasa libertatea fiecarui cleric de a decide daca va oficia sau nu aceasta ceremonie religioasa, in schimb obliga pe episcopi sa gaseasca un inlocuitor in cazul unui refuz, astfel incat cuplul sa nu ramana fara ceremonial religios. A doua zi dupa aceasta decizie, pe 16 iunie, un cleric danez a oficiat prima ceremonie de acest fel. Internetul gazduieste cadre video de la eveniment.

(Acest text a fost publicat prima data pe
html" target="_blank">blogul Parintelui Eugen Tanasescu de pe adevarul.ro)

.

Despre autor

Eugen Tanasescu Parintele Eugen Tanasescu

Senior editor
184 articole postate
Publica din 29 Martie 2024

Pe aceeaşi temă

18 Iunie 2014

Vizualizari: 2164

Voteaza:

Cum au intrat casatoriile gay in Biserica din Danemarca? 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Newsletter

Aboneaza-te si afla in fiecare saptamana noutatile de pe CrestinOrtodox.ro