Datoriile la banca

Datoriile la banca Mareste imaginea.

Un om care Il traieste pe Hristos nu duce lipsa de nimic. "Orice este cu putina celui ce crede", spune Mantuitorul. Asadar, prin credinta, omul are solutii la orice problema.

Pentru ca omul s-a despartit de Dumnezeu, necredinta a devenit logica dominanta. Si astfel, a ajuns sa creada ca e mai usor si mai potrivit sa ceara ajutorul de la o banca si nu de la Dumnezeu pentru implinirea nevoilor.

Nu putine au fost cazurile in care s-a revoltat impotriva lui Dumnezeu, ca anumite lucruri ii lipsesc. Nu s-a mai intrebat daca i-a cerut ajutor lui Dumnezeu pentru ele sau daca ii sunt cu adevarat necesare. Nu a mai luat in calcul faptul ca putea avea parte de mai mult mai tarziu, decat de mai putin in prezent.

I s-a parut usor sa mearga la banca si sa faca un credit, decat sa se roage, sa tina post, sa participe la slujbe si sa se impartaseasca cu Trupul si Sangele Domnului.

Ajuns la banca, viata i s-a schimbat. A luat banii care ii erau necesari, iar visul i s-a implinit rapid. Prezentul i-a zambit si l-a facut sa nu priveasca la viitor. Au aparut si alte nevoi pe langa cele implinite si pentru ca banca i-a raspuns fara intarzieri, a cerut bani si pentru implinirea nevoilor din urma. A devenit lacom.

Banca nu a pus un hotar consumului in exces. Dimpotriva, s-a bucurat ca omul cere din ce in ce mai mult. De fapt, in asta a vazut ca omul e viu, in dorinta de a avea orice produs aparut pe piata.

Dupa o vreme, bancile au marit dobanzile. Daca atunci cand s-a intalnit cu ea stia cat are de platit mai tarziu, acum ea ii spune ca poate schimba din mai multe motive dobanda, banii pe care trebuie sa-i returneze. Acum omul a inceput sa-si dea seama ca trebuie sa-si sacrifice prezentul pentru viitor. Bucuria daruita de banca a fost de scurta durata. A inceput sa aiba parte de suferinta si de nelinisti. Cauta sa-si cultive sanatatea prin medicamente in exces. Dar nu asa se vindeca, recurgand la flacoane de calmante sau somnifere. Sa ia aminte la ce vesteste Scriptura: "De poti crede, toate sunt cu putinta" (Marcu 9, 23).

Cereti de la Dumnezeu cele ce va sunt necesare. El o sa va daruiasca mai mult decat ati cerut, cu conditia ca cele ce ati cerut sa va fie necesare, in vreme ce banca daca o sa va daruiasca cat ati cerut, o sa va ceara mai mult decat veti putea da, veti avea parte prin ea de o viata pe datorie.

Adrian Cocosila

Pe aceeaşi temă

02 Aprilie 2012

Vizualizari: 8589

Voteaza:

Datoriile la banca 0 / 5 din 0 voturi. 13 review utilizatori.

Comentarii (13)

  • Natalia RomanPostat la 2011-03-18 19:57

    Sincer nu sunt de acord cu cele spunse in acest articol. Nu degeaba este vorba romanului...Dumnezeu iti da dar nu iti baga in straita! Adica daca eu sunt un om sarac, fara familie ce sa ma sustina, fara rude bogate sa nu fac credit la banca sa am casa mea ci sa astept ce...un miracol? Si sa il astept cumva in ploaie sau in cort? Eu cred ca Dumnezeu vrea ca noi sa luptam in lumea asta! Nu sunt sustinatoarea bancilor care stiu ca de fapt practica camataria pe fata...dar alta sansa nu avem. Sau nu stiti ca sunt oameni care fac un credit bancar pentru a-si face dantura? Sa ramana omul fara dinti in gura? Poate ca s-ar fi cuvenit spus ca creditul pentrua sigurarea luxului e un pacat dar pentru nevoi de baza cum ar fi o locunita sau probleme de sanatate..sa ma ierte Domnul de gresesc!

  • Adrian AamzPostat la 2011-03-18 15:43

    CAR-ul Mitropoliei este penttru angajatii ei, clerici si mireni. Si are si scopul de a acorda ajutoare nerambursabile membrilor sai, in caz de nastere de copil, boala sau deces. Asa ca nu e in nici un caz o banca si nu acorda oricarui enorias imprumuturi.

  • Ioana NeacsuPostat la 2011-03-18 15:04

    Pacat ca biserica se ocupa de afaceri, de camatarie s.a. in loc sa ne invete bunatatea, iubirea, solidaritatea si compasiunea, sa faca acte de caritate, sa aiba grija de sufletul omenesc. Pe preoti ii preocupa mult mai mult bogatia materiala decat de cea spirituala. Nu e valabil pentru toti preotii dar in cea mai mare parte....cam asa stau lucrurile din pacate.

  • Péter Hercz Postat la 2011-03-18 12:22

    Din păcate, mulţi dintre creştini, uită ca bunul Dumnezeu în marea lui iubire de oameni ne poarta de grijă. Doar atâta credinţă ar trebui sa avem, cât un grăunte de muştar şi am putea muta şi munţii. Ne place sa vorbim de credinţa noastră şi pâna ce lucrurile merg bine totul pare a fi în regulă, ba chiar ne şi mândrim un pic cu credinţa noastră. Dar la suferinţă oare câţi fugim oare la Dumnezeu pentru ajutor? Sigur ca ne rugăm să ne ajute, dar totuşi nu strică la boală grea să mai mergem şi la un te miri ce naturist, sau cine ştie ce şarlatan "bioenergetician"... Sau, dacă situaţia financiară ne este precara, apelăm noi la Dumnezeu, il rugăm să ne ajute, dacă s-ar putea, chiar şi în a câştiga lozul cel mare la lotto, dar parcă tot mai palpabil este un împrumut la o bancă. Ei, şi când tragem ponoasele lipsei noastre de credinţă, tot nu ne gândim că poate dacă am fi avut mai multă incredere în Dumnezeu şi problemele de sănătate şi cele financiare, familiale, sau de la servici se rezolvau in cel mai bun mod cu putinţă... Oare este chiar întâmplator că Dumnezeul nostru cel Mântuitor ne grăieşte astfel prin gura Sfântului Matei: "25.De aceea zic vouă: Nu vă îngrijiţi pentru sufletul vostru ce veţi mânca, nici pentru trupul vostru cu ce vă veţi îmbrăca; au nu este sufletul mai mult decât hrana şi trupul decât îmbrăcămintea? 26. Priviţi la păsările cerului, că nu seamănă, nici nu seceră, nici nu adună în jitniţe, şi Tatăl vostru Cel ceresc le hrăneşte. Oare nu sunteţi voi cu mult mai presus decât ele? 27. Şi cine dintre voi, îngrijindu-se poate să adauge staturii sale un cot? 28. Iar de îmbrăcăminte de ce vă îngrijiţi? Luaţi seama la crinii câmpului cum cresc: nu se ostenesc, nici nu torc. 29. Şi vă spun vouă că nici Solomon, în toată mărirea lui, nu s-a îmbrăcat ca unul dintre aceştia. 30. Iar dacă iarba câmpului, care astăzi este şi mâine se aruncă în cuptor, Dumnezeu astfel o îmbracă, oare nu cu mult mai mult pe voi, puţin credincioşilor? 31. Deci, nu duceţi grijă, spunând: Ce vom mânca, ori ce vom bea, ori cu ce ne vom îmbrăca? 32. Că după toate acestea se străduiesc neamurile; ştie doar Tatăl vostru Cel ceresc că aveţi nevoie de ele. 33. Căutaţi mai întâi împărăţia lui Dumnezeu şi dreptatea Lui şi toate acestea se vor adăuga vouă. 34. Nu vă îngrijiţi de ziua de mâine, căci ziua de mâine se va îngriji de ale sale. Ajunge zilei (de azi) răutatea ei."

  • Vasa NastaPostat la 2011-03-18 12:21

    Cred Doamne Dumnezeule, Ajuta necredintei mele ! Amin

  • Postat la 2011-03-18 11:49

    Tania M. DOAMNE AJUTA! Doamne, Dezlegatorule a toate datoriilor, asa cum ai iertat celor doi datornici, ajuta-ne noua si la TOATA lumea ta, si ne ajuta sa ne platim datoriile fata de TINE si cele fata de aproapele nostru si fata de BANCA. DOAMNE FACA-SE VOIA TA NU A MEA! Sa aveti un POST binecuvantat si intradevar sa ne GASIM LINISTEA. AMIN!

  • CORINA TRASCALIE Postat la 2011-03-18 10:28

    Daca citeam acest articol acum patru-cinci ani, mi-ar fi fost de mai mult folos decat acum. Sa dea Dumnezeu sa ajute macar pe altii, care vor sa faca acum imprumuturi. Desi, daca nu ai de ales, trebuie sa le (il) faci. Dumnezeu sa ne lumineze pe toti!

  • Cristian Radu Postat la 2011-03-18 10:16

    @angela costin Judecati, si nu judecati drept. Ganditi-va ca 6% reprezinta rata aproximativa a inflatiei. Prin urmare, se pare ca Mitropolia nu urmareste sa obtina un profit, ci sa ajute. Una e sa iei un imprumut cu dobanda de 6% de la Biserica si alta sa faci credit la banca cu o dobanda de peste 20%

  • costel popescu Postat la 2011-03-18 10:08

    Dumnezeu nu inseala, banca o face. Dumnezeu te vrea fiu al Lui, banca slav al ei. Domnule Valer, banca nu poate fi asemanata cu un restaurant. La restaurant stii cat vei plati dupa consumatie, la banca nu mai stii cat vei avea de platit dupa un an, termenii si conditiile sunt schimbate dupa bunul lor plac.

  • Anghel IuliaPostat la 2011-03-18 09:48

    Nu inteleg incompatibilitatea dintre a duce o viata duhovniceasca si a face un credit daca la un moment dat ai nevoie de acei bani. Poti sa te rogi, sa postesti, sa participi la slujbe, sa te spovedesti si sa te impartasesti, iar din banii pe care ii castigi returnezi imprumutul. Care e problema?

  • Nina VitanPostat la 2011-03-18 08:46

    Doamne cit de adevarat, te rog lumineaza mintea noastra sa putem sa ne achitam datoriile si sa ne gasim linistea, Amin

  • Agion OrosPostat la 2011-03-18 08:33

    Ce fel de articol mai este si acesta? Si cu alta ocazie am vazut pe site articole moralizatoare dar care nu fac apel la "dreapta socoteala" pe care o mentiona Parintele Stefan Nutescu de la Schitul Lacu, Sf. Munte Athos. Banca este un instrument ca oricare altul pe care il putem folosi judicios. Nu banca este de vina pentru ca ne intindem mai mult decat ne-am permite, la fel cum nu restaurantul este de vina ca noi am mancat poate odata prea mult (care tot pacat se cheama ca este). Cred ca unui om cu randuiala in viata si in suflet i se cuvine mai degraba a se ruga sa-i arate Dumnezeu daca creditul pe care vrea sa il ia ii este cu folos, daca il va putea plati in viitor si nu in ultimul rand, sa ceara binecuvantarea duhovnicului pentru a face acest lucru.

  • angela costinPostat la 2011-03-18 08:33

    Si atunci cum se face ca Mitropolia Moldovei si Bucovinei isi deschide C.A.R pentru a imprumuta enoriasi cu dobanda de 6%.Nu le este oare frica de Dumnezeu?Multi dintre noi ne-am imprumutat pentru a avea o locuita ,pentru a ne rezolva o problema de sanatate si toate astea tot cu ajutorul lui Dumnezeu.Ne-am rugat sa ne ajute pentru a gasi o rezolvare.Sunt biserici la fiecare pas si e foarte bine ,dar oare nu mai bine ar construi si blocuri pentru cei care nu au nici o posibilitate?Sa-i judece Dumnezeu pe fiecare dar incet ne pierdem increderea si in preoti ,toata lumea trage la oala lui nu mai poti avea incredere in nimeni decat in unul Dumnezeu.El nu ne va parasi niciodata pe noi cei ce credem in El.Doamne ajuta

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE