Diavolul ne lasa in pace !

Diavolul ne lasa in pace ! Mareste imaginea.

Pe noi, cei de astazi, slabanogiti de pacate, nu ne mai lupta diavolii, ci patimile noastre. Este cunoscut faptul ca omul devine asemenea lui Dumnezeu sau asemenea diavolului, in functie de cum isi traieste viata. Atunci cand ne asemanam cu Dumnezeu intru Iubire, harul lui Dumnezeu face in noi izvor de Apa Vie, insa cand ne asemanam diavolului, patimile si rautatile alunga de la noi harul Duhului Sfant, devenind astfel izvoare de rautate in noi insine.

Sfintii Parinti spun ca, in vremurile din urma, inmultindu-se pacatele si racindu-se dragostea, calugarii vor ajunge sa traiasca precum mirenii, iar mirenii, precum diavolii. Trairea noastra, "precum Dumnezeu" sau "precum diavolii", sta in virtutea faptului ca suntem liberi sa devenim ceea ce ne dorim, fii ai lui Dumnezeu sau fii ai diavolului.

In aceasta privinta, parintele Mihail Jar, staretul de la Manastirea Banceni, spune: "Am ajuns de i-am intrecut si pe diavoli. Crestinii nostri i-au intrecut pe diavoli, cu trairea lor, cu viclenia lor, cu vrajmasia lor si cu toata rautatea. Nici diavolii nu mai au ce face azi pe pamant. Asta e cea mai mare durere, ca oamenii au inlocuit pe Satana. Tot ce facea Satana, ce ii indemna pe oameni Satana, astazi, oamenii fac singuri. Degeaba, poate multi, il invinuiesc pe el: "Satana m-a indemnat, el m-a pus." Nu-i de vina el cu nimic, sa stiti. Vinovatul suntem noi, ca asa am ajuns la o stare de viclenie, la o stare de tradare, la o stare de vanzare, la o stare de rautate si atatea ne vin in cap si atatea rele facem, ca nu stiu pana cand ne va mai rabda Dumnezeu. Au toate un capat. Dar pentru noi, crestinii, este ziua despre care spune Domnul: "Eu voi veni cu slava mare!"

Ramane valabil faptul ca "diavolul umbla, racnind ca un leu, cautand pe cine sa inghita" (I Petru 5, 8), insa el se napusteste mai ales asupra celor care traiesc bineplacut inaintea lui Dumnezeu, precum vedem ca a fost in cazul dreptului Iov si al tuturor sfintilor. Sfintii sunt luptati cu adevarat de diavoli, pe cand noi, ceilalti, care nici macar nu mai stim ce sunt patimile (duhuri necurate), confundandu-le cu propria noastra libertate-alegere, suntem aproape lasati in pace de diavoli.

In cartea Pateric, gasim scris: Avraam, ucenicul avvei Agathon, l-a intrebat pe avva Pimen: "De ce se razboiesc demonii cu mine?" Avva Pimen i-a zis: "Se razboiesc demonii cu tine? Dar ei nu se napustesc asupra noastra, din moment ce noi facem voia noastra, caci dorintele noastre au devenit demoni si nu ne dau pace pana cand nu le implinim. Vrei sa stii cu cine s-au razboit cu adevarat demonii? Cu Moise si cu cei asemenea lui."

Diavolul nu mai ridica lupte si ispite deosebite asupra noastra, atunci cand ajungem atat de impatimiti incat lucram de unii singuri pacatul si toata rautatea. Cand devenim una cu duhul desfranarii, noi suntem cei care lucram toata desfranarea, iar nu diavolul, care "ne-a ajutat" sa punem inceputul. De asemenea, in orice alta patima, diavolul "ne ajuta" la inceput, iar mai pe urma, daca nu respingem definitiv inselarea patimasa, noi insine ajungem sa lucram pacatul, diavolul lasandu-ne cumva in pace.

Teodor Danalache

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

12 August 2012

Vizualizari: 10971

Voteaza:

Diavolul ne lasa in pace ! 5.00 / 5 din 9 voturi. 8 review utilizatori.

Comentarii (8)

 • Vasa NastaPostat la 2012-06-29 13:32

  Va multumesc pentru articol ! Dumnzeu sa fie cu noi ! Amin.

 • Carmen LazarPostat la 2012-06-21 07:33

  Atat de dificil este astazi, pentru unii dintre noi, sa ne iubim aproapele, incat, daca tinem cont ca asta e una dintre cele mai mari porunci, nu stiu cum ne mai putem indrepta. Eu nu urasc, nu dusmanesc, vreau sa ajut, dar... sa iubesc dusmanul? mi se pare atat de greu...Insa inca lupt cu mine si incerc sa ma gandesc ca, asa cum Dumnezeu ma iubeste pe mine, exact la fel de mult ii iubeste si pe ei, deci cu siguranta suntem cu totii copiii Lui. Si asta ma mai alina.

 • andreea ioana dumitrescuPostat la 2012-06-18 07:59

  Pai,nu cred ca lucrurile stau chiar asa;adevarata capcana pe care ne-o intinde Satanta este acea de a crede ca el nu exista, si ca noi decidem calea pe care o urmam,iar daca alegem sa facem rau este pentru ca am luat decizii gresite.Asta pentru cei care cred ca lucrurile stau atat de simplu!Este greu cuvantul lui Dumnezeu, si vor fi multi chemati dar putini alesi!Ganditi-va numai la porunca iubirii (explicata si nuantata de Apostolul Pavel, pai cati din noi oferim dragoste aproapelui neconditionat? e aproape imposibil macar cu un coltisor al mintii sa nu ne gandim ca vom primi aprecierea celorlalti pt.faptele noastre bune (si iata asa apare mandria,deci pacatul!)

 • Popescu AurelianPostat la 2012-06-16 12:43

  Da Adevarat. Unde nu-i iubire nimic nu este. De fapt nimic uman nu este.Acum, multi dintre noi suntem trufasi, ne umilim semenii, ne dusmanim intre noi, mergem la biserica de ochii lumii, pentru a ne fali si multe altele. Cand ne rugam de multe ori avem impresia ca Dumnezeu este un semen de-al nostru cu care negociem,pe care sa-l mituim. Cerem sa castige echipa preferata, cerem sa castigam la loto, dar de putine ori cerem ca Bunul Dumnezeu sa ne lumineze calea ce trebuie sa o urmam. Am uitat sa aducem multumiri Domnului pentru ca ne mai rabda asa nevolnici cum suntem unii dintre noi, ca ne-a dat sanatate si ani de trait. Unii dintre noi isi amintesc de Dumnezeu doar atunci cand intampina un obstacol greu in viata. Nu trebuie sa uitam totusi ca nimic nu-i intamplator. Istoria este ciclica si ce a fost va mai fi.Fiecare dintre noi ne implinim menirea ce o avem pe acest pamant.

 • Mircea Suta Postat la 2012-06-15 07:36

  Dragii mei, Stau si ma intreb: Doamne ! A fost scoasa si ultima picatura de Frumusete din sufletele oamenilor ?! A ajuns inima omului inecata in mocirla pacatului, chiar fara scapare ?! Raspunsul la aceasta intrebare, dragii mei, este cu siguranta "NU" ! Fiecare suflet este minunat, pentru ca el este Suflare din Suflarea de Viata a lui Dumnezeu ! Prin credinta noastra in Puterea lui Dumnezeu, prin credinta noastra in Lucrarea Sa de mantuire a omului si in Iubirea Sa pentru om, noi suntem convinsi ca Dumnezeu nu va lasa sufletele sa se piarda ! Daca vedem rautate si faradelegi, daca vedem pacate, neiertare si alte lucruri pierzatoare de suflet, acestea sunt pentru incercarea credintei noastre ! Credem sau nu credem in Viata, in Bine, in Iubire ?! Credem sau nu credem in Lucrarea de Viata a Iubirii ?! Credem sau nu credem in Mila lui Dumnezeu ?! Omul se trezeste din patimi daca afla Bucuria de a fi alaturi de Dumnezeu ! Nadejdea mea, e numai la Tine, Doamne ! Omnul se trezeste din patimi cind vede ca acestea chinuie sufletul sau ! Omul respinge patimile cind, apropiindu-se cu inima de Dumnezeu vede ca Dumnezeu odihneste sufletul sau ! Cit de minunat este sa iubesti ! Sa faci Binele, sa alini suferinta, sa ajuti pe cel aflat la necaz, sa uiti de tine insuti si sa te jertfesti din Dragoste pentru aproapele ! Cit de minunat este sa vezi ca sufletul tau se hraneste cu Bucuria celui pe care l-ai ajutat, l-ai iertat. Cel mai minunat lucru in viata este sa faci pe semenii tai sa simta ca-i iubesti ! Dincolo de lucruri se intimpla Adevarul ! Cind pacatuim rastignim pe Domnul Iisus Hristos ! Cind iertam sincer/ne cerem iertare cu sincera parere de rau, atunci Domnul Iisus Hristos inviaza ! DOAMNE IISUSE HRISTOASE INVIAZA IN INIMILE NOASTRE ! AMIN ! Mircea

 • nicolae gangaPostat la 2012-06-15 06:05

  doamne ajuta! eu cred ca totusi nu e pierdut nimic si ca in orice clipa pt oricare dintre noi se poate pune inceput bun ,e adrevarat ca din ce in ce mai rar intalnim adevaratele valori morale la crestini dar sa ne facem datoria de buni crestini si sa ne rugam uni pentru altii,si asa vom implini legea lui Hristos .

 • ghita doruPostat la 2012-06-15 05:14

  diavolul vazut fata,iafata nu este atat de groasnic ca diavolul intrat in om, de aceea cred ca odata cu timpurile subtilitatilr pacatelor palesc uneori si chiar si pe diavolii cei mai intunecosii, sa ne intarim in credinta noastra ortodoxa, amin

 • Bacalearos Maria - CorinaPostat la 2012-06-15 03:11

  cutremurator... de adevatat...! si totusi, exista iubire si cu stropul dinlauntrul fiecaruia dintre noi, tanjim dupa Dumnezeu... Doamne ajuta, tuturor!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE