Diavolul se multumeste si cu o singura patima

Diavolul se multumeste si cu o singura patima Mareste imaginea.

Fiecare crestin este luptat intr-un mod unic.

Un vechi proverb spune cam asa: "Diavolul este un maniac. El loveste intotdeauna in acelasi loc." Si este si de inteles aceasta strategie rea. Daca diavolul l-ar lovi pe crestin in locuri diferite - cand cu o patima, cand cu o alta, foarte diferite intre ele -, omul ar avea vreme sa-si revina, pana la urmatorul atac, insa, lovind tot timpul in acelasi loc, omul nu gaseste intotdeauna puterea de a-si reveni.

Un om este lovit in invidie, iar un altul este lovit in zgarcenie, un om este lovit prin concurenta cu cei de langa el, iar un altul prin mandrie si slava de sine. Este foarte important ca fiecare om sa isi vada cea mai persistenta patima, anume aceea in fata careia este cel mai slab si usor de biruit. Atunci, el va sti unde sa se pazeasca cel mai bine.

Spun ca diavolul se multumeste si numai cu o singura patima deoarece putin rau este in stare sa strice mult bine. Daca intr-un vas cu apa curata se arunca o picatura de necuratie, toata apa va fi de lepadat.

Insa niciodata o patima nu se va salaslui singura in inima omului. Mandria va aduce slava de sine, slava de sine va aduce mania, mania va aduce cu ea judecata, judecata va aduce cu ea pizmuirea, lacomia va aduce zgarcenia, zgarcenia va aduce cu ea invidia, invidia va aduce ura si chiar violenta, etc.

Imaginea pastrata de Traditie, cu cele 24 de vami ale vazduhului, mentionata in Viata Sfintei Teodora, arata destul de clar modul in care numai si o singura patima este de ajuns spre a-l impiedica pe om sa ajunga la portile raiului.

Ceea ce este insa si mai rau, in omul care este tinut de putine patimi, fie chiar si numai de una singura, sunt gandurile insuflate de cel viclean. "Uite-l pe acela cate patimi are. Si pe celalalt. Insa tu ai numai una, ba inca si aceasta mica." Daca omul primeste asemenea ganduri, degeaba are el doar p patima, oricat de mica ar parea ea. Mai bine i-ar fi fost lui sa fie plin de patimi, insa sa se pocaiasca precum vamesul si femeia desfranata, care a uns cu mir picioarele Mantuitorului.

Cand o patima nu isi gaseste locul in inima omului, o alta patima cauta sa se nasca inlauntru. Omul nu poate trai nici macar o zi pe pamant, fara sa pacatuiasca. Drept aceea, lupta omului trebuie sa fie neincetata si indreptata pana si spre cele mai mici miscari rele ale inimii si ale mintii.

Teodor Danalache

16 Aprilie 2010

Vizualizari: 24129

Voteaza:

Diavolul se multumeste si cu o singura patima 5.00 / 5 din 3 voturi. 14 review utilizatori.

Comentarii (14)

  • andriesei florentinaPostat la 2011-03-23 14:12

    Acest vrajmas lucreaza si astazi cu multa ,multa putere.Înca mai ataca si tagaduieste religia.Noaptea si ziua el ispiteste si împleteste curse,are grija sa nu-i scape nici unul din maini si îsi ia în ajutor înca 7 duhuri rele si îi leaga în lanturi grele, ca astfel sa nu mai poata face nici o miscare catre Dumnezeu. Sa fim cu bagare de seama...!

  • Marioara MihelePostat la 2010-11-17 13:43

    Atita adevar ,oare cid o sa fie si pus in practica ?

  • Vasa NastaPostat la 2010-10-07 14:02

    Doamne Iisuse Hristoase fiul lui Dumnezeu ajuta-ma pe mine multpatimasa sa scap de toate patimile si sadeste in mine smerenia Ta cea Sfanta ! Amin.

  • DANIELA JILAVEANUPostat la 2010-10-04 12:16

    Adevarat este,dar cred ca cel mai mare pacat este sa iti pierzi nadejdea si credinta.Cred ca Domnul nostru Dumnezeu ne ajuta daca noi dorim din tot sufletul sa scapam de pacate.Doamne ajuta .

  • Postat la 2010-04-29 12:42

    Da ce suntem noi?Gladiatori:)) ce a atata lupta..

  • COSTICA MALAIPostat la 2010-04-20 12:31

    e drept sint patimi la tot pasul dar spun Sfinti Parinti ca diavolul ne inseala atit cit ii dam noi voie, important lucru sa ne inarmam impotriva patimilor ca si un razboinic cu rugaciunea sa apelam mai des la biserica (spovedanie ,Sf. Maslu), pentru ca vrem s-au nu diavolul ne va ispiti in orce clipa .Tot Sfinti Parinti spun important lucru in toata aceasta lupta este faptul ca daca am cazut sa avem puterea permanenta sa ne ridicam.Doamne fereste sa ne lasam in voia patimilor atunci diavolul nu se mai lupta cu tine ci isi bate joc de tine.Doamne ajuta.

  • odetta fodorPostat la 2010-04-18 15:09

    asa e,ai mare dreptate si e bine cand cineva,ca tine,ne mai aduce aminte cand si unde gresim

  • Aurelia HanesPostat la 2010-04-17 23:56

    Un articol foarte real cu viata noastra de zi cu zi.Ispitele ne urmaresc si ne trebuie multa vointa pentru a le face fata.Sa nadajduim in Domnul nostru si vom birui .Doamne ,ajuta-ne.Aurelia Hanes.

  • Lombardo Lobi Postat la 2010-04-17 01:33

    sau mai pe scurt "efectul fluture" pt cei ce nu inteleg asta le recomand sa se uite la filmul "butterfly efect 1" dupa acel film am multumit Domnului pt tot ce a facut el in viata mea, avant in minte versetul ce il gasim scris in epistola lui pavel catre romani capitolul 8 cu versetu 28. p.s. din filmul mentionat "luati ce-i bun"

  • Alexandru Doina Postat la 2010-04-17 00:17

    Foarte adevarat explicat, ma poate ajuta cineva sa-mi scrie unde se gasesc moastele Sfantului Ioan Gura de Aur, in Bucuresti, dar cu certitudine???? Multumesc D.A

  • elena anghelPostat la 2010-04-16 23:41

    :(pacatosi suntem....ma mir ca ne mai ajuta Dumnezeu........

  • olariu fabi Postat la 2010-04-16 14:18

    Very Good This Articol. Love and Respect!

  • Ioan Natura Postat la 2010-04-16 14:13

    Teodor, ai mare dreptate. Este foarte greu sa ne mentinem pe calea credintei fara de patimi. Suntem pacatosi, da! Avem patimi, insa Bunul Dumnezeu are rabdare cu noi, nu? Mai ales daca traiesti in lume, nu ai cum sa nu te "agati" de ceva. Patima se lipeste de tine. Este greu, dar nu trebuie sa ne pierdem nadejdea. Ispitele sunt pretutindeni, si sunt adevarate valtori ale patimilor. O singura ispita te poate subjuga unei patimi. Iar de la o singura patima poti "dobandii" mai multe asa cum tu ai zis. Trebuie sa lupatam neincetat! Iti multumesc pentru articol. M-am bucurat de el. Foarte bun, simplu si la obiect. Doamne ajuta!

  • Icleanu AnamariaPostat la 2010-04-16 13:44

    Frumos!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE