
Sfantul Meletie Marturisitorul arata cum crestinul este ispitit de diavol din opt parti, dupa cum urmeaza: de sus si de jos; din stanta si din dreapta; din fata si din spate; din launtru si din afara.
Din cate parti vine ispita ?
Ispita vine de sus, atunci cand ne silim la nevointe si virtuti peste puterile noastre proprii. In prefata cartii "Cuviosul Siluan Athonitul", Cuviosul Sofronie Saharov spune: "Cartea de fata, prin cuprinsul ei, este destinata unui cerc restrans de oameni, ale caror nazuinte se apleaca staruitor asupra nevointei crestine." Astfel, cand crestinul nu se cunoaste pe sine insusi, ci viseaza la nevointele si starile duhovnicesti ale altora, el risca sa fie cuprins de depresie, deznadejde sau necredinta. Exemple de ispite venite de sus: postirea pana la epuizarea trupului; sute de metanii; privegherile de toata noaptea etc.
Ispita vine de jos, atunci cand ne lenevim in lucrarea faptelor bune. Amanarea si slabirea vointei se fac pricina a nenumarate piedici si caderi. Se cuvine nici sa alergam spre cer, fara a pasi pe primele trepte ale scarii, dar nici sa privim spre pamant, in jos, intr-atat pana la a uita de Cer. Este nevoie de hotarare si barbatie, dar cu discernamant.
Ispita vine din stanga, atunci cand ne lasam prada patimilor trupesti. Lacomia pantecelui (la mancare), betia, desfranarea, mania, invidia, ura, razbunarea, zgarcenia si toate celelalte rautati trupesti sunt ispite venite din stanga. Se numesc astfel (de stanga) pentru ca ele vin direct de la diavol.
Ispita vine din dreapta, atunci cand ne lasam cuprinsi de patimi mai greu de observat, precum: mandria, parerea de sine, egoismul, slava desarta, osandirea altora, neascultarea, eresurile, increderea prea mare in mila lui Dumnezeu, indoiala sau necredinta, vedeniile etc. Toate ispitele care vin din dreapta izvorasc din mandria lui Lucifer.
Din fata vine ispita, atunci cand uitam sa ne punem nadejdea in Dumnezeu si ne incredem in propriile puteri privind grija zilei de maine. Frica de cele viitoare, grijile, planurile si neincrederea in oameni, toate sunt ispite care vin din fata, dintr-un timp in care nu suntem inca si care, in fapt, nu exista. In aceasta stare de ispita, omul cauta sa stranga averi pentru batranete si vremuri grele. Toate sunt in zadar, precum adesea se vede.
Din spate vine ispita, atunci cand ne aducem aminte de pacatele tineretii noastre si ale trecutului, insa nu in vederea pocaintei, ci intr-un mod inca patimas. De multe ori, o simpla amintire a unui pacat savarsit in trecut are putere sa ne biruiasca vointa si sa ne faca sa-l repetam. Ispitele de acest gen ne aduc in minte persoane care ne-au suparat si cuvinte de jignire pentru a ne face sa-i uram.
Din launtru vine ispita, atunci cand inima noastra se tulbura. In aceasta catogorie pot intra cam toate miscarile patimase de care suntem in stare, precum zice Domnul: "Din inima ies: ganduri rele, ucideri, adultere, desfranari, furtisaguri, marturii mincinoase si hule" (Matei 15, 18-19); "Din prisosul inimii graieste gura" (Matei 12, 34). De aceea, se cuvine sa ne rugam: "Inima curata zideste intru mine, Dumnezeule, si Duh drept innoieste intru cele dinlauntru ale mele" (Psalm 50, 11).
Din afara vine ispita, atunci cand ne lasam biruiti de diavoli prin cele cinci simtiri, care sunt ferestre ale sufletului. Prin vedere, prin auzire, prin pipaire, prin mirosire, prin gustare etc. Domnul zice: "Oricine se uita la femeie, poftind-o, a si savarsit adulter cu ea, in inima lui" (Matei 5, 28).
*
Sfantul Nicodim Aghioritul zice: "Noi, insa, suntem datori sa ne marturisim toate cugetele cele rele la duhovnic si sa alungam de la noi ispitele diavolului cu rugaciunea, cu postul, cu smerenia, cu pazirea mintii si cu citirea cartilor sfinte. Iar daca, totusi, sagetile ispitelor nu se departeaza de la noi este semn ca radacinile patimilor sunt vii in mintea si in inima noastra. Este semn ca inca nu ne-am spovedit curat gandurile si a odraslit pacatul in noi. In acest caz este nevoie de mai fierbinte rugaciune, cu lacrimi si post, pana nu pune pacatul stapanire pe noi."
Iulian Predescu
-
Iadul si diavolul in iconografia ortodoxa
Publicat in : Pictura -
Diavolul, din furnica ajunge leu
Publicat in : Pilda zilei
-
Poate fi injurat diavolul ?
Publicat in : Editoriale -
Pact cu diavolul?
Publicat in : Pilda zilei
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.