Discretia

Discretia Mareste imaginea.

Exista oameni care atunci cand faptuiesc ceva, o fac cu discretie. Desi vezi binele facut, de multe ori nu stii cine este faptuitorul. Sunt persoanele pe care crestinii le califica drept smerite. Aceste persoane discrete nu doresc sa atraga atentia, cu atat mai mult sa socheze.

Lumea din zilele noastre este curioasa, iar ideea de rating intareste aceasta curiozitate. Cunoastem ce se intampla atunci cand de exemplu, cineva reuseste sa salveze mai multe persoane dintr-un incendiu. Deodata se nasc spatii indelungate de emisie. Si de multe ori, evenimentul este tratat ca o simpla informatie: unde a avut loc, cate persoane au fost salvate, cine este eroul etc. Sau ca pe ceva nenatural: "nu inteleg ce l-a determinat sa-si riste viata pentru niste necunoscuti…" In realitate o astfel de fapta este mai mult decat o stire. Nu e important sa cunoastem eroul, important este sa devenim eroi daca viata ne cere acest lucru. Iar cei care sunt cu adevarat capabili sa-si daruiasca viata pentru altii, nu cauta inainte de a salva sa observe daca in jurul lor este cineva care sa-i vada. Nu fac parte din categoria celor care isi cauta numele pe Google. Nu vor faima.

E minunat ca Mantuitorul nu a inviat in clipa in care femeile mironosite au ajuns la mormantul Sau. Din Scriptura aflam ca in momentul in care ele au ajuns, mormantul era gol. De altfel nu pentru a soca S-a intrupat, ci pentru a vindeca firea omeneasca. Nu a ales sa savarseasca aceasta minune in fata cuiva. Iar atunci cand vindeca pe cineva in fata altora, ii poruncea celui vindecat: "Vezi, nimanui sa nu spui nimic" (Mc. 1, 44).

De aceea nici buna noastra faptuire nu trebuie sa fie lipsita de discretie. In Sfanta Scriptura intalnim nenumarate indemnuri la discretie. Il voi reda pe cel din Epistola I catre Corinteni 7, 29-31: "Si pe aceasta v-o spun, fratilor: Ca de acum vremea se scurteaza, asa ca si aceia care au femei sa fie ca si cum n-ar avea; si cei ce plang, ca si cum n-ar plange; si cei ce se bucura, ca si cum nu s-ar bucura; si cei ce cumpara, ca si cum n-ar fi stapani; si cei ce se folosesc de lumea aceasta, ca si cum nu s-ar folosi deplin; caci chipul lumii acesteia trece."

Discretia nu este placuta omului din zilele noastre, nu are in ea nimic ademenitor. Cei din prezent doresc sa fie cautati, sa-si dea cu parerea asupra oricarui subiect, caci toate problemele ii privesc. Se vor pe afise, in emisiuni si reclame. Aceste lucruri fac pentru ei o biografie adevarata.

Oamenii discreti traiesc totdeauna intr-un plan mai indepartat al vietii publice. In ei nu gasesti nimic prefacut, teatral sau artificial. Se fac pe ei insisi aproape neobservati, aparand doar cand este nevoie de mangaiere, incurajare sau ajutor. Te coplesesc cu linistea, simplitatea si bunatatea lor. Ii veti descoperi daca ii veti cauta nu pentru a afla ceva care sa starneasca curiozitatea semenilor. Caci oamenii discreti nu vorbesc si nu faptuiesc pentru a fi mediatizati.

Nu cautati sa fiti asezati in vitrina, pentru a fi admirati, fotografiati sau filmati. Cautati sa fiti asezati in inima altora. Traiti sub indemnul "Sa nu stie stanga ce face dreapta" si veti vedea cat de minunata este viata.

Adrian Cocosila
 

.
Pe aceeaşi temă

04 Mai 2012

Vizualizari: 9485

Voteaza:

Discretia 5.00 / 5 din 3 voturi. 5 review utilizatori.

Cuvinte cheie:

discretia smerenia

Comentarii (5)

 • Alexandru Cosciug Postat la 2012-05-04 10:30

  Într-o lume a marketingului, reclama este sufletul comerţului. În lumea afacerilor de azi, a aştepta să fi descoperit de consumator este sinucidere curată. Concurenţa a orbit minţile celor care au trecut de la reclama calităţii produsului său la "punerea" produsului", indiferent de calitatea sau non-calitatea lui, în cârca unui idol (sportiv, artist, etc. - conceptul de marketing "De la gherila la gorila") pentru "a stârni pofta consumatorului". Am să vorbesc despre discreţia şi smerenia omului de ştiinţă care are credinţă în Dumnezeu: "Măreţia şi bucuria activităţii mele ştiinţifice este completată de momentele ocazionale ale unor descoperiri noi care mă determină să spun: Iată cum a lucrat Dumnezeu! Scopul muncii mele este să înţeleg o mică părticică din planul lui Dumnezeu." (Henry Schaefer,medaliat Nobel, U.S. News&World Report, Dec.23, 1991) În Biblie este scris (nu-mi aduc aminte citatul) că a-L lăuda pe Domnul nu înseamnă laudă de sine, chiar dacă scoţi în evidenţă rezultatul muncii tale ca pe o parte din lucrarea lui Dumnezeu. Dacă acum 20 de ani încă mai erau oameni de ştiinţă care vorbeau de Dumnezeu, acum eşti alungat din sfera cercetării dacă vorbeşti despre măreţia creaţiei Lui. Vă dau exemplul meu, concret: În 2008, la o conferinţă genetică ce a avut loc la Heidelberg, nu am fost lxsat să distribui gratuit o broşură în care descriam ştiinţific capacitatea lui Dumnezeu de a scrie cuvinte pe ADN-ul uman (Pavel, 2 Corintieni 3.3, Evrei 4.12 şi Evrei 10.16).

 • Tiron LaurentiuPostat la 2012-05-04 08:18

  Foarte folositor a fost pentru mine acest articol.Daca n-ar fi existat site-ul asta,n-ar mai fi fost niciun loc unde sa inteleg ceva despre biserica si religia in care m-am nascut.

 • ionel nicu raduPostat la 2012-05-04 05:05

  "Cautati sa fiti asezati in inima altora" - poate e cel mai frumos mesaj si mai profund pe care l-am citit in ultima vreme.

 • Georgiana CloscaruPostat la 2012-05-04 04:07

  Articolul este adevarat in intregime, insa acele ultime cuvinte "cautati sa fiti asezati in inima altora" mi-au umplut inima de pace. Foarte frumos spus. Daca am realiza cat de mare este acest lucru... Doamne ajuta!

 • Diana GrigoriuPostat la 2012-05-04 02:43

  Foarte adevarat ceea ce scrie in acest articol! Din pacate, am si eu in familia mea o matusa care cand da ceva de pomana o face doar ca sa se laude la toata lumea cat e ea de bogata in comparatie cu cat sunt de saraci cei pe care ii ajuta. Daca invita o ruda la masa dupa aia se lauda la toata lumea ca are niste rude care ar muri de foame daca nu le-ar ajuta ea. Mai bine nu ar mai ajuta pe nimeni daca nu se poate abtine sa nu ii umileasca. Asta nu mai este ajutor. Asa se strica si relatiile de rudenie

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE