Suprapopularea

Suprapopularea Mareste imaginea.

Suprapopularea este vazuta, fie ca una dintre cele mai mari probleme mondiale actuale, fie ca o alta ratacire a celor care se incred in fortele proprii, uitand cu desavarsire de prezenta si purtarea de grija a lui Dumnezeu.

Teoria despre suprapopulare a facut ca factorul chimic sa fie din ce in ce mai prezent in industria alimentara, ca locurile de munca sa devina o problema generala, angajatorul inmultind pretentiile, iar avortul si anticonceptionalele sa fie vazute ca o atitudine "inteleapta", intr-o lume din ce in ce mai secularizata.

Oare, nu se intampla toate acestea din pricina lacomiei materiale a celor aflati la conducerea marilor companii si industrii?! Oare, nu sunt acestea urmarea faptelor unor consumatori irationali?! Oare, chiar nu mai poate Pamantul sa sustina viata oamenilor de pe el?!

Suprapopularea, teama unui suflet ateu

Suprapopularea este o teorie care sustine ca numarul total al locuitorilor de pe glob, aflat in continua crestere, este cu mult mai mare decat acela pe care il poate hrani pamantul. Cresterea continua a populatiei este vazuta astazi, de catre cei ce calculeaza lumea matematic, neluand in seama catusi de putin prezenta si lucrarea lui Dumnezeu in aceasta, drept una dintre cauzele principale care genereaza probleme de mediu, precum: schimbari climatice, despaduriri, diminuarea resurselor de apa, etc.

Suprapoluarea se simte mai ales in orase, la sate fiind resimtita numai depopularea. Astfel, satele raman pustii, in vreme ce noi blocuri maresc orasele; campurile ajung necultivate, in vreme ce cladirile cu birouri devin neincapatoare. Cei care sustin teoria despre suprapopulare pornesc de la faptul ca, in anul 1930, populatia lumii numara doua miliarde de locuitori, pe cand, dupa anul 2000, populatia a ajuns la aproape sapte miliarde. Ar trebui spus insa si faptul ca in anul 2000, nenumarate sate sunt aproape pustii, iar pamanturile (cu potentiale roade) inca isi asteapta lucratorii.

Suprapopularea sustine ca numarul total al locuitorilor de pe glob este cu mult mai mare decat acela pe care il poate hrani pamantul. Daca am accepta realitatea suprapopularii globului, precum si imposibilitatea acestuia din urma de a oferi suficienta hrana celor de pe el, aceasta ar cere implementarea unor legi mondiale care sa controleze numarul total al locuitorilor.

Pornind de la aceasta teorie "a suprapopularii" au luat nastere nenumarate temeri legate de conspiratii secrete si legi viclene, care urmaresc reducerea popolatiei prin mijloace secrete. De asemenea, pornind tot de la aceasta teorie, industria alimentara a castigat tot mai mult teren in folosirea in agricultura a substantelor chimice si a organismelor modificate genetic.

Potrivit celor ce sustin aceasta teorie, pentru evitarea dificultatilor supravietuirii, controlul populatiei trebuie sa fie unul categoric si constant (in mod natural, ori prin legislatie). Pe la sfarsitul secolului al XVIII-lea, vorbind despre relatia dintre populatie si starea economica mondiala, Thomas Malthus spunea ca saracia, bolile, epidemiile si razboaiele sunt factori pozitivi pentru omenire, dat fiind ca acestea asigura echilibrul intre numarul populatiei si cantitatea mijloacelor de subzintenta.

Deoarece sunt femei (Toni Vernelli, Sarah Irving) care renunta la a mai naste copii, spre a proteja astfel planeta de poluare, avortul si sterilizarea devin astfel practici ecologiste. Marturia uneia dintre ele: "Mi-am dat seama ca un copil ar polua planeta, iar faptul de a nu avea un copil este astfel cel mai ecologic lucru pe care pot sa-l fac."

In orice mod ar fi motivata intreruperea vietii, aceasta va ramane pana la sfarsit o crima. "Pentru ca este purtatoarea chipului lui Dumnezeu, orice fiinta omeneasca detine o demnitate reala si impune un deosebit respect. De aceea, tot ceea ce este comis impotriva fiintei umane este comis, intr-o anumita masura, impotriva vointei lui Dumnezeu. (...) Societatea secularizata contemporana aduce justificari diverse ale avortului, justificari de cele mai multe ori de ordin medical si social. Fiind in lume, Biserica nu este nerealista, dar nu poate fi nici superficiala, cu privire la motivele privind tendintele de justificare a avortului" (Comisia Nationala de Bioetica, 2004).

Supra-consumul, adevarata problema a lumii

Consider ca nu atat cresterea populatiei lumii este una alarmanta, cat anume cresterea capacitatii omului contemporan de a consuma in mod irational tot ce poate. Astfel, fiecare nou-nascut are nevoie parca de mai multe alimente, de mai mult combustibil (petrol, lemn), de mai multa tehnologie si comfort, risipind mai mult si poluand mai mult.

Nevoile personale vitale sunt usor de satisfacut, insa omul contemporan a uitat care lucruri sunt de absoluta trebuinta si care sunt de prisos, el nemaifacand astfel diferenta intre supravietuire si abundenta. Astazi, in vreme ce un om nu are apa si paine, un altul isi cumpara munti si insule. Acesta este dezechilibrul pe care l-au facut patimile: necredinta, mandria, egoismul, desfranarea, lipsa de mila, lipsa de compatimire, lipsa de dragoste.

Privind la calamitatile recente, dar si la schimbarile economice, politice si sociale globale, un ateu nu poate decat sa se teama si mai mult pentru viata lui biologica, insa un crestin nu are voie sa creada catusi de putin ca lumea a fost parasita de Dumnezeu, fiind lasata pe mana diavolului, precum o jucarie stricata.

Oricat de rau ne-am intrebuinta libertatea, practicata de mult prea multi chiar impotriva firii, Dumnezeu nu va putea insa nicicand sa paraseasca lumea. Deci, oricat ar lupta omul cu legile firii, prin experimente stiintifice, efectuate in cosmos si in domeniul biologic, niciodata lumea nu va putea fi parasita de harul lui Dumnezeu, fara de care viata nu ar fi posibila.

Atat pentru cei alesi ai lui Dumnezeu, crestini de rand si calugari cu viata duhovniceasca, cat si pentru rugaciunile neincetate ale Bisericii, facute "pentru pacea lumii", lumea nu va fi vreodata parasita de Dumnezeu, caci "mult poate rugaciunea staruitoare a dreptului" (Iacov 5, 16).

Teodor Danalache

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

05 Iulie 2012

Vizualizari: 10802

Voteaza:

Suprapopularea 5.00 / 5 din 3 voturi. 10 review utilizatori.

Comentarii (10)

  • Bogdan GramaPostat la 2012-09-11 09:49

    Din pacate omul de azi nu mai gandeste din perspectiva crestina, cand ar trebui sa se roage cat mai mult lui Dumnezeu, si sa nu se ingrijoreze...Doamne ai mila de noi!

  • Dorin Pop Postat la 2011-07-19 20:27

    Intr-adevar, problema reala nu este data de numarul de oameni ca atare, ci de ceea ce fac propriu-zis (in limbaj tehnic: amprenta ecologica sau ecological footprint - impactul tuturor actiunilor unei persoane asupra mediului). Una este amprenta ecologica a unui amarat de chinez sau indian si alta a magnatului Bill Gates sau a altora de teapa lui care promoveaza in vreun fel sau altul reducerea populatiei.

  • ghita doruPostat la 2011-07-19 17:28

    teoria lui maltus face ravagii in continuare, ce mai asteptam cianura zilnica ca sa scapam de suprapopulatie?

  • liviu fodorPostat la 2011-07-17 18:45

    Chiar azi vorbeam cu sotia mea si-i spuneam parerea mea despre suprapopulare, cum ca ar trebui sa nu mai facem copii o perioada. Am uitat de Dumnezeu.Uit mereu, in fiecare zi. Articolul despre suprapopulare m-a intors putin din drumul meu gresit. Cat despre chimicalele din alimente, o solutie ar fi sa facem o cruce peste ele inainte sa incepem a manca si totul se rezolva !

  • sonia andronic Postat la 2011-07-17 18:43

    Articolul dv. este o replica excelenta la toate teoriile care realmente conspira la depopularea planetei prin infometare, boli, etc.Din nefericire se vede ca ele se dovedesc tot mai adevarate, iar adeptii lor au inceput deja sa iasa la rampa, sa le sustina pe fata, fara nici o jena. Iar puterea de a le aplica este in mainile lor. Oare se mai poate face ceva?...

  • Alexandru Cosciug Postat la 2011-07-17 09:22

    Motto: "Criza actuala se datoreaza lacomiei bancherilor." (Papa Benedict al XVI-lea, vizita din America, 2009) Un articol echilibrat si la obiect, adresat, fara jigniri, asa cum ne sfatuieste profetul Iezechil (33.6), atat unei lumi jignitoare, lipsita de Dumnezeu, cat si simplului credincios, cumpatat, umil fata de Dumnezeu si umilit de omul jignitor din jurul sau, manat de ispita banului (cele ale Cezarului) si nu numai. Din cunostintele mele, pamantul ar putea suporta 50 de miliarde de locuitori in conditii de armonie perfecta. Nu intru in amanuntele privind teoria armonizarii campurilor electro-magnetice, foarte valabila unei functionari perfecte a Creatiei, dar insuficient abordata si cunoscuta acum oamenilor (vezi Einstein, teoria unificarii campurilor - abordata dar nefinalizata). Razboiul resurselor a fost o preocupare permanenta a omului, care, in loc sa caute sa-l inteleaga pe vecinul sau care a reusit sa dezvolte o alta tehnologie de viata, bazata pe principii proprii, a sarit pe el sa-l omoare pentru a-i lua avutul dobandit de cele mai multe ori prin munca cinstita. In ciuda informatizarii continue a populatiei, noi nu traim acum intr-o epoca de colaborare, ci intr-o perioada de competitie mai mult decat animalica pentru acapararea pamantului de catre un grup cat mai mic de oameni. Traim un adevarat razboi informational creat de om intre cele doua tabere distincte: creationisti si evolutionisti. Ce ne transmit evolutionistii prin duhul nevazut al fiarelor (sistemul informatizat computerizat transmis prin satelit)? "Cugetele cele rele, desfrânările, hoţiile, uciderile, adulterul, lăcomiile, vicleniile, înşelăciunea, neruşinarea, ochiul pizmaş, hula, trufia, uşurătatea ..." Caracteristicile comportamentale ale omului modern, dominate de avaritie si de instinctul de deposedare a bunurilor altora si nicidecum de o atitudine nonviolenta, sunt datorate in primul rand faptului ca omul nu si-a desprins sufletul pamantean de sufletul animalului din care a provenit prin evolutie (vezi principiul specularii oportunitatilor in interes propriu fara a tine seama de consecinte, emis de Darwin in teoria evolutiei speciilor, dar vezi si Ecclesiastul 3.19-21, Pavel - 1 Corintieni 15.45-47 si Daniel 7.4), si, in al doilea rand faptului ca "omul nu a cunoscut încă înţelepciunea lui Dumnezeu prin înţelepciune" (Pavel - 1 Cor. 1.20-21), poate acesta fiind cel mai important aspect al evolutiei spirituale a omului, sesizat şi de ateul Stephen Hawking : “atunci am cunoaste gandirea lui Dumnezeu” (Scurta istorie a timpului – De la bigbang la gaurile negre). Eu am sa abordez cateva aspecte ridicate minunat la fileu de autorul acestui mesaj si am sa vorbesc despre ele stiintifico-religios, asa cum nu le place oamenilor aflati la putere, care au acaparat pamantul (Luca - pilda lucratorilor viei) si tot ceea ce le poate aduce profit acum, adica stiinta omului, dirijand-o intr-un alt scop decat cel dorit de Dumnezeu. 1 - "angajatorul inmultind pretentiile, iar avortul si anticonceptionalele sa fie vazute ca o atitudine inteleapta"; Natura 2000 este un program stiintific care incearca sa DEMONstreze necesitatea introducerii vietii artificiale pe pamant in proportie de 80-85% pentru a salva natura (¿??!!!!). In 2009, controversatul om de stiinta american John Craig Venter a anuntat ca a creat prima forma de viata artificiala, despre care spera ca va fi un posibil remediu pentru boli si pentru incalzirea globala. Lucratorii, oameni ca noi toti, au necesitati vitale, organice, dar si sufletesti, asemeni celor care au acaparat pamantul, motiv pentru care, pentru a nu mai cere ceea ce nu li se cuvine (adevar, dreptate, armonie) vor fi inlocuiti cu oameni modificati genetic ale caror necesitati pot fi programate prin “duhul fiarelor”, asemeni utilajelor comandate prin soft si controlate prin satelit. (“Teletampitii secolului 21 vor avea tot ceea ce au fost programati sa-si doreasca.” – Aldous Leonard Huxley – Brave new world) Nu este locul unde sa vorbesc stiintific despre inconvenientele aduse naturii de catre aceste organisme modificate genetic (OMG), inclusiv copiii “facuti” in vitro, deoarece m-am adresat in scris Academiei Romane pentru a opri fertilizarile in vitro, pe motiv ca se elimina cu buna stiinta ADN-ul mitocondrial paternal, aflat numai si numai in coasta lui Adam (apendicele xifoid), dar nu a raspuns, motiv pentru care este posibil sa-i chem in instanta de judecata (in februarie 2011 a fost castigat in instanta un proces privind influentele nefaste ale utilizarii porumbului modificat genetic in hrana animalelor). Eu nu pot sa spun mai mult decat ne-a spus Iisus Hristos: "Orice răsad pe care nu l-a sădit Tatăl Meu cel ceresc, va fi smuls din rădăcină" (Matei 15.13) Vorba romanului, vom trai si vom vedea! 2 - "temeri legate de conspiratii secrete si legi viclene, care urmaresc reducerea popolatiei prin mijloace secrete" “Ştiaţi cǎ toate OMG-urile, plante, animale şi oameni, sunt organisme castrate? Ştiaţi cǎ toţi bǎieţii produşi prin tehnologia fertilizǎrii în vitro sunt infertili? Ştiaţi cǎ fiinţele produse prin fertilizare artificialǎ au o ratǎ de îmbolnǎviri cardiace de cel puţin patru ori mai mare ca fiinţele naturale? Ştiaţi cǎ organele produse prin tehnologia celulelor stem se reînbolnǎvesc dupǎ aproximativ patruzeci de zile de aceeaşi boalǎ pe care a avut-o organul înlocuit? Ştiaţi cǎ sângele artificial, odatǎ introdus în corp, va bloca procesul de regenerare naturalǎ a sângelui prin blocarea producerii de elemente figurate în oasele lungi ale corpului? Ştiaţi cǎ viaţa sintetizată de om nu are suflet divin şi cǎ va fi coordonatǎ de la distanţǎ cu ajutorul transmisiilor radio prin sateliţi, prin CIP-uri electronice introduse în sistemul limbic din creier, numite biblic sufletul fiarelor?” (Geneza şi Genetica – ISBN 978-606-92107-3-4) Despre oamenii de stiinta, lipsiti de Dumnezeu, eu nu pot sa spun mai mult decat ne spune Biblia, in termeni compatimitori, nn batjocoritori (desi eu personal am spus ca geneticienii sunt idioti, deoarece nu pot explica de ce ADN-ul mitocondrial paternal, pe care ei il elimina prin inginerie genetica, apare la pubertate numai in lichidul seminal al baietilor nascuti natural si lipseste din cel al baietilor facuti in vitro!!!!!): “sunt saraci, si goi si orbi, motiv pentru care sunt sfatuiti sa cumpere de la Dumnezeu alifie de ochi, vesminte albe si ADEVARUL” (Apocalipsa – cap. 3). Epilog: (Pilda lucratorilor rai - Matei – cap.21) Pentru diversitate, redau mai jos cateva versuri din poezia mea “NLP-istul”, inclusa in volumul de versuri “Armonii divine modificate genetic – De la cuvantul lui Dumnezeu la cuvantul omului” - ISBN 978-606-92107-2-7): “NLP- neuro lingvistic program”, este un program ştiinţific destinat identificării şi rescrierii credinţelor limitative, în scopul remodelării personalităţii cu ajutorul procesului de integrare ştiinţifică a creierelor. Acest program este utilizat în toate centrele psihologice din lume, deoarece este predat în toate şcolile de formare a viitorilor psihologi, ca fiind considerat cel mai modern mijloc de implementare şi asigurare a libertăţii personale şi de eliberare a omului nou de sub “jugul bun şi povara uşoară” a necunoscutului, invizibilului şi infinitului Dumnezeu. Oare omul simplu ştie ce îl aşteaptă după această falsă libertate? Motto: “Ascultaţi deci, regilor, şi înţelegeţi, luaţi învăţătură, voi, cei care judecaţi marginile pământului.” (Înţelepciunea lui Solomon, 6.1) Pentru-a vă face să-nţelegeţi sistemul pentru calitate, O să vă spun o procedură ce se aplică pe la spate! ............................................................... Dacă privim acum prin ştiinţă, care-a atins un apogeu, Găsim răspuns la toate cele, chiar şi la rostul de-a fi zeu: A fi un zeu e o-ncântare care te-ndeamnă să creezi O lume de păpuşi mobile, ce poţi uşor să le-ndrumezi. Păpuşile din vechiul teatru aveau un fir legat de fes; Acum păpuşile moderne sunt controlate wireless; Le pui un CIP, ca la mobil, şi le transformi în vietăţi Şi le îndrumi, printr-un program, să facă treabă prin cetăţi. Tu stai deoparte, nevăzut, dar le priveşti prin informaţii, Căci totul vezi în jurul lor, tot ce-ai setat prin ecuaţii; Nici una nu poate să facă ceva ce n-a fost programat Şi nici nu poate să gândească de e femeie sau bărbat; Nici n-are rost să se-nmulţească, ca viruşii peste program, Deoarece ţi-ar strica lucrul, pe care tu îl vezi prin geam. ................................................................. E in vitro veritas?????

  • Mihaela NistorPostat la 2011-07-16 16:48

    Articolul este foarte frumos si de actualitate.Ii multumesc domnului Teodor Danalache ca l-a scris si ne-a dat un motiv de gandire si reflexie.Eu cred ca decat ne-am gandi cum sa facem sa fie cat mai putini oameni in jurul nostru(ca sa putem trai noi bine),mai bine am spune :RUGACIUNE DE LASARE IN VOIA LUI DUMNEZEU In mainile milostivirii Tale celei mari, o, Dumnezeul meu, incredintez sufletul si trupul meu, simturile si graiurile mele, sfaturile si gandurile mele,lucrurile si toate cele trebuincioase ale trupului si ale sufletului meu. Iar Tu, deci, binecuvinteaza-ma, miluieste-ma si ma izbaveste de tot raul,ca petrecand viata fara de pacat,in toate zilele vietii mele,sa ajung la viata cea vesnica cu Sfintii Tai, in Inparatia Ta si cu dansii sa Te slavesc in veci.Amin!

  • Thoma DrizaPostat la 2011-07-15 09:16

    Dumnezeu ne iubeste pe toti.Dumnezeu a creat pamantul pentru oameni.

  • honoriu crisan Postat la 2011-07-15 09:04

    Privitor la "industria alimentara a castigat tot mai mult teren in folosirea in agricultura a substantelor chimice si a organismelor modificate genetic", de ce nu se aplică, măcar şi experimental, ceea ce scris în Vechiul Testament, şi anume ...să se lase pământul să se odihnească fiecare al şaptelea an... şi aşa poate nu o să mai fie nevoie de atâtea chimicale.

  • lorena savinPostat la 2011-07-15 08:50

    Sunt intru totul de acord cu cele spuse in acest articol! Ar trebui citit si de cei care ne conduc!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE