Halloween

Halloween Mareste imaginea.

Halloween este sarbatorit in fiecare an pe 31 octombrie. Noaptea de la sfarsitul lunii octombrie este considerat a fi momentul in care spiritele mortilor vin spre lumea celor vii. Pentru a se proteja, cei vii apelau la diverse ritualuri: purtau masti, faceau zgomot, aprindeau focuri etc, cu scopul de a alunga spiritele celor trecuti la cele vesnice.

Cum s-a ajuns la Halloween

Biserica Ortodoxa sarbatoreste ziua Tuturor Sfintilor in prima duminica de dupa Rusalii. Acelasi lucru l-a facut si Biserica Romano Catolica pana in secolul al VIII-lea, cand papa Grigorie al III-lea a mutat sarbatoarea Tuturor Sfintilor pe 1 noiembrie.

Seara de dinaintea Tuturor Sfintilor a devenit, "all hallows eve" - Halloween. Cei adormiti au ajuns sa nasca in cei vii fie teama, fie ridiculizare - creand personaje de carnaval.

Sa nu uitam ca in credinta populara a romanilor, mai avem parte de o noapte de spaima, cea de pe 29 spre 30 noiembrie, cunoscuta sub denumirea de Noaptea Sfantului Andrei, cand cei vii incearca sa se apere de strigoi prin ungerea usilor si a ferestrelor cu usturoi.

Halloween-ul inlocuieste dragostea si rugaciunile pentru cei adormiti

Este dureros modul in care ajunge sa reactioneze omul in fata acestei zile. Nu participa la biserica in ziua pomenirii celor adormiti, dar este nelipsit de la petrecerile de Halloween. Evita sa rosteasca o rugaciune pentru cei trecuti la cele vesnice, dar depune tot efortul in a-si decora casa si a se imbraca dupa cum o cer obiceiurile necrestine din aceasta zi.

Este adevarat ca Biserica ii numeste pe cei trecuti in viata de dincolo "adormiti", termen care are intelesul de stare din care te poti trezi. Dar ea nu vorbeste despre cei trecuti dintr-un mod de existenta in alt mod de existenta, ca avand rolul de a ne face rau. Iar pomenirea acestora nu se face o singura data pe an si nu din frica, ci din dragoste fata de ei.

Amintim ca in ziua in care se savarseste Sfanta Liturghie, preotul scoate miride (particele) din prescura, pentru vii si morti. Ele sunt asezate pe Sfantul Disc, alaturi de Agnet - partea din prescura care reprezinta pe Hristos, ca dragostea Lui sa se reverse si asupra lor. Precizam ca in cadrul Sfintei Liturghii, Agnetul se preface in Trupul si Sangele Domnului. Astfel, miridele (care ii reprezinta pe cei pomeniti), participa la sfintenie prin prezenta lor alaturi de Trupul lui Hristos de pe Sfantul Disc. Ei nu devin pentru crestini surse de inspiratie pentru o costumatie care sa poarte de cele mai multe ori amprenta fantomaticului.

Decat sa alergam sa ne imbracam intreaga familie in fantome si vampiri, mai bine sa invatam ca scopul vietii noastre este dobandirea asemanarii cu Hristos. Retineti ca invierea nu este optionala.
Sa ne intareasca Dumnezeu sa nu savarsim cele rele, caci scris este "si vor iesi cei ce au facut cele rele, spre invierea osandirii".

Adrian Cocosila

.
Pe aceeaşi temă

31 Octombrie 2017

Vizualizari: 33374

Voteaza:

Halloween 5.00 / 5 din 9 voturi. 20 review utilizatori.

Comentarii (20)

  • rona hartnerPostat la 2013-11-04 11:10

    Eu nu sarbatoresc halloween !!! mi se pare o sarbatoare satanica !!! sint catolica dar in familia mea avem si ordodoxi asa ca ,eu ma duc la biserica pentru ziua mortilor si dau slujbe, pentru toata familia din cer !!! ma bucur ca pe acest site exista articole clare !!! care fac lumina !!! ma bucur ca sintem inca atit de multi care nu ne lasam luati de valul asta de de-crestinizare dus impotriva tarii noastre !!! nici fata mea nici eu nu stim cind este halloween , cind est st valentin , ziua femeii , a barbatului , a bunicii etc si locuiesc in franta de 16 ani ... toate astea sint facute pentru un nou pretext de betie , de consumatie , si unii destepti se imbogatesc ... dar noi crestinii sintem chemati sa traim sobru ca nu se stie nici ora nici clipa in care trebuie sa plecam la cele sfinte si trebuie sa ne gaseasca pregatiti ...nu imbuibati nu imbatati nu adormiti ... hopaaaaaaa!!!! Sa ne ajute Dumnezeu sa raminem crestini !!!

  • Cristina ConstantinPostat la 2013-10-31 08:20

    Poporul roman este invadat de ani de zile de kitschuri care nu ne reprezinta si nici nu sunt creatia noastra. De ani de zile se incearca daramarea obiceiurilor stramosesti, pierderea valorilor nationale si distrugerea spiritului national fie ca este in religie, fie ca este in identitate nationala, fie ca este in cultura si educatia, in port si in cuvant. Cu noi, generatia adulta nu prea le-a mers, dar s-a trecut cu atac furibund la generatia copiilor carora li se poate impune orice ca asa trebuie. Durerea mare este ca langa acesti copii sunt deja adulti tineri care anchieseaza la aceasta mocirla umana care spala minti si valori si traditii si datini romanesti. Daca parintilor le este rusine sa mearga la biserica si sa se inchine in fata copiilor si sa le citeasca din povesti cu talc, sa-i invete sa iubeasca acest pamant, atunci si copiii vor scuipa pe valorile nationale si se vor distra cand moare cineva, pierzand valoarea, morala si bunul simt al acestui popor. Oricum este o diferenta enorma intre copiii crescuti in Capitala sau in marile orase si cei care raman in provincie, langa pariti, bunici, langa biserica din comuna. Cei orasenizati nu mai dai 2 lei pe radacinile familiei iar cei din provincie invata sa le pastreze, sa le iubeasca si sa le apere. Eu am vazut in zone cu puternica traditie romaneasca, copii mici care umbla in port national cu mandrie si se duc la biserica alaturi de familie. Si am vazut in Bucuresti, oameni care te arata cu degetul si rad daca vad ca intri in biserica la slujba. Si ce fac adultii fac si copiii. Nu ma credeti? umblati prin tara si o sa va convingeti.

  • costel popescu Postat la 2013-10-30 23:36

    Pacat ca in multe scoli si gradinite se pune mare accent pe aceasta zi. Asta denota unde se situeaza omul din zilele noastre.

  • Anca ApetreiPostat la 2012-10-30 19:45

    Parinti si profesori, paziti-va copiii de SATANISMUL deghizat in “distractii nevinovate” si promovat inclusiv de institutiile de educatie oficiale! Spuneti nu Halloween-ului!!!

  • Postat la 2012-10-30 16:39

    In mare parte VINOVATI sunt cei care au inceput sa faca ceva "special" pentru a obtine niste gradatii merite si promovari banesti, aici ma refer in primul rand la cadrelele didactice ce au avut un rol major in promovarea acestei actiuni. Daca nu ar fi cerut la scoala masti, costumatii de Hallowen nici negustorii nu s-ar fi dat peste cap sa le aduca in magazine si sa le comercializeze. Dar cadrele didactice prin asta ies in evidenta promovand uratul, violenta (privitul filmelor de groaza in grup organizat)iar dupa aceea sunt ingrijorati de manifestarile copiilor.Impactul avut la copii din pacate nefiind unul favorabil. Ceea ce semanam, aceea culegem. Mai grav e ca daca intr-o clasa doar 2-3 copii nu vor sa participe la aceste manifestari sunt priviti cu dezaprobare fiind tinta rautatilor si jignirilor, din pacate!

  • Mihaela NistorPostat la 2012-10-29 21:20

    In orice religie si in orice parte a lumii exista cultul mortii, frica si/sau respect fata de cei raposati,exista sarbatori religioase, care se desfasoara intrun anumit fel. La noi romanii crestini ortodocsi frica de cei morti nu este, iar sarbatorile ar trebui sa se desfasoare in spiritul si docmele crestine. Depinde de noi daca sarbatorim crestineste sau .......

  • Renate Claudia FilipPostat la 2012-10-29 20:00

    Foarte frumos articolul, asa este mai bine se merge le destrabalare decat la o sf Liturghie si sa rostim macar o rugaciune ptr cei adormiti Trist foarte trist

  • Cristina AndrisanPostat la 2012-10-29 18:22

    Mie personal imi repugna hallloween ul !Imi displace profund,intr-adevar nu imi da acea stare de liniste si pace binecuvantata ca o sarbatoare crestina.Cei care il celebreaza sunt fie in inselare,fie pacatosi constienti,fie satanisti.

  • Adrian PadureanPostat la 2012-10-29 17:47

    Este, într-adevăr, foarte trist că în loc să-i sărbătorim pe cei trecuți in cealaltă existență s-a ajuns la tot felul de ritualuri pentru a alunga "strigoii"! Romanii își onorau înaintașii purtându-le măștile mortuare în ziua morților. Pentru cei care cred că Halloween-ul este o "sărbătoare" americană, țin să le amintesc că de fapt este o sărbătoare pornită din tradițiile celților din Irlanda și Scoția. Primii "americani", adică puritanii englezi au respins Halloween-ul, aceasta fiind adusă in America de imigranții irlandezi și scoțieni. În general, americanii sunt mult mai credincioși și respectuoși pentru cele sfinte creștine decât europenii...

  • grigoras gherasePostat la 2012-10-29 14:23

    Daca fiecare crestin ar fi crestin adevarat si nu "caldicel",ar fi un adevarat ascultator si plinitor de Dumnezeu,toate aceste traditii,atat autohtone dar mai ales imprumutate,ar fi caduce. Traditiile vin,in general,din perioada pagana si cu mici"cosmetizari"au fost acceptate in credinta noastra ortodoxa.Sincer sa fiu eu le ocolesc,nu le accept,cu atat mai mult cele ce vin din exterior.Prin slabirea credintei celei adevarate si aducatoare de Mantuire cel rau usor ne manipuleaza,usor ne atrage in jocul mortii,caci stiut este ca iadul este pavat cu bune intentii! Prin ascultare si cercetare necontenita a Sf.Scripturi sa sporim in credinta pentru ca Mantuirea noastra sa fie deplina!Amin.

  • Florentin GirbanPostat la 2011-11-02 18:22

    din pacate Halloween-ul n e decat un alt motiv de destrabalare si de betie

  • Sandu-Gabriel VasilePostat la 2011-11-01 20:21

    Halăuinu' prinde la copii (e haioasă în fond "sărbătoarea", fără să judecăm dedesubt-urile). Dar, ce ne facem cu 'ăi mari? Cei care...nu au ce face și copiază tot răul de la americani sau alții. Spun rău, pentru că în accepțiunea mea bun înseamnă ce avem noi tradițional, nu alții. I-aș întreba pe "oamenii mari", doar de ce nu le mai place de pildă Plugușorul....

  • CORINA GEORGIUPostat la 2011-10-31 23:48

    Da, cat e de parsiv cel necurat! Incearca sa-L batjocoreasca pe Domnul cu orice chip & prin orice mijloace si, din pacate....de cele mai multe ori reuseste deoarece noi suntem uneltele lui! Ne orbesc placerile trupesti, bucuria si placerile de-o clipa ale acestei lumi! Este cumplit de greu sa luptam cu patimile, ispita dar....trebuie ptr. ca VIATA VESNICA SI ADEVARATA, nu e aici! D-zeu sa ne ajute, sa ne-ntareasca si sa ne miluiasca pe noi, pacatosii! Doamne ajuta!

  • Radu GrigorescuPostat la 2011-10-31 23:25

    crestin,necrestini,nu inteleg ce legatura avem noi,poporul roman,balcanici si orientali,cu chestia asta.

  • Tudor StefanPostat la 2011-10-31 23:17

    În afara faptului că nu este o sărbătoare creştină de rit ortodox, ce poate fi rău în faptul că oamenii găsesc de cuviinţă să se mai distreze încă o noapte. Sigur, ar putea face acest lucru în multe feluri dar se pare că necunoscutul atrege şi stimulează imaginaţia. În orice caz, din articol nu am înţeles prea clar ce i se reproşează acestei sărbători. În definitiv, dacă ecumenismul este bun, de ce halloween-ul ar fi ceva rău? Dacă ar fi aceasta singura rătăcire... Dar mai nou aflăm că portocaliul este galben-auriu, că oricine mulţumeşte pentru primirea unui obiect bisericesc poate rosti şi un discurs laic cu evidentă tentă politică, mai aflăm că este bine ca în Sfânta Biserică să intre oameni înarmaţi şi poate, că este bine ca noi cu toţii să devenim mari iluminaţi. Salvează Doamne, sufletele noastre!

  • Constantin Puiu Postat la 2011-10-31 18:48

    Din nefericire, toate aceste sărbători (hallowen, Valentine's day, și de ce să nu recunoaștem că și multe sărbători religioase, au trecut de la stadiul de tradiție populară la cel de "sa facem orice pentru bani". Nu ziua respectivă este importantă în sine ci cât de mulți bani se fac în acea zi prin vânzarea de artefacte, bâutură, mâncare așazisă tradițională, chiar și droguri. Diavolul prostește omul cu dulcegării, altfel nu ar avea nici un succes. Păcat însă că mulți cad în această plasă.

  • costel popescu Postat la 2011-10-31 16:12

    Pana nu de curand se discuta despre eliminarea religiei din scoala. Nu am auzit de nicio actiune impotriva eliminarii halloween-ului din scoli.

  • Constantin BernathPostat la 2011-10-31 12:04

    Un articol de EXCEPTIE. Felicitari Domnule Cocosila. Ca ortodocsi TREBUIE sa urmam INVATATURILE DREPTEI CREDINTE si sa nu imprumutam nimic din practicile altora. Ne osandim singuri mergand pe un gresit.

  • Nadina BugaPostat la 2011-10-31 10:23

    Multumim, domnul Adrian. E un artocol care te pune pe ginduri.. cit de nemernic este satan.. Dar slava Domnului Isus ca El este calea spre mintuire, in El este tot adevarul si putem capata viata vesnica, tot numai prin credinta sfânta in El, urmata de fapte. Slava Lui ca la El gasim odihna si pacea, de aceea cei ce Il slujesc Lui Hristos nu mai au de aface cu lucrurile inselatoare ale lui satan. Dumnezeu sa fie laudat.

  • DUMITRU ALBUPostat la 2011-10-31 09:47

    intotdeauna am fost de parere ca omul trebuie sa fie vigilent cu sine insusi, pt a evita sa devenim niste simple obiecte, manvrabile de puterea raului. daca ne facem noua insine favoruri, facem favoruri celui rau; iar puterea noastra spirituala. e dificil sa iti impui un anumit program de viata, spiritual, benefic sufletului, dar e necesar.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE