Irodul de astazi, pruncii de maine

Irodul de astazi, pruncii de maine Mareste imaginea.

Pe 29 decembrie facem pomenirea celor 14.000 de prunci ucisi din porunca lui Irod.

Nasterea unui copil este intotdeauna o mare bucurie pentru o familie, o minune vizibila prin care se poate vedea rodul dragostei ce exista intre cei doi. Copilul poate fi sprijin, ajutor, implinirea visurilor avute; sau mai mult decat atat, prilejul de a invata sa ne jertfim, sa slujim si sa iubim.

Pentru a creste un copil asa cum este bineplacut lui Dumnezeu este nevoie sa-l crestem in dragoste, dar dupa cum spunea si Pr. Vasile Gavrila: "Copilul nu are nevoie numai de dragostea parintilor, ci si de dragostea dintre ei".

Bucuria, nevinovatia copilariei si dragostea cu care te imbratiseaza un copil sunt bogatia fara de pret pe care o are un parinte. Chiar si sarac, se simte ca un rege in casa lui; traieste iubind si daruind, se jertfeste nadajduind…

Cu mare mahnire in suflet aflu din presa si marturisiri ca exista oameni care s-au impotrivit unei asemenea bucurii. Bineinteles ca au avut o scuza, dar nu este suficient pentru a te indreptati in fata oamenilor si a lui Dumnezeu!

Oare Irod nu a avut o scuza pentru ca a omorat 14000 de prunci?. I-a fost teama sa nu-si piarda regatul, si a recurs la acest masacru fara scrupule. Nu i-a fost mila, a ordonat uciderea lor orbit de putere. Nu acelasi lucru fac si cei ce avorteaza?. "Vor sa-si traiasca viata spun, "a fost o greseala"!

Cum pot sa fiu atat de linistit cand stiu ca pe aceasta moarte eu imi construiesc "fericirea"? Cum pot ucide un prunc atat de nevinovat si curat, singurul lui pacat fiind faptul ca a venit cand nu era asteptat! Sau mai bine zis, cautam sa-l ucidem inainte de a ne uita in ochii lui si a-i spune: "Tu esti de vina! Eu doar am vrut sa-mi traiesc dragostea…"

Poate ca pentru Irod a fost o intamplare nefericita faptul ca Hristos s-a nascut atunci, pe vremea domniei lui. A incercat sa indrepte aceasta "greseala" prin crima, dar singurul lucru pe care l-a reusit a fost sa ramana in istorie ca un ucigas fara mila, obsedat de putere. A omori pe cineva care ti-a facut rau, iar tu orbit de suferinta nu ti-ai mai putut pastra mintea limpeda, se poate intampla, dar prin pocainta poti avea si iertarea lui Dumnezeu; un copil mic, nevinovat si bucuros ca traieste, cum il poti omori?.

Se cauta tot felul de motive stiintifice prin care sa-si linisteasca constiinta cei ce recurg la avort pentru a-si "continua" viata. Saracii… Oare nu traiesc dupa aceea intr-un iad ce nu-i lasa sa fie oameni normali? Nu sunt distrusi pe viata, fara a putea sa uite crima facuta? Au impiedicat un suflet sa se bucure de viata, l-au jertfit ca sa ramana regi peste o impresie falsa de stapanire.

Nu numai doctorul care face avortul are mainile pline de sange, ci si parintii ce cu usurinta decid soarta unui suflet! Doctorul este asemenea soldatului care a primit ordin de la Irod pentru a ucide, nu are importanta ce crede, trebuie sa execute!.

Mi se sfasie inima de durere ca in timp ce pomenesc la Sfanta Proscomidie, nu pot scoate particica si pentru aceste suflete (deoarece numai cei botezati pot fi pomeniti in cadrul Sfintei Liturghi, eu ii pomenesc in putina rugaciune personala). Raman suflete chinuite de lipsa rugaciunii noastre, de dragostea noastra si de uitarea celor mai multi dintre noi… Vai mamei si tatei care vor fi judecati de sufletele copiilor ce i-au refuzat!!! Caci dupa cum marturisea un Parinte, nu Hristos ii va judeca pe acestia, ci vor sta in fata copiilor lor dand socoteala.

Daca este adevarat ca in Romania se fac aproximativ un million de avorturi pe an, suntem mai rai decat Irod! Suntem mai vinovati decat el, caci nu a stiut cine este Hristos, dar noi stim! El nu putea trai fara putere, noi nu putem sa traim fara placere! Vai noua!!!

Sufletul apare in clipa in care viata incepe prin fecundatia produsa si oricat de mic ar fi embrionul, se aud bataile inimii cu aceeasi intensitate ca si dupa nastere. Primul organ care se dezvolta va fi inima, primul simt-auzul; pentru a creste traind dragostea ce-o poate cunoaste prin cuvantul auzit. Un suflet mic ce vrea sa cunoasca, sa traiasca, sa iubeasca…

Nu exista cuvinte prin care sa fie descrisa suferinta, nu exista scuze pentru a-ti motiva decizia, nu exista putere care sa-ti dea dreptul sa ucizi! Singurul lucru pe care-l avem este libertatea de a decide, pentru noi si nu pentru altii! Ne mantuim prin jertfa noastra, nu prin jertfa altor suflete!.

"Asa zice Domnul: "glas se aude in Rama, bocet si plangere amara. Rahila isi plange copiii si nu vrea sa se mangaie de copiii sai, pentru ca nu mai sunt" (Ierem. 31, 15). Sa plangem toti, caci numai lacrima mai poate stinge vapaia iadului, lacrima plina de pocainta…"

Arhim. Siluan Visan

.

Despre autor

Siluan Visan Arhim. Siluan Visan

Senior editor
153 articole postate
Publica din 01 Ianuarie 2011

Pe aceeaşi temă

27 Decembrie 2016

Vizualizari: 8169

Voteaza:

Irodul de astazi, pruncii de maine 4.67 / 5 din 12 voturi. 11 review utilizatori.

Comentarii (11)

 • Constanta SzlavicsPostat la 2013-12-29 09:26

  Iertati-ma, usor de spus pentru cei care au trait cunoscndu-l pe Dummnezeu si poruncile Lui, dar cand nu-L cunosti, cand esti orbit si nu vezi decat lumea materiala, cand nu sti ce-i cu tine, de ce te-ai nascut si pentru ce traiesti,avortul ti se pare normal. Habar nu ai ca esti ucigas. Raportandu-te la cei din jur,nu te mustra constiinta, mergi cu nepasare mai departe, pana cand mila Domnului se coboara peste tine,ingaduind sa platesti inca de pe acest pamant pacatul crimei, astfel incet, cu pasi mici, incepi sa-L cunosti. Cand durerile te vindeca de orbire si ceata cade de pe creier, realizezi monstruozitatea si gandesti ca mai bine nu te-ai fi nascut. La inceput esti deznadajduit, gandind ca nu ai nici o sansa de iertare, dar cand incepi sa-L cunosti, afli ca Dumnezeu e numai iubire, mila si deznadejdea se duce. Iertarea dobndita prin Sfanta Spovedanie este cea mai mare dovada de iubire a Domnului. Sufletul plange cu lacrimi amare toata viata, dar sti ca nu mai esti singur, Bunul le sterge cu blandetea Lui, ajutand si criminalilor de copii sa mearga mai departe, ducandu-si crucea pe care si-au ingreunat-o singuri. Din pacate, sunt si vor fi mereu destui care nu stiu de ce s-au nascut si de ce traiesc...pana cand..

 • Mozes PopicarulPostat la 2013-01-08 13:03

  @Claudiu Zara, și @mihaela ungureanu Îmi cer iertare.....dar aici NU este vorba nicidecum de „înfricoșare, Dumnezeu-limitat, sau de dogme”. Avortul este un păcat INIMAGINABIL, incomensurabil și înfiorător, indiferent în ce stadiu se comite „întreruperea sau împiedicarea” spermatozoidului să ajungă la ovul ! Foarte bine a punctat Dragoș Ștefan în tot ceea ce ne-a spus ! Prin căderea omului în păcat (ascultarea de satană și NE-ascultarea de Dumnezeu în Rai), omului ca pedeapsă i-au fost orânduite prin porunca lui Dumnezeu (izgonirea din Rai) suferințele și chinurile MERITATE !....prin a renunța de a pune preț pe plăcerile trupești, indiferent prin ce mod: droguri, (cafea, țigări, alcool, etc), lăcomia pântecelui (mâncatul pe săturate) sau sex în scop de plăcere pe moment!.....tocmai pentru a ne curăța și mântui SUFLETUL nostru , și-așa întinat și îmbuibat până peste cap în mocirla păcatului. Problema e, că nu vrem să acceptăm această poruncă, această realitate pe care dealtfel noi ne-am creat de la începuturi prin neascultare de Dumnezeu ! Așadar după părerea mea Dragoș Ștefan are perfectă dreptate în tot ceea ce spune. Să luăm aminte, să fim cu frică și cu mare grijă referitor la păcatul oribil al avortului !....pentru că la Marea, înfricoșata și Prea-dreapta Judecată TOATE acele suflete nevinovate și nebotezate care într-un fel sau altul au fost avortate, vor plânge și vor cere socoteală de la noi, păcătoșii și criminalii care, în viața noastră pământeană, am avut grijă „doar de binețea și plăcerile noastre trupești” ! Și încă ceva: Să nu-i mai învinuim și să nu-i mai judecăm pe Adam și Eva, că au ascultat de satana și nu de Dumnezeu.....PENTRU CĂ NOI LA RÂNDUL NOSTRU AM FI FĂCUT LA FEL ! Să nu judecăm, ca să nu fim judecați. P.S.: - Claudiu Zara și Mihaela Ungureanu, uitați-vă pe YouTube la un documentar-video în care este filmat în întregime (și explicat) un avort pe viu !....desfășurare și consecințe.....cum se distruge pe viu un suflet nevinovat și neputincios, FĂRĂ APĂRARE !!....dar la dreptul deplin la viață ! Este înfiorător ! Și o întrebare retorică: - Dacă voi sau eu am fi fost ÎN LOCUL acelor suflete avortate fără milă......ne-am mai fi manifestat acum opiniile pe acest Forum creștin-ortodox??? Un An Nou Fericit și Binecuvântat tuturor !

 • Mozes PopicarulPostat la 2013-01-05 05:13

  @Claudiu Zara, și @mihaela ungureanu Îmi cer iertare.....dar aici NU este vorba nicidecum de „înfricoșare, Dumnezeu-limitat, sau de dogme”. Avortul este un păcat INIMAGINABIL, incomensurabil și înfiorător, indiferent în ce stadiu se comite „întreruperea sau împiedicarea” spermatozoidului să ajungă la ovul ! Foarte bine a punctat Dragoș Ștefan în tot ceea ce ne-a spus ! Prin căderea omului în păcat (ascultarea de satană și NE-ascultarea de Dumnezeu în Rai), omului ca pedeapsă i-au fost orânduite prin porunca lui Dumnezeu (izgonirea din Rai) suferințele și chinurile MERITATE !....prin a renunța de a pune preț pe plăcerile trupești, indiferent prin ce mod: droguri, (cafea, țigări, alcool, etc), lăcomia pântecelui (mâncatul pe săturate) sau sex în scop de plăcere pe moment!.....tocmai pentru a ne curăța și mântui SUFLETUL nostru , și-așa întinat și îmbuibat până peste cap în mocirla păcatului. Problema e, că nu vrem să acceptăm această poruncă, această realitate pe care dealtfel noi ne-am creat de la începuturi prin neascultare de Dumnezeu ! Așadar după părerea mea Dragoș Ștefan are perfectă dreptate în tot ceea ce spune. Să luăm aminte, să fim cu frică și cu mare grijă referitor la păcatul oribil al avortului !....pentru că la Marea, înfricoșata și Prea-dreapta Judecată TOATE acele suflete nevinovate și nebotezate care într-un fel sau altul au fost avortate, vor plânge și vor cere socoteală de la noi, păcătoșii și criminalii care, în viața noastră pământeană, am avut grijă „doar de binețea și plăcerile noastre trupești” ! Și încă ceva: Să nu-i mai învinuim și să nu-i mai judecăm pe Adam și Eva, că au ascultat de satana și nu de Dumnezeu.....PENTRU CĂ NOI LA RÂNDUL NOSTRU AM FI FĂCUT LA FEL ! Să nu judecăm, ca să nu fim judecați. P.S.: - Claudiu Zara și Mihaela Ungureanu, uitați-vă pe YouTube la un documentar-video în care este filmat în întregime (și explicat) un avort pe viu !....desfășurare și consecințe.....cum se distruge pe viu un suflet nevinovat și neputincios, FĂRĂ APĂRARE !!....dar la dreptul deplin la viață ! Este înfiorător ! Și o întrebare retorică: - Dacă voi sau eu am fi fost ÎN LOCUL acelor suflete avortate fără milă......ne-am mai fi manifestat acum opiniile pe acest Forum creștin-ortodox??? Un An Nou Fericit și Binecuvântat tuturor !

 • Dragos Postat la 2012-12-29 15:04

  Doamne Ajuta! pentru oana trif sper sa nu fac vreun pacat zicand vreo greaseala, dar din cate stiu eu pacatul avortului este printre cele mai grave(nu ai voie sa iei 20 de ani Sf. Impartasanie), urmat destul de aproape de paza de a face copii (orice metoda este pacat mare, cu toate ca tin sa mentionez ca anticonceptionalele si pilulele de a doua zi sunt considerate avorturi, pentru ca aceste pastile nu impiedica intotdeauna samanta sa ajunga la ovul, ci cateodata omoara embrionul la scurt timp dupa ce sa format). Nu cred ca cineva va putea spune vreodata cat de mult sau de putin se incarca sufletul de pacat prin paza de copii (depinde de prea multi factori); plus ca numai Dumnezeu poate sa cantareasca pacatele fiecaruia (la fiecare persoana/cuplu este complet diferit). Mi s-a spus odata de un parinte ca NUMAI cand si daca vreau sa fac un copil sa fiu impreuna cu sotia; in rest sa traim ca fratii.EXTRAORDINAR DE GREU, aproape imposibil, mai ales pentru cei de partea barbateasca, dar in acelasi timp NICAIERI nu scrie ca vom intra prea usor in rai. Stiu ca nu am fost prea la obiect, dar sincer sa fiu nici nu pot, pentru ca numai Dumnezeu stie cat de grele vor fi nenumaratele impreunari cu paza de copii in raport cu un avort; s-ar putea sa fie mai mici, sau egale, sau repetand si repetand pacatul ani peste ani, sa il intreaca pe cel al avortului. Tot ce pot spune 100% sigur este ca Dumnezeu a spus sa fim impreuna daca vrem sa avem copii, nu ca sa ne simtim bine (asta ne-a spus-o cel rau). Deci, ca sa aveti o sansa de a intra in rai, fiti impreuna doar daca va doriti un/inca un copil, daca nu considerati-va frati, iar daca nu puteti (cum se intampla la majoritatea) cat mai rar si tot mai rar pana ajungeti sa va controlati voi trupul si instinctele, nu ele pe voi. Scuzati-mi cuvantul lung si sper ca am raspuns macar la o parte din intrebarea dumneavoastra. Maica Domnului sa va lumineze si sa va dea puterea de care aveti nevoie pentru a reusi.

 • mihaela ungureanu Postat la 2012-12-29 11:56

  Foarte bie zis Claudiu Zara

 • Adrian CimpanPostat la 2012-12-29 11:15

  Păcatul neconceperii se canonisește cu oprire 2 ani de la Sfânta Împărtășanie. Dacă se repetă, atunci se canonisește precum avortul - 7 ani oprire ani de la Sfânta Împărtășanie. Nu aș putea să vă dau sursa bibliografică, canonul exact, dar Părinții Mânăstirilor din Moldova așa spun. Depinde însă de fiecare duhovnic și de fiecare caz în parte. Cu stimă, Adi

 • Ana-Maria AntonachePostat la 2012-12-29 09:40

  Buna ziua si Craciun fericit tuturor! As dori sa raspund dnei oana trif, intrucat dumneaei asteapta un raspuns cu infrigurare, si, o inteleg. Am si eu 3 copii. Nu pot sa dau sfaturi sau raspunsuri, macar o indrumare, indraznesc.... Vorbiti si sfatuiti va cu duhovnicul dvs si cititi din Marturii despre Parintele Arsenie Boca. Acolo veti gasi oarece raspunsuri legate si de masurile contraceptive. Dumnezeu si Maica Domnului sa ne ajute si sa ne ierte pe toti!

 • Mozes PopicarulPostat la 2012-12-29 07:21

  Vai nouă !.....păcătoșilor și CRIMINALILOR care recurgem la avort.....indiferent că suntem bărbați sau femei...!!! :((

 • Vasa NastaPostat la 2012-12-29 04:23

  Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu te rog - pacatele tineretii mele nu le pomeni Tu Doamne ! Doamne ajute-ne !

 • Claudiu ZaraPostat la 2012-12-29 02:37

  Oare animalele nu au un suflet? Atunci când le ucidem pentru mâncare, nu comitem același păcat? De ce nu luați aceeași atitudine? Mai degrabă, sufletul este o entitate conștientă de ea însăși. Embrionul nu este încă așa ceva, la fel cu omul ținut în viață de aparate. Faptul că inima bate, nu este același lucru cu a fi un suflet conștient. Dar vinovăția este instrumentul cel mai utilizat pentru a face oamenii ascultători. Mai bine ar fi să vorbim de Dumnezeul iubirii care ne-a dat libertatea de a alege, decât să înfricoșăm oamenii cu un Dumnezeu limitat, care depinde de noi și care are de fapt toate caracteristicile umane, însă extinse. Asta ar fi însă contrar dogmei, nu?

 • oana trifPostat la 2012-12-29 02:36

  as dori sa stiu daca pacatul neconceperii de copii (prin diverse metode, care stiu ca-s pacat) este la fel de mare ca si cel al avortului. de asemenea as dori sa stiu cat ar avea de suferit o familie la judecata de apoi, daca in cursul vietii pamantesti au dat nastere a 2 copii, dar totusi fara metode de anticonceptie ar fi putut avea mult mai multi. va multumesc anticipat pt raspunsuri si le astept cu nerabdare.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE