Ispitele

Ispitele Mareste imaginea.

Ne dorim o viata linistita, lipsita de incercari. Insa, Sfantul Marcu Ascetul ne atrage atentia ca "a nu avea experienta momelii raului e propriu firii dumnezeiesti, nu celei omenesti". Din acest motiv trebuie sa asteptam incercarile, ispitele, pana la ultima suflare. Sfantul Antonie spune ca: "Nici un neispitit nu va putea intra in Imparatia cerurilor. Indeparteaza ispitele si nu va fi nici un mantuit!"

Daca iesim biruitori din lupta cu unele ispite, nu inseamna ca am biruit definitiv. Lipsa prezentei lor in viata noastra este semnul caderii din relatia cu Dumnezeu. Diavolul nu-l ispiteste pe cel care face voia lui, ci pe cel care nu implineste planurile sale. Este foarte elocventa vedenia Sfantului Efrem Sirul - la poarta unei cetati cu desfranati vede un singur diavol lenes, care se sucea din cand in cand de pe o parte pe alta. In timp ce in pustie a vazut un viespar de diavoli dand tarcoale unui singur pustnic cu viata aleasa. Astfel, "Unde ispita bantuie mai aprig, acolo se poate spune ca si virtutea este mai mare".

Asteptarea ispitelor nu intra in contradictie cu cererea din Rugaciunea Tatal nostru: "Si nu ne duce pe noi in ispita". E adevarat ca la pacat se ajunge de obicei dintr-o ispita. Dar ispita nu duce totdeauna la pacat, de aceea ispita nu este pacat. A ispiti nu inseamna a pacatui, ci a ademeni, a tenta. Scopul ispitei este acela de a pune la incercare, de a verifica credinta omului. Ispitele in sine nu sunt pacate. Daca ispita ar fi fost un pacat, Mantuitorul nu S-ar fi lasat ispitit. Ispita poate duce sau la pacat sau la virtute, dupa alegerea omului. Daca omul isi alege pacatul, ispita il duce la pacat, insa daca isi alege virtutea, ispita il intareste in virtute. Prin cererea "Si nu ne duce pe noi in ispita", ne rugam lui Dumnezeu sa nu ne lase sa cadem prada ispitelor care duc spre pacat.

Ispita poate fi evitata sau depasita nu doar prin ajutorul lui Dumnezeu, ci si prin vointa omului de a avea parte de asistenta divina; daca o refuza, nici Dumnezeu nu poate face nimic.

Nu trebuie sa ne infricoseze prezenta ispitelor. Cu ajutorul lui Dumnezeu ele pot fi biruite. Iar daca simtim ca nu mai avem putere sa luptam, sa ne rugam mai mult, stiind ca Dumnezeu nu ingaduie sa fim ispititi mai mult decat putem duce. Iar pentru intarire, voi aminti cuvintele Sfantului Isaac Sirul: "Cand sufletul in incercari pentru Domnul nostru este lovit de patimi si de demoni, el e asemenea fructelor care sunt lovite de caldura razelor de soare. Din aceasta cauza ele devin dulci si placute".

Importanta incercarii pentru intarirea in unirea cu Dumnezeu este exprimata in chip minunat in Pateric: "Se spunea despre avva Ioan cel Pitic ca, odata, l-a rugat pe Dumnezeu si i-a ridicat patimile, devenind fara griji. S-a dus la un batran si i-a zis: "M-am linistit, nu trebuie sa ma razboiesc cu nici o patima". Batranul ii zice: "Du-te si roaga-L pe Dumnezeu sa-ti dea razboiul inapoi, ca sa-ti revina zdrobirea si smerenia pe care le aveai. Sufletul inainteaza razboindu-se". S-a rugat si, dupa ce a primit din nou razboiul, nu mai cerea sa-i fie luat. Acum zicea: "Da-mi, Doamne, rabdare in lupte".

In concluzie, nu ispitele ar trebui sa ne nelinisteasca, ci lipsa lor.

Adrian Cocosila

.
Pe aceeaşi temă

17 Octombrie 2019

Vizualizari: 15658

Voteaza:

Ispitele 5.00 / 5 din 6 voturi. 3 review utilizatori.

Comentarii (3)

  • Gheorghe Florea Postat la 2014-05-11 06:55

    In multe discutii, cu slujitori ai sfintelor noastre biserici, intrebam daca nu ar fi mai corect in rugaciunea Tatal Nostru sa spunem in loc de: "...nu ne duce pe noi in ispita...", "... nu ne lasa prada ispitelor rele diavolesti...". Multumesc autorului pentru explicatii si pentru toate articolele publicate pe care le citesc cu mare interes. Gh. Florea

  • carmen-iulia avramPostat la 2014-05-07 13:10

    Iti multumesc pentru explicarea"Si nu ne duce pe noi in ispita",printre cuvintele grele pe care le contine rugaciunea "Tatal nostru".Chiar am avut mult timp probleme in intelegerea acestor cuvinte.In literatura am gasit scris:"Cand Dumnezeu vrea sa faca un bine inimii unui om, o indurereaza,fiindca numai prin durere patrundem mai adanc in noi insine,sa intelegem mai bine adevaratele noastre indatoriri."Fenimore Cooper

  • costel popescu Postat la 2014-05-06 10:35

    "Sa nu ne imputinam in ispite, caci nimeni nu poate sa fie in tovarasia lui Hristos dezmierdandu-se, dormind si lenevindu-se, nimeni, zic, din cei ce vietuiesc o astfel de viata molesita, ci numai cei ce traiesc in ispite si necazuri, cei ce calatoresc pe cararea cea stramta, numai aceia vor sta aproape de Dansul" Sf. Ioan Gura de Aur.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE