Jumatatile de oameni

Jumatatile de oameni

Urcam in tramvai, iar langa noi se aseaza un cersetor murdar. Asteptam in masina, la semafor, iar la geam se opreste o fata desculta, cu un prunc in brate. Mergem pe trotuar, iar din loc in loc ne intampina cate un om invalid. Urcam in lift cu mai multe persoane, printre care si un barbat care miroase a bautura. Ajungem acasa, iar in holul blocului vedem un om care doarme, invelit in carpe. Mergem la biserica, iar la plecare ne intampina mai multe maini intinse, ale caror posesori sunt fie murdari, fie beti, fie fumatori.

Toti cei care ne intampina in situatiile de mai sus ne sunt cunoscuti, caci ii vedem zilnic. Acestia sunt fratii "mai mici" ai lui Hristos. Cand rostim rugaciunea "Tatal nostru", ne place sa ne credem fii ai lui Dumnezeu, deci si frati ai lui Iisus Hristos, insa ne vine greu sa acceptam faptul ca si aceia care ne intampina pe cale sunt frati ai Lui, frati "mai mici", greu incercati in anumite momente ale vietii.

Nici unul dintre "acestia mici" nu trebuie sa piara !

"Sa nu dispretuiti pe vreunul din acestia mici, ca zic voua: Ca ingerii lor, in ceruri, pururea vad fata Tatalui Meu, Care este in ceruri. Caci Fiul Omului a venit sa caute si sa mantuiasca pe cel pierdut. Ce vi se pare? Daca un om ar avea o suta de oi si una din ele s-ar rataci, nu va lasa, oare, in munti pe cele nouazeci si noua si, ducandu-se, va cauta pe cea ratacita? Si, daca s-ar intampla s-o gaseasca, adevar graiesc voua ca se bucura de ea mai mult decat de cele nouazeci si noua, care nu s-au ratacit. Astfel nu este vrere inaintea Tatalui vostru, Cel din ceruri, ca sa piara vreunul dintr-acestia mici" (Matei 18, 10-14).

Acestia sunt fratii "prea mici" ai lui Hristos !

"Cand va veni Fiul Omului, intru slava Sa, si toti sfintii ingeri cu El, atunci va sedea pe tronul slavei Sale. Si se vor aduna inaintea Lui toate neamurile si-i va desparti pe unii de altii, precum desparte pastorul oile de capre. Si va pune oile de-a dreapta Sa, iar caprele de-a stanga. Atunci va zice Imparatul celor de-a dreapta Lui: Veniti, binecuvantatii Tatalui Meu, mosteniti imparatia cea pregatita voua de la intemeierea lumii. (...) Adevarat zic voua, intrucat ati facut unuia dintr-acesti frati ai Mei, prea mici, Mie Mi-ati facut. Atunci va zice si celor de-a stanga: Duceti-va de la Mine, blestematilor, in focul cel vesnic, care este gatit diavolului si ingerilor lui. (...) Intrucat nu ati facut unuia dintre acesti prea mici, nici Mie nu Mi-ati facut" (Matei 25, 31-45).

Jumatatile de oameni

Cine sunt insa acesti oameni "mici", care ne pot deschide sau inchide usile Imparatiei celei vesnice, despre care ne vorbeste Mantuitorul? Acestia sunt cei flamanzi, cei insetati, saracii, cei straini, cei goi, cersetorii, cei bolnavi, cei singuri, cei din temnite, cei din camine si azile, copiii parasiti sau exploatati, cei dependenti de lucruri nocive, betivii etc. Sunt oamenii din acele categorii sociale defavorizate, fata de care avem o retinere, pe care ii dispretuim, ii judecam, ii batjocorim, aruncandu-le in fata cuvinte fariseice, sau, din indiferenta, ii ignoram.

Din pricina pacatelor noastre, pe toti cei de mai sus ajungem sa ii vedem altfel decat pe noi. Aceia nu au aceleasi drepturi ca si noi, nici in transportul in comun, nici in scoli, nici in spitale, nici in biserica. Pentru aceasta, in orice institutie, ne simtit indreptatiti sa cautam sa ajungem inaintea lor, iar, daca nu o facem, oricum nu ii socotim vrednici sa fie inaintea noastra, ori ne intrebam ce cauta pe acolo.

La inceput, cand oamenii au inceput sa pacatuiasca, din ce in ce mai mult, la un moment dat, Dumnezeu a spus: "Nu va ramane Duhul Meu pururea in oamenii acestia, pentru ca sunt numai trup" (Facere 6, 3). Tot asa, numai trupuri ajungem si noi, atunci cand nu ii mai vedem oameni deplini pe cei necajiti ai societatii in care traim, ci jumatati de oameni, inferiori noua.

Privindu-i prin ochiul nostru cel trupesc, murdarit de pacate sufletesti, le vedem acelora doar trupul, ignorandu-le cu desavarsire sufletul, al carui pret numai Dumnezeu il cunoaste cu adevarat. Ajungem sa le vedem doar trupul pentru ca noi insine am ajuns doar trupuri. Trupul lor poate e pierdut pe jumatate, insa sufletul lor e intreg inaintea lui Dumnezeu. Noi, insa, poate avem trupul intreg, insa din suflet mai avem cel mult o jumatate, care ne mai tine in viata.

Jumatatile de oameni suntem noi, cei care ne pierdem sufletul, iar nu ei, cei care isi pierd treptat trupul. Cand are trupul bolnav si suferind, omul inca poate sa fie intreg, insa, cand incepe sa ii fie afectat sufletul, omul nu mai ramanem nici macar pe jumatate, ci ajunge mort. Aceasta pentru ca mai de pret este sufletul, decat trupul.

Dumnezeu singur cunoaste taina vietii fiecarui om. Pentru aceasta, decat sa credem ca ne aflam in locul fiului celui mare, in casa Tatalui, mai bine ar fi noua sa urmat fiului celui risipitor, intru intoarcerea lui cea smerita catre Tatal.

Teodor Danalache

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

12 Septembrie 2012

Vizualizari: 4516

Voteaza:

Jumatatile de oameni 4.50 / 5 din 10 voturi. 8 review utilizatori.

Comentarii (8)

  • cristian vasiuPostat la 2012-10-02 18:54

    Ca sunt "cersetori" si cersetori, e foarte adevarat, insa de aceea avem ochi si de aceea avem minte. Priviti si discerneti.Merite sa fim rai sau nu?

  • Pintilie VioricaPostat la 2012-10-02 12:55

    da...e o temă actuală şi tot odată şi dureroasă...mă simt neputiinciaosă în faţa lor, aş vrea să le schimb viaţa , dar cum? şi mă gîndesc:oare cînd Bunul Dumnezeu ne va schimba conducerile?ca să-i vadă şi pe ei, că ei sunt- tot noi.Doamne Binecuvîntează-ne şi Ajută-ne!

  • TRAIAN IOACHIM NICULAPostat la 2012-10-02 09:41

    DOAMNE!!! AJUTANE!!! TOATA VIATA NOASTRA PE ACEST PAMINT SA FIE O VIATA DE OAMENI INTREGI!!! MARIT,LAUDAT,INCHINAT SI SFINT SA FIE NUMELE TAU !!! INVECII VECILOR AMUN !!!

  • Carmen LazarPostat la 2012-09-14 13:04

    Multumesc, aveam nevoie de aceste cuvinte. Dumnezeu sa va binecuvinteze.

  • Lucian AlexePostat la 2012-09-12 19:42

    Imi pare rau dar nu sunt de acord. Se urca intr-adevar unii cersetori in autobuz/tranvai/troleibus si miros de iti muta nasul. Unde merg acestia. De ce omul care plateste bilet si se duce la munca trebuie sa coboare din masina datorita mirosului insuportabil? Si credeti-ma nu sunt un fandosit. Chiar nu. Doar ca uneori sunt peste limita bunului simt. Si revin la intrebarea, unde merge respectivul. De nicaieri pana nicaieri. Dar pentru ca are chef sa se plimbe cu masina trebuie sa superte si ceilalti. Sunt unii cersetori care stau la intersectii si castiga mult mai multi bani decat castiga majoritatea. De ce sa li se dea? Unii muncesc de dimineata pana seara si umplu buzunarele unora care nu vor sa munceasca. Ati incercat vreodata sa le propuneti sa munceasca? Nu vor accepta. Faceti testul chiar daca nu aveti nu loc de munca pe care sa il stiti. Ati vazut cersaetori care sa refuze mancare sau haine. Eu da. De ce sa dai unuia care cerseste la poarta bisericii, care e beat sau fumeaza? Sa ii alimentezi viciul? Mai sunt unii care incearca (cu succes in cazul unor persoane) sa cersesca folosind santajul: Ca ce v-ati rugat domnul/doamna? Cum sa ai tupeul sa ma intrebi asa ceva cand tu nu ai trecut pragul bisercii, insa duhnesti a bautura, a tigati, ai punga la spate, injuri in fata bisericii? Si nu ca este pacat sa nu ii ajuti pe acestia cu nu ban. Dimpotriva este pacat sa le dai. Este pacat sa alimentezi viciile si reaua lor purtare. Nu spun ca oamenii astia nu merita o sansa. Nu spun ca nu trebuie ajutati. Dar ajutoarul nu consta in a le da un ban si a ne "mitui" constiinta. Ajutorul ar fi sa le creem conditii pentru o alta viata, sa ii ajutam sa primeasca o educatie, sa ii ajutam sa invete sa faca ceva, sa ii ajutam sa isi gaseasca un loc de munca, sa ii ajutam sa scape de viciul lor. Vor fi unii care in cazul in care se va incerca ajutatea lor in sensul acesta vor accepta. Altii nu. Intr-adevar omul nu va fi judecat doar pentru ca a facut sau nu pacate. Va fi judecat si pentru ca a avut ocazia de a face un bine si nu la- facut. Pentru a ii ajuta pe cei in situatia din articol, sunt fundatii, sunt organizatii, daca nu ne plac putem sa ne organizam noi, sau puteam ajuta o persoana, dar in nici un caz nu le dam bani. Repet dandu-le bani facem un rau si nu un bine.

  • Miha AlinaPostat la 2012-09-12 14:43

    Adevarat. Trebuie sa privim si pe cel de langa noi, dar ce se intampla daca cel care cerseste poarta doar o masca a neputintei si face din asta o *meserie*?

  • Bogdan GramaPostat la 2012-09-12 09:08

    Sunt intru totul de acord cu cele de mai sus...trebuie sa ne lepadam de indiferenta si sa privim si la cel de langa noi, sa-l ajutam fiindca asa ne smerim si mai mult si incetul cu incetul vom ajunge in Imparatia Lui Dumnezeu. Dumnezeu sa ne binecuvinteze cu intelepciune!

  • Marcu AdrianPostat la 2012-09-12 08:41

    Multumesc. A fost plin de invatatura.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Calatoria mea prin lumea de dincolo
Calatoria mea prin lumea de dincolo Cartea pe care o țineți acum în mâini este o mărturie scrisă cu dorința de a-i aduce cititorului vestea cea bună: nu suntem zidiți pentru moarte, ci pentru viață veșnică. Viața noastră are sens, iar niciunii dintre oamenii care au trăit vreodată pe acest 36.00 Lei
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia Cine nu-l cunoaște pe Sfântul Paisie Aghioritul? Încă mai trăiesc cei care l-au cunoscut personal și care, povestind despre sfântul, varsă o lacrimă de recunoștință și de dor pentru acela care le-a umplut inima de dragoste pentru Dumnezeu, le-a dat 35.00 Lei
Ultima vanzare a pacatului
Ultima vanzare a pacatului Dacă iei în mână acest text, nu ai cum să-l mai lași decât atunci când ai terminat lectura. Subiectul în sine, împreună cu harul autorului, fac din acest roman o excepțională pagină de literatură.Luș Ursu este un om profund, care are în el acel dar de la 35.00 Lei
Biserica, Lume si Imparatie
Biserica, Lume si Imparatie Părintele Alexander Schmemann este unul din cei mai importanți teologi contemporani, ale cărui preocupări teologice s-au centrat pe rolul Euharistiei în viața Bisericii. Firește, studiile sale au atins și alte teme, toate având relevanță pastorală. 43.00 Lei
Ai grija!
Ai grija! Limitele se pun atunci când din centru al lumii devenim observatori ai istoriei celuilalt. Şi dacă n-o judecăm, ci o înţelegem şi o percepem, în afara hărţilor noastre, noi vom alege dacă ne vom muta, dacă vom pleca, dacă vom rămâne sau dacă ne vom 14.00 Lei
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a Nu sunt o expertă în Rugăciunea lui Iisus, dar m-aș bucura să vă pot ajuta să o înțelegeți măcar atât cât o înțeleg eu. Prea mulți dintre noi își petrec zilele având sentimentul că Dumnezeu este departe, ocupat cu lucruri mult mai importante. Însă Domnul 25.00 Lei
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae În ultimele decenii, teologia creștinã s-a aplecat cu mult interes asupra tainei persoanei. Aceasta s-ar putea datora atât actului necesar de deslușire, predare și receptare a Revelației dumnezeiești, cât și provocãrilor pe care le întâmpinã ființa umanã 55.00 Lei
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36)
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36) Părinții Bisericii Primare au fost mari teologi - deși nu se considerau ca atare - și păstori iscusiți, implicați în viața de zi cu zi a cetății și în conducerea propriilor congregații. Părinții au răspuns la marile întrebări formative ale credinței 66.00 Lei
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37)
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37) În această călătorie în istoria filosofiei și a teologiei creștine, David Bradshaw (Universitatea din Kentucky, Catedra de Filosofie) demonstrează că unul dintre motivele principale ale Marii Schisme (1054) a fost înțelegerea greșită de către apuseni 75.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact