Lectura a renascut: Citeste mult, dar nu multe !

Lectura a renascut: Citeste mult, dar nu multe !

Lumea a inceput din nou sa citeasca. Zilnic privesc zecile de carti si ziare care acapareaza atentia si mintea celor pe care ii intalnesc pe cale si, de fiecare data, imi vine in minte un cuvant auzit recent, care zice: "E mare lucru sa ai o biblioteca, dar si mai mare lucru e sa stii sa te folosesti de ea."

Renasterea pasiunii pentru lectura, la prima vedere, ma bucura, insa privind mai atent titlurile cu care se hranesc cititorii si roadele vietii lor, mai mult ma ingrijoreaza. Uneori gandesc la faptul ca mai bine nu citeste omul nimic, decat sa citeasca ceva netrebnic si daunator lui insusi, cat si celor de langa el.

A fost o vreme cand mai toate cartile ii erau omului de folos, o vreme in care cartile erau putine si nu oricine avea indrazneala de a scrie o carte. Astazi insa, oricine poate scrie despre orice, iar omul nostru de rand ajunge dependent de lucruri ieftine si lipsite de viata. Ba mai mult, dupa ce ca nici ele nu au viata, ele ii mai iau si cititorului viata.

Pasiunea pentru "science fiction" ma sperie. Titlurile cartilor semnate de autori precum F.M.Dostoievsky abia daca mai incap in "cultura generala" a omului de rand, daramite pe rafturile bibliotecilor personale.

Ba mai mult, daca nu esti la curent cu toate noile "deseuri" din librarii, "nu stii nimic despre carti". Ba inca mai si auzi replici de genul: "Cum, nu ai citit Paulo Coelho ?! Nici Dan Brown ?!" spuse de oameni care in viata lor nu au mai citit altceva.

Parintele Nicolae Steinhardt, unul dintre marii oameni duhovnicesti si de cultura ai tarii, spune: "La inceputul vietii e bine, gandesc, sa citim de toate, de-a valma, cu nesat si nediscriminatoriu. Apoi selectiunea, totusi, se impune. N-avem incotro: ni se impune o rigoare, o disciplina. (...) Lectura, ca toate cele din lumea aceasta, e buna daca e cu masura. Ea nu trebuie sa devina obsesie, grija ori dependenta."

Citeste mult, dar nu multe !

"Citeste mult, nu multe!", zice Pliniu cel Tanar, iar Seneca adauga si el, zicand: "Voiesti ca cititul sa-ti lase impresii trainice? Margineste-te la un mic numar de autori, insufletiti de multa intelepciune, si hraneste-te cu nesat din cuvintele lor! Multimea cartilor imprastie puterile spiritului."

Cartile rele si daunatoare vietii omului, atat celei de aici, cat si celei vesnice, trebuiesc aratate cu degetul, spre a se feri de ele tot omul, chiar si cel lipsit de propria trezvie. "Cartile rele sunt o otrava morala, care raspandesc raul. Autorii rai, chiar dupa ce-au fost asezati in mormant, continua sa omoare inimile urmasilor, din generatie in generatie. Cartea buna este o comoara pentru viata, iar cea rea este un duh chinuitor."

Petrarca vorbeste atat de frumos despre carti si despre valoarea lor in viata omului, incat nu pot sa nu aplic aceste cuvinte ale sale Sfintei Scripturi si tuturor scrierilor Sfintilor Parinti, care ne sunt leacuri, profesori, mangaiere si odihna. Inchei citandu-l pe Petrarca:

"Ziceti ca eu n-am prieteni? Am prieteni a caror societate e foarte placuta, prieteni din toate tarile si din toate timpurile. Ei totdeauna sunt imprejurul meu. Cand ii chem, vin; cand ii intreb, imi raspund. Unii din ei imi povestesc ce s-a intamplat in timpurile trecute; altii, ce se intampla in timpul de fata. Unii ma invata sa traiesc bine, altii sa mor bine. Altii, prin veselia lor, imi risipesc grijile si necazurile. Unii imi otelesc inima in suferinte, altii ma invata sa dispretuiesc dorintele inimii. Unii ma poarta de mana pe drumul stiintelor, altii ma povatuiesc pe cararea virtutilor. Ca rasplata pentru atatea binefaceri ei nu cer altceva decat o camera modesta, unde sa fie feriti de pulbere. Cand ies pe afara, ii iau cu mine pe cararile pe unde umblu. Linistea campurilor si umbra copacilor le place mult mai bine decat zgomotul oraselor, stiti voi cine sunt acesti prieteni? Sunt cartile ce le citesc!"

Teodor Danalache

Lectura a renascut - Citeste mult, dar nu multe

 

Pe aceeaşi temă

02 Aprilie 2012

Vizualizari: 6315

Voteaza:

Lectura a renascut: Citeste mult, dar nu multe ! 5.00 / 5 din 2 voturi. 3 review utilizatori.

Cuvinte cheie:

lectura cititul

Comentarii (3)

  • Constanta SzlavicsPostat la 2013-06-09 00:54

    Daca gustam din cartile Sfintilor Parinti, nu ne saturam niciodata si nici nu ne mai trebuie alte scrieri. Hrana folositoare sufletului, care ne-ajuta sa-l tinem pe Bunul Dumnezeu aproape!

  • constanta aurelia vujaica Postat la 2010-04-24 18:37

    Sunt atatea carti bune,care imi sunt de folos sufletesc si n-am timpul necesar sa le citesc pe toate.De ce sa-mi amarasc sufletul citind"bazaconii?".

  • Alexandru Boris Postat la 2010-04-14 22:05

    In mesajul meu ma voi referi la scrierile batjocoritoare la adresa credintelor traditionale. Recent, pe un blog umanist, au fost expuse o serie de conferinte, precum si extrase dintr-o carte editata si de Humanitas, ale unui american ateu, Michael Shermer, cunoscut in lumea moderna pentru agresivitatea sa impotriva religiilor si cu precadere impotriva crestinismului ortodox. Deviza sa este: "Nici o religie nu ar trebui predată în şcoli". Ma rezum in a va reda concluzia lui despre poporul roman: "Am fost şocat de cât de multe referiri la religie sunt în manualele şcolare din România". In 5 februarie 2010, dupa ce am primit de la Universitatea California din San Francisco o confirmare stiintifica referitoare la tehnologia de functionare a mitocondriilor, i-am transmis respectivului domn (deasemeni si multor institutii din Romania si din lume), ca reactie la critica dura facuta asupra credintelor religioase, exprimata de domnia sa in cartea “De ce cred oamenii in bazaconii”, cea mai moderna ipoteza privind creatia omului din AND-ul mitocondrial masculin, aflat in coasta lui Adam (apendicele xifoid al sternului). Nu a raspuns si nici nu va raspunde, deoarece acesti batjocoritori moderni nu dau socoteala nimanui si, asa cum s-a exprimat Hristos, sunt rataciti deoarece nu cunosc Scripturile si nici puterea lui Dumnezeu. Nu stiu daca ei sunt capabili sa citeasca ceva din scrierile religioase. Cel putin Stephen Hawking, un cunoscut om de stiinta ateu, a recunoscut ca nu poate citi Biblia, dar accepta ca ar fi in puterea unei Fiinte Supreme sa infaptuiasca aceasta Creatie existenta. Un cunscut filozof antic, Pericle, a rostit urmatoarele cuvinte, la care va rog sa reflectati cu ratiunea cunoasterii umane de acum: “Chiar daca putini dintre noi sunt in stare sa conceapa sau sa puna in practica o politica, toti suntem capabili sa o judecam”. Extrapoland acest citat la literatura, am putea spune ca sunt putini cei care pot scrie o carte, dar toti suntem capabili sa o judecam. Eu va sugerez sa nu refuzati sa cititi nici o bazaconie, chiar daca nu credeti in ea. Doar asa o veti putea cunoaste si judeca! Nici nu va dati seama cat de aproape este omul de stiinta de a confirma cuvintele biblice despre geneza, dar si cat de aproape este de a crea el insusi o fiinta conectata la sateliti printr-un cip implantat in sistemul limbic din creier. Pentru a putea separa binele de rau, este absolut necesar sa le cunoastem pe amandoua, citind si cartile stiintifice, care nu produc doar bine, ci si mult rau (referire la teoria Eve mtDNA, pe baza careia de 32 de ani se produc oameni infertili si impotenti). Cine-l va judeca pe acest om de stiinta, care prin inscrisurile sale facute pe AND-ul uman, va crea o fiinta diabolica, ce va putea fi comandata de la distanta sa faca orice?

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact