Libertate si ispita

Libertate si ispita Mareste imaginea.

Am simtit de multe ori (si in ultimul timp din ce in ce mai des) ca suntem chemati nu numai sa credem in Dumnezeu, ci mai mult decat atat, sa-L iubim din tot sufletul, precum ne-a lasat porunca scrisa inca din Vechiul Testament. Si astfel ne vom veni in fire, caci omul este expresia si dovada vie a puterii creatoare ce o are Iubirea; iar "credinta este temelia iubirii" (Sfantul Nicolae Velimirovici).

"Cred si marturisesc" - dupa cum spunea Parintele Galeriu - ca primul dar si poate cel mai mare, pe care-l face Domnul omului este libertatea; o libertate ce ne ajuta sa descoperim, sa credem, sa iubim.

Aceasta libertate pe care Domnul o respecta si o binecuvinteaza prin Iubirea Lui, de cele mai multe ori ne sperie, nefiind invatati sa o pretuim sau sa o folosim spre slava Lui. Cutremurator fiind cuvantul Sfantului Serafim de Sarov, cand spune: "Diferenta dintre un om pacatos si un sfant este un singura: o decizie!"; o decizie ce intotdeauna trebuie luata in libertate.

Fiecare dintre noi, la un moment dat din viata, a simtit puterea gandului patimas, a ispitei care poate ajunge pana la a-l tortura psihic si mai ales tulburarea ce o aduce in noi; insa, in loc sa fim dezamagiti ca ingaduie Domnul una ca aceasta, mai bine sa avem gandul ca este clipa in care trebuie sa ne decidem daca raspundem Iubirii  Dumnezeiesti sau dragostei pentru pacat.

Si, chiar daca n-am avut puterea necesara sa discernem lucrurile, ori am cazut din neputinta omeneasca, sa nu ramanem deznadajduiti in iadul intunecat pacatului, ci sa privim catre "bratele parintesti" deschise ale Mantuitorului rastignit.

Putem spune ca omul este ca o corabie ce-si poarta incarcatura proprie pe aceasta mare a vieti pamantesti ce incearca sa gaseasca drumul catre casa parinteasca: insa vanturile (ganduri), ori valurile (ispitele) si ceata (intunecarea judecatii) ce o inconjoara, ii impiedica cursul firesc. Ajungem la destinatie numai daca Il acceptam pe Hristos la carma!

Viata este asteptarea Lui Dumnezeu pentru a ne decide."

Arhim. Siluan Visan

Despre autor

Siluan Visan Arhim. Siluan Visan

Senior editor
153 articole postate
Publica din 01 Ianuarie 2011

Pe aceeaşi temă

02 Aprilie 2012

Vizualizari: 2130

Voteaza:

Libertate si ispita 5.00 / 5 din 2 voturi. 1 review utilizatori.

Cuvinte cheie:

libertatea ispita pacatul

Comentarii (1)

  • andriesei florentinaPostat la 2013-02-18 21:22

    Puterea gandului patimas-adevarat cu totii simtim de vrem sau nu vrem,insa,sufletul omului are puteri cu care stapaneste trupul si se pune in legatura cu lumea din afara; mintea cu care intelege lucrurile; simtirea si constiinta cu care-si da seama de ceea ce este placut si bun sau neplacut si rau;si-apoi vointa cu care aduce la implinire gandurile cultivate. Fiecare trebuie sa indeplinim regulat rolul.Bine spus:raspundem iubirii dumnezeiesti sau dragostei pentru pacat??

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE