
Cine nu a auzit de prorocul Ilie? Cine nu s-a rugat la Sfantul Ilie? Cine nu-l cinsteste pe Profetul Ilie. Multi oameni au privilegiul de a-l cunoaste pe Iliei prin tunetele, fulgerele si ploile torentiale pe care le trimite in toiul verii, in fiecare an, in preajma zilei de 20 iulie.
Prorocul Ilie nu se bucura numai de cinstea, evlavia si slavirea crestinilor, ci acesta este pretuit si sarbatorit de alte doua mari religii monoteiste ale lumii: iudaismul si islamismul. Ilie este maestrul spiritual invizibil care se adreseaza celor care sunt chemati la o relatie directa cu lumea divina. În traditia iudaica Ilie este si marele facator de bine pentru cei suferinzi, dar si mesagerul mantuirii, de aceea in seara zilei de Pessoh se tine deschisa usa casei pentru ca sa poata intra la ritualul Seder si chiar se pregateste un al cincelea pahar.Pentru ca cine l-a cunoscut si l-a simtit in rugaciune pe Prorocul Ilie, nu poate sa nu se cutremure, sa nu se emotioneze pana la lacrimi la vederea barbatului desavarsit, a modelului de maestru spiritual, a batranului istovit de ani, de post si rugaciune, “zburand” intr-o “caruta de foc” prin inaltul cerurilor. Sfantul care aduce ploaia, cum i se mai spune in randul poporului binecredincios, pentru ca acest maestru spiritual care exprima ravna pentru rugaciune, staruinta in rugaciune, rabdarea, pacea, credinta puternica, bucuria duhovniceasca poarta cu sine insusi Cuvantul cel pururea vesnic si tainic, pe Dumnezeu.
Cine este prorocul mistic cu ravna fierbinte pentru rugaciune, numit si Sfantul ploilor? In primul rand, Prorocul Ilie este datator de lumina, pace, bucurie, este purtator de har, pricepere si intelepciune, este grabnic ajutator celor in nevoi si necazuri. Ilie luminiaza mintile cele intunecate, incalzeste prin focul dumnezeiesc din el, inimile reci si impietrite, aduce pace, liniste si bucurie celor intristati si mahniti, da curaj si tarie celor pierduti in tumultul grijilor lumesti, aduce nadejde celor impovarati cu pacate grele, imparte din dragostea si bucuria sa cea dumnezeiasca la toti si iata ca ele nu se termina, ci mai mult se inmultesc, precum undelemnul si faina femeii vadane.
Prorocul Ilie este, inainte de toate, o figura simbolica si identitara: singurul om caruia i s-a dat puterea dumnezeiasca de a “inchide si a deschide cerurile”, singurul profet care apare in Evanghelia lui Iisus, pe muntele Tabor, alaturi de Moise si Iisus in toata slava dumnezeirii, cunoscandu-L pe Dumnezeu fata catre fata, rugatorul prin excelenta. El este recunoscut drept continuator al monoteismului, in general si inaintemergatorul al celei de-a doua veniri a lui Hristos. Ilie este cel mai cunoscut dintre prorocii Sfintei Scripturi. El este eroul biblic care influenteaza si in zilele noastre intreaga cultura, cele trei mari religii monoteiste, fiind meteorologul de serviciu, prin excelenta, al intregii lumi.
Prorocul Ilie a fost un mare rugator, misionar, prin excelenta, “revolutionar” si un mare vizionar al tuturor timpurilor. El a aratat omenirii ca omul se poate inalta pe verticala, prevestind implinirea celui mai mare vis al omenirii, zborul. El a demonstrat ca zborul, ca orice vis, prin staruinta si munca asidua se poate transforma in realitate. Acesta a fost unul dintre cele mai arzatoare si indraznete visuri pe care le-a avut omul, inca de la inceputurile sale. Aceasta nazuinta a omului de a se avanta spre inalt, spre necunoscut, si-a gasit, de-a lungul existentei omenirii, o vie reflectare in mituri si legende, dar si in figura emblematica a Profetului Ilie.
Cu toate acestea, marea taina a dumnezeirii este aceea ca atat Ilie, cat si Domnul Iisus au fost ridicati la Cer: Ilie a fost luat ca un rob al lui Dumnezeu, in timp ce Iisus a fost luat ca Fiul Omului; Ilie cu o caruta de foc, Iisus a fost luat de un nor, precum zice Isaia, „sade pe nor”; Ilie, la inaltarea sa, a slobozit cojocul sau asupra ucenicului Elisei, in timp ce Iisus, dupa ce s-a inaltat la Tatal, a facut sa pogoare asupra ucenicilor sai Duhul Sfant si a facut nu numai un proroc, ci mii si au fost mai mari si mai slaviti decat Elisei.
Pentru credinta, ravna si cutezanta sa de a se avanta in inaltul cerurilor si a arata omenirii ca visul lor – zborul – poate fi indeplinit, Prorocul Ilie a fost ales ca Ocrotitor si Patron spiritual al Fortelor Aeriene si al Aviatiei Romane, stabilind ca zi de sarbatoare data de 20 iulie. Pentru ca ne apropiem de Ziua Statului Major al Fortelor Aeriene si a Aviatiei Romane, tuturor celor care isi desfasoara activitatea in slujba zborului le uram un sincer:
CER SENIN! LA MULTI ANI!
Comandor (r) Stefan Popa
.
-
Schitul Sfantul Ilie - Sfantul Munte Athos
Publicat in : Biserica in lume -
Biserica Sfantul Ilie Gorgani
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Biserica Sfantul Ilie - Suceava
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Datini si obiceiuri de Sfantul Ilie
Publicat in : Datini, obiceiuri si superstitii
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.