Religia este esentiala in primarie

Religia este esentiala in primarie Mareste imaginea.

Ce cauta religia printre serviciile publice esentiale, dar auxiliare, pe care primariile trebuie sa le asigure? Cam aceasta este intrebarea care ii va framanta pe multi, la aflarea noii decizii a Guvernului. Sa incercam un raspuns.

Contrar unor viziuni seculare, cum ca religia ar fi o chestiune strict privata, tin mortis sa afirm ca religia este o chestiune de interes cat se poate de public. Un singur motiv invoc: ea are efecte publice, mai ales in cazul unor comunitati importante de credinciosi. Convingerile (ne)religioase se manifesta cat se poate de real prin faptele noastre, motivate de diverse principii de viata.

Indiferent ca esti pro sau contra religiei, cata vreme exista o manifestare publica pe acest domeniu, ea nu poate fi izolata in spatiul individualismului. Practic, daca spatiul public este un spatiu deschis si democratic, el nu poate fi sterilizat de religie. Erorile costa mult si pe termen lung: extremism religios, activism ateist, conflicte, tensiuni, razboaie chiar. Democratia ne invata ca fiecare are dreptul la propriile opinii, dar nu trebuie sa scapam din vedere ca orice opinie care are urmari sociale majore devine chestiune de interes public. Asa cum este si religia.

Care, in cazul crestinismului, are un pronuntat caracter social: spiritul de comuniune este factor al pacii sociale si chiar al progresului, daca este inteles si aplicat corect. Tocmai de aceea, statutul actual al BOR stipuleaza clar ca institutia de cult numita Biserica Ortodoxa Romana este o institutie de utilitate publica, dar autonoma fata de Stat, insa in relatii de cooperare si dialog. Motivul este evident: credinciosii sunt si cetateni ai Statului. Legea Cultelor nr. 489/2006, afirma si ea "Cultele recunoscute sunt persoane juridice de utilitate publica” (art. 8, alin. 1). Nu stiu exact ce presupune trecerea religiei de la serviciu public ne-esential la unul esential. Asa cum suna HG, multi au inteles ca primaria nu poate functiona fara religie. Cam eronat, dupa mine. În realitate, conform proiectului de HG, primariile trebuie sa asigure servicii auxiliare pentru educatie, sanatate, cultura, religie, asistenta sociala, alimentare cu apa si canalizare, iluminat public, salubrizarea si gestionarea deseurilor, producere transport distributie si furnizare de energie termica in sistem centralizat, autorizare si avizare transport public de calatori. Probabil ca primariile vor trebui sa acorde cultelor o importanta mai mare in asigurarea unor servicii. Un soi de departament pentru culte in primarii, cu un anume buget. Altfel, glumind, visez ca fiecare primarie isi va angaja un preot sau isi va face un altar in curte. Ca preot, nu pot decat sa ma bucur de faptul ca Guvernul acorda religiei importanta mai mare, incat o ridica la rang de serviciu public esential la nivelul unitatilor administrativ-teritoriale.

Cresterea rolului religiei in societate nu poate decat sa imbunatateasca lumea in care traim. Simetric, regret posibilele rabufniri anti-religioase ale secularistilor. Au dreptul la opinie, desigur, dar cand trec la vehementa si jigniri, nu prea dau dovada de democratia, deschiderea si intelepciunea pe care le tot clameaza. Tonul pe care spui o opinie arata duhul in care traiesti. Pe de alta parte, am si o rezerva fata de aceasta decizie. Stiind bine ca lumea politica este o lume a negocierilor, unde interesele primeaza, nu sunt atat de naiv incat sa cred ca autoritatile mor de dragul religiei si au luat aceasta decizie total dezinteresat. Probabil ca la mijloc este tot o incercare de compromis intre diversele pozitionari religioase (pro sau contra) ale actorilor sociali. Sau un inceput de transfer al religiei de sub tutela autoritatilor centrale catre cele locale. Ma gandesc doar la felul in care autoritatile au tratat componenta familiei in proiectul de modificare a Constitutiei. Azi se propunea ca familia sa fie alcatuita dintre un barbat si o femeie, peste o saptamana acest amendament disparea. Gafa? Eroare? Joc politic mai degraba. Asa ca, la aflarea deciziei, dincolo de bucuria stapanita pe care cultele vor trebui sa o aiba, dar si de greata pe care n-as vrea sa o resimta secularistii, cred ca la mijloc este vorba de un joc politic. Cultelor li s-a dat ceva. Mult sau putin, inca nu mi-e clar. Ce li se cere in schimb, ma intereseaza deopotriva. PS. Interesant este ca, in aceiasi sedinta de Guvern, proiectul Rosia Montana a devenit proiect de utilitate publica si de interes national deosebit.

(Acest text a fost publicat prima data pe blogul Parintelui Eugen Tanasescu de pe adevarul.ro)

.

Despre autor

Eugen Tanasescu Parintele Eugen Tanasescu

Senior editor
184 articole postate
Publica din 17 Aprilie 2021

Pe aceeaşi temă

30 August 2013

Vizualizari: 950

Voteaza:

Religia este esentiala in primarie 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

religia biserica ortodoxa

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE