Sa ne pozam cu moastele la benzinarie

Sa ne pozam cu moastele la benzinarie Mareste imaginea.

Aflu cu surprindere ca Universitatea privata „Sf. Andrei Saguna” din Constanta a expus, in holul institutiei, moastele patronului sau spiritual, spre inchinare. Rectorul institutiei isi justifica actiunea si invocand numele Patriarhului, P.F. Daniel si al Mitropolitului Ardealului, IPS Laurentiu Streza.

Conform relatarilor din presa locala, in holul Universitatii „Sf. Andrei Saguna” din Constanta se afla expuse spre venerare moastele Sf. Ierarh Andrei Saguna. Rectorul Aurel Papari spune ca a primit de la IPS Laurentiu Streza, cu binecuvantarea PF Patriarh Daniel, trei seturi de moaste ale acestui sfant; doua pentru a fi depuse in viitoarele biserici din Constanta si Tulcea, ce vor purta hramul sfantului, iar al treilea ca pretuire si recunostinta pentru contributia institutiei la canonizarea Sf. Andrei Saguna. Nu ma indoiesc de bunele intentii ale rectorului constantean, dar nici de interesul de a-si promova institutia. Doar ca este intr-o mare eroare de intelegere a civilizatiei crestine. Conform canoanelor, moastele sfintilor nu se tin decat in biserici sau paraclise, deoarece cinstirea sfintilor are legatura cu Hristos, cel ce impodobeste omul cu sfintenie.

Noi pretuim sfintii ca modele vrednice de urmat, pentru a dobandi pe Hristos. Altfel, in sinea lui, fara Hristos, sfantul n-are insemnatate. Nimeni nu e sfant prin sine insusi. Prin urmare, sfintele moaste nu pot fi expuse in holul unei institutii private. Rectorul a declarat ca a recurs la acest gest din doua motive. Unul este ziua de cinstire a Sf. Andrei Saguna (a fost pe 30 noiembrie, odata cu Sf. Apostol Andrei), care este si ocrotitorul spiritual al institutiei. Aici ma bucur ca o institutie educationala a ales ca patron un sfant. Este un gest nobil si demn. Al doilea ar fi acela ca bisericile care urmau sa poarte hramul Mitropolitului Ardealului nu sunt finalizate. Ceea ce mi se pare hilar. Domnul rector putea sa infiinteze in propria-i institutie un mic paraclis, un cadru adecvat unde ar fi putut sa depuna moastele spre cinstire. Fie in cladire fie in curtea ei, caci am mai vazut institutii care au paraclise si capele. Asa ne indeamna Sf. Ambrozie al Milanului: „sa strangem, asadar, sfintele moaste si sa le ducem intr-o cladire vrednica de ele si toata ziua s-o praznuim cu credincioasa supunere“.

Cred ca asta a fost si ideea pentru care IPS Laurentiu Streza a daruit aceste sfinte moaste: cinstirea lor intr-un cadru adecvat. Mi-e greu sa-mi inchipui ca Patriarhul si un Mitropolit ar ingadui expunerea unor moaste intr-un hol, ca pe ursul cu care te pozezi ca sa te admire lumea. De aceea, pentru a indrepta eroarea grava de atitudine crestina, recomand domnului rector sa fie mai smerit cand vine vorba de moaste, sa nu dea fuga sa se pozeze cu ele intr-un spirit de marketing institutional si sa amenajeze mai intai un loc cuviincios pentru cinstirea patronului spiritual al institutiei de invatamant. Altfel, s-ar putea ca intr-o zi cineva sa-si inchipuie ca poate face promotie la benzinarie cu sfinte moaste.

(Acest text a fost publicat prima data pe blogul Parintelui Eugen Tanasescu de pe adevarul.ro)

.

Despre autor

Eugen Tanasescu Parintele Eugen Tanasescu

Senior editor
184 articole postate
Publica din 17 Noiembrie 2017

04 Decembrie 2013

Vizualizari: 1284

Voteaza:

Sa ne pozam cu moastele la benzinarie 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE