
După multe luni de muncă cei de la USR au anunțat că inițiativa lor, „fără penali în funcții publice”, a strâns un milion de semnături, și astfel vor putea începe demersurile pentru un referendum. Îi felicit pentru această reușită a lor, ar fi mare nevoie de o schimbare a clasei politice, cu toate că am renunțat să mai sper. Am auzit însă și voci autorizate care pun sub semnul îndoielii legitimitatea constituțională a demersului lor. În sensul că și acum legea penală prevede decăderea din anumite drepturi pe cei condamnați penal, dar este lăsată și posibilitatea reabilitării lor, căci altfel ar fi încălcate drepturi și libertăți fundamentale. Asta însă vor vedea mai departe juriștii ce vor face și cum se va termina. Ceea ce mi s-a părut urât din partea lor a fost că au declarat că au obținut foarte greu aceste semnături, după multă osteneală, și atunci concluzia a fost că semnăturile în favoarea referendumului pentru familie au fost măsluite. Dacă lor le-a fost greu să strângă un milion de semnături pentru o inițiativă a lor, înseamnă că altora le e imposibil să strângă trei milioane pentru o altă inițiativă.
Aceasta este, fără nicio îndoială, o judecată strâmbă. Inițiativa Coaliției pentru Familie (CpF) a avut de la început parte de numeroase atacuri din partea a numeroși activiști care pretind că lupta în favoarea minorităților oprimate. Speram ca ele să se oprească după ce toate contestațiile au fost respinse. Mi se pare fără rost, ca să nu zic prostească, negarea posibilității de a strânge trei milioane de semnături. Chiar dacă nu sunt date exacte, după estimări ale sociologilor, mai mult de trei milioane de români merg duminica la biserică. După liturghie erau persoane care strângeau semnături, și numai acelea ar fi fost suficiente. Dar persoanele care au strâns semnături o puteau face și în alte medii în afara celui religios, de exemplu din familie, de la prieteni și colegi de serviciu, căci este o inițiativă ca să mai menținem încă firescul vieții, și sunt peste tot oameni care o susțin, nu numai cei care merg la biserică. Au fost mii de voluntari care au muncit la strângerea semnăturilor, în cazul ambelor inițiative, iar munca lor cinstită nu trebuie luată în bătaie de joc. În afară de ortodocși, la strângerea de semnături au contribuit toate denominațiunile creștine, iar aceștia au credincioși foarte disciplinați. Apoi toate semnăturile au fost verificate, mai întâi la nivel de primării, apoi la nivel național și, din peste trei milioane strânse, au fost găsite valabile un număr de 2,7 milioane.
Văzând, ca simplu observator binevoitor și având experiența mea limitată dar reală legată de modul cum s-au strâns semnăturile, ținând cont de verificările riguroase ulterioare, de contextul social românesc actual, mie mi se pare foarte rezonabil să cred că aceste semnături au fost strânse corect. Am observat însă, din numeroase comentarii, că cei care se îndoiesc de corectitudinea strângerii semnăturilor sunt totodată și împotriva desfășurării referendumului. Iar asta mă duce cu gândul că ei, de fapt, și-ar dori ca referendumul să nu aibă loc, și atunci iau de bună închipuirea că semnăturile n-au fost strânse corect.
Cei care contestă numărul de semnături neglijează că românii, în majoritatea lor, încă susțin acest lucru simplu: căsătoria este între un bărbat și o femeie. Iar ca să susții asta nu e nevoie neapărat să fii un om religios. E destul de posibil ca, pe viitor, dacă actualul trend educativ se menține, educația bazată pe corectitudine politică să-și facă efectele, și oamenilor să li se pară restrictivă căsătoria doar între un bărbat și o femeie. Până atunci însă, discuțiile sunt nesfârșite. Am văzut cum, din nou, e umflată gogoașa că dacă s-ar defini căsătoria ca uniune între un bărbat și o femeie, cum e acum, de fapt, s-ar încălca drepturi fundamentale. Se va mai vorbi, probabil, despre asta, mai ales dacă partidele politice din Parlamentul României, vor înțelege, în sfârșit, să respecte voința populară și să organizeze referendumul pentru definirea căsătoriei. Până atunci însă, în multele discuții care vor mai avea loc, aș fi vrut să nu văd un derapaj către ideea că cei ce au prezentat semnăturile în favoarea referendumului au trișat. Pentru ca dialogul să fie posibil, chiar și în contradictoriu, este nevoie de un minim respect al unuia față de altul.
Paul Curca
-
Referendum pentru revizuirea Constitutiei: 6-7 octombrie 2018
Publicat in : Editoriale -
Intamplari de referendum
Publicat in : Editoriale -
Motive pentru care trebuie sa spunem DA la referendum
Publicat in : Religie -
De ce MERG la referendum!?
Publicat in : Editoriale
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.