Suferim putin ca sa ne bucuram vesnic

Suferim putin ca sa ne bucuram vesnic Mareste imaginea.

Multora dintre noi nu le place invitatia pe care o face Mantuitorul: "Oricine voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea si sa-Mi urmeze Mie (Marcu 8, 34). Ii deranjeaza lepadarea de sine, dar pierd din vedere ca fara ea, nu exista decat iubire posesiva si mandra, ori Dumnezeu pretuieste iubirea smerita.

Ii supara sa auda de cuvantul cruce in a-L urma pe Hristos, caci acest termen invita la suferinta. Este adevarat ca suferinta este cea mai necunoscuta cruce, dar fiecare dintre noi trebuie sa o poarte. Unii ca urmare a caderii in pacate, altii pentru ferirea de cele pe care altfel le-ar savarsi si i-ar desparti de Dumnezeu si pentru intarirea virtutii, dupa cum se afirma in Filocalia I: "Sa nu spui ca se poate castiga virtutea fara necazuri: caci virtutea necercata in necazuri nu este intarita".

Modul in care primim suferinta scoate la iveala cele ascunse in noi. Unora suferintele le aduc disperare, mergand chiar pana la sinucidere, in vreme ce altora - daruire de sine. Cei din urma nu mai cauta sa jertfeasca oamenii pentru duhul iubirii de sine, ci doresc sa se intareasca in duhul jertfirii pentru iubirea de oameni.

Intelegerea suferintei ca o cruce ne da puterea de a nu ne pierde credinta. Crestinul cunoaste ca nu a existat doar moartea lui Hristos, ci si invierea si inaltarea Sa. Din acest motiv suferinta nu-l distruge pe om, dupa cum nici moartea nu l-a tinut pe Domnul. Asadar nu exista pentru crestin cruce fara inviere sau suferinta fara fericire. Nu intamplator la fiecare Utrenie duminicala, dupa ce preotul citeste Evanghelia Invierii, aduce credinciosilor spre inchinare Evanghelia in timp ce se canta "Crucii Tale ne inchinam Hristoase si sfanta Ta Inviere o laudam si o marim".

Nu cautati suferinta cu gandul ca ea va aduce mult folos duhovnicesc. O astfel de cautare este nefireasca. Suferinta trebuie primita si indurata doar atunci cand nu poate fi inlaturata, numai atunci ea devine mantuitoare.

Sfantul Efrem Sirul spune ca pasarea cand vrea sa zboare isi deschide aripile in semnul crucii. Primiti suferintele ce vin asupra dumneavoastra ca pe un zbor catre Imparatia Cerurilor.

Adrian Cocosila

Pe aceeaşi temă

22 Martie 2020

Vizualizari: 9259

Voteaza:

Suferim putin ca sa ne bucuram vesnic 5.00 / 5 din 3 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE