Tablele Legii

Tablele Legii Mareste imaginea.

Tablele Legii sunt doua lespezi de piatra pe care erau scrise cele Zece Porunci, primite de Moise pe Muntele Sinai. Placile de piatra fusesera scrise de Insusi Dumnezeu, ele fiind inmanate lui Moise, conducatorul evreilor din Egipt spre Canaan, spre a fi predate poporului. Datorita faptului ca Moise este cel ce a predat poporului Legile, acestea mai sunt numite si "Legea lui Moise", ele constituind astazi Tora, cartea de capatai a Iudaismului.

Legile revelate de Dumnezeu lui Moise, iar prin el tuturor celorlalti, urmaresc a indruma viata omului pe o cale dreapta, urmand o buna raportare a acestuia la Dumnezeu si la semeni. Sa ai un singur Dumnezeu, caruia sa I te inchini, iar aproapelui sa nu ii gresesti cu nimic.

Tablele Legii

Muntele Sinai este locul unde Moise a vorbit cu Dumnezeu de doua ori. Tablele erau scrise de Insusi Dumnezeu, "cu degetul Sau": "Dupa ce a incetat Dumnezeu de a grai cu Moise, pe Muntele Sinai, i-a dat cele doua table ale legii, table de piatra, scrise cu degetul lui Dumnezeu" (Iesire 31, 18).

Moise si Tablele Legii - Muntele Sinai

Dupa o revelatie care a adus poporul, din adancimile spirituale ale Egiptului, la nivelul cel mai inalt pe care l-a atins vreodata, evreii se reintorc la idolatrie. Cand Moise s-a intors pentru prima data de pe Munte, avea cu el Tablele Legii, scrise de mana lui Dumnezeu, esenta vietii vesnice si a destinului poporului evreu. Domnul i-a dat lui Moise Tablele Legii, iar acesta le-a dus poporului, insa vazand cum poporul isi ridicase vitel de aur, caruia se si inchinau, de manie el a spart cele doua Table ale Legii. Cand evreii au venerat vitelul, Tablele Legii au fost sparte.

"Dupa aceea Moise, intorcandu-se; s-a pogorat din munte, cu cele doua Table ale Legii in mana, scrise pe amandoua partile lor. Tablele acestea erau lucrul lui Dumnezeu si scrierea era scrierea lui Dumnezeu, sapata pe table. Atunci, auzind Iosua glasul poporului rasunand, a zis catre Moise: "In tabara se aud strigate de razboi". Iar Moise a zis: "Acesta nu este glas de biruitori, nici glas de biruiti; ci eu aud glas de oameni beli". Iar dupa ce s-a apropiat de tabara, el a vazut vitelul si jocurile si, aprinzandu-se de manie, a aruncat din mainile sale cele doua table si le-a sfaramat sub munte" (Iesire 32, 15-19).

De ce a spart Moise inaintea poporului Tablele Legii ?

Domnul stia ca poporul isi facuse deja un vitel de aur, drept idol. Prin urmare, de ce a mai dat lui Moise Tablele Legii, spre a le duce acelora? Iar Moise, care vazuse minunea scrierii si primirii Tablelor, cum a indraznit a le sparge?

Moise si Tablele Legii - Muntele Sinai

Moise a coborat de pe Munte in toata slava de care este capabil un om inca in viata fiind. Avand chipul stralucind, iar in mana purtand Cuvantul lui Dumnezeu, dupa ce petrecuse o perioada de 40 de zile si 40 de nopti "fata in fata" cu Domnul, Moise vine sa se intalneasca cu poporul iudeu, pentru care s-a luptat si pentru care a mijlocit de atatea ori iertarea lui Dumnezeu. Ajuns insa la popor, Moise il gaseste in cea mai mare decadere posibila: idolatria.

Domnul a daruit lui Moise Tablele Legii, iar Moise le-a adus evreilor pentru ca acestia sa le vada si sa inteleaga cat de aproape au fost de acest mare Legamant. Astfel, ei au vazut ce au pierdut si ce puteau sa obtina.

Acum au vazut la ce au renuntat, ce au pierdut prin nerabdarea si necredinta lor, acum au inteles si au vazut cu ochii lor ca Dumnezeu exista si le poarta de grija, si ca numai credinta lor slaba i-a dus atat de departe de El.

Tablele Legii - Moise urca a doua oara pe Muntele Sinai

Dupa aceasta, a zis Domnul catre Moise: "Ciopleste doua table de piatra, ca cele dintai, si suie-te la Mine in munte si voi scrie pe aceste table cuvintele care au fost scrise pe tablele cele dintai, pe care le-ai sfaramat" (Iesire 34, 1). Si astfel s-a si intamplat. A cioplit Moise alte doua Table, iar Domnul le-a scris iarasi, "cu degetul Sau".

Moise si Tablele Legii - Muntele Sinai

Tablele Legii erau pastrate de iudei in Cortul Sfant, partea numita Sfanta Sfintelor, in Sfantul Chivot, dimpreuna cu "Toiagul lui Aaron" si "o nastrapa cu mana". Alaturi de Sfantul Chivot, aici se mai afla si Altarul Tamaierii, Sfestnicul cu sapte brate si Masa pentru Painile Punerii Inainte.

Tablele Legii cuprind Decalogul, adica cele Zece Porunci. Lista acestor Porunci este enumerata atat in Iesire, capitolul 20, cat si in Deuteronom, capitolul 5. In cartea Iesire, capitolul 20 cuprinde Poruncile, iar capitolele 21-24 cuprind o versiune dezvoltata a acestora, cu aplicabilitate la cazurile concrete zilnice.

Tablele Legii - Iesire 20

"Eu sunt Domnul Dumnezeul tau, Care te-a scos din pamantul Egiptului si din casa robiei. Sa nu ai alti dumnezei afara de Mine! Sa nu-ti faci chip cioplit si nici un fel de asemanare a nici unui lucru din cate sunt in cer, sus, si din cate sunt pe pamant, jos, si din cate sunt in apele de sub pamant! Sa nu te inchini lor, nici sa le slujesti, ca Eu, Domnul Dumnezeul tau, sunt un Dumnezeu zelos, care pedepsesc pe copii pentru vina parintilor ce Ma urasc pe Mine, pana la al treilea si al patrulea neam, si Ma milostivesc pana la al miilea neam catre cei ce Ma iubesc si pazesc poruncile Mele. Sa nu iei numele Domnului Dumnezeului tau in desert, ca nu va lasa Domnul nepedepsit pe cel ce ia in desert numele Lui. Adu-ti aminte de ziua odihnei, ca sa o sfintesti. Lucreaza sase zile si-ti fa in acelea toate treburile tale, iar ziua a saptea este odihna Domnului Dumnezeului tau: sa nu faci in acea zi nici un lucru: nici tu, nici fiul tau, nici fiica ta, nici sluga ta, nici slujnica ta, nici boul tau, nici asinul tau, nici orice dobitoc al tau, nici strainul care ramane la tine, cinsteste pe tatal tau si pe mama ta, ca sa-ti fie bine si sa traiesti ani multi pe pamantul pe care Domnul Dumnezeul tau ti-l va da tie. Sa nu ucizi! Sa nu fii desfranat! Sa nu furi! Sa nu marturisesti stramb impotriva aproapelui tau! Sa nu doresti casa aproapelui tau; sa nu doresti femeia aproapelui tau, nici ogorul lui, nici sluga lui, nici slujnica lui, nici boul lui, nici asinul lui si nici unul din dobitoacele lui si nimic din cate are aproapele tau!" (Iesire 20, 2-17).

Tablele Legii - Deuteronom 5

"Eu sunt Domnul Dumnezeul tau, Care te-am scos din pamantul Egiptului, din casa robiei. Sa nu ai alti dumnezei afara de Mine. Sa nu-ti faci chip cioplit, nici vreo infatisare a celor ce sunt sus in cer, sau jos pe pamant, sau in apa si sub pamant. Sa, nu te inchini lor, nici sa le slujesti, caci Eu Domnul Dumnezeul tau sunt Dumnezeu zelos, Care pedepseste vina parintilor in copii pana la al treilea si al patrulea neam pentru cei ce Ma urasc. Si Ma milostivesc pana la a! miilea neam catre cei ce Ma iubesc si pazesc poruncile Mele. Sa nu iei numele Domnului Dumnezeului tau in desert, ca nu va lasa Domnul Dumnezeul tau nepedepsit pe cel ce ia numele Lui in desert. Pazeste ziua odihnei, ca sa o tii cu sfintenie, cum ti-a poruncit Domnul Dumnezeul tau. Sase zile lucreaza si-ti fa toate treburile tale; Ziua a saptea este ziua de odihna a Domnului Dumnezeului tau. Sa nu faci in ziua aceea nici un lucru: nici tu, nici fiul tau, nici fiica ta, nici robul tau, nici roaba ta, nici boul tau, nici asinul tau, sau alt dobitoc al tau, nici strainul tau care se afla la tine, ca sa se odihneasca robul tau si roaba ta cum te odihnesti si tu. Adu-ti aminte ca ai fost rob in pamantul Egiptului si Domnul Dumnezeul tau te-a scos de acolo cu mina tare si cu brat inalt si de aceea ii-a poruncit Domnul Dumnezeul tau sa pazesti ziua odihnei si sa o tii cu sfintenie. Cinsteste pe tatal tau si pe mama ta, cum ti-a poruncit Domnul Dumnezeul tau, ca sa traiesti ani multi si sa-ti fie bine in pamantul acela, pe care Domnul Dumnezeul tau ti-l da tie. Sa nu ucizi! Sa nu fii desfranat! Sa nu furi! Sa nu dai marturii mincinoase asupra aproapelui tau! Sa nu poftesti femeia aproapelui tau si sa nu doresti casa aproapelui tau, nici tarina lui, nici robul lui, nici roaba lui, nici boul lui, nici asinul lui, nici orice dobitoc al lui, nici nimic din cele ce sunt ale aproapelui tau!" (Deuteronom 5, 6-21).

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Moise si Tablele Legii - Muntele Sinai

Pe aceeaşi temă

04 Aprilie 2012

Vizualizari: 17961

Voteaza:

Tablele Legii 5.00 / 5 din 1 voturi.

Cuvinte cheie:

vechiul testament moise

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE