Vrajitoria cu pretentii stiintifice

Vrajitoria cu pretentii stiintifice Mareste imaginea.

"Multe cai ii pot parea bune omului, dar la urma se vad ca duc la moarte." (Proverbe 14:12)

De curand, aveam sa gasesc in casuta de email un mesaj (spam) in care erau promovate o serie de dispozitive electronice, menite sa confere protectie de atacurile oculte. Primul gand, urmat de un gest aproape reflex, a fost sa sterg mesajul, insa, putin contrariat, am ales sa-l citesc cu luare aminte, pentru "ineditul” informatiilor prezentate, dar mai ales pentru pericolul duhovnicesc pe care il reprezinta promovarea unor astfel de dispozitive.

Aparatul de implinit dorinte

Pentru inceput o sa citez un fragment din acest mesaj:

"Aceste dispozitive de protectie sunt foarte utile deoarece atacurile oculte si energetice nu mai au niciun efect. La fel si telehipnoza sau "tahuirea" folosind tehnici mentale. Biserica si rugaciunea sunt foarte bune insa daca stiinta a evoluat este bine sa utilizati si astfel de produse. Va dati seama ca o rugaciune spusa dimineata nu are cum sa va protejeze de ceva fizic real cum sunt atacurile energetice facute de oculti. Aceste atacuri sunt reale ca atacurile fizice doar ca nu sunt legi care sa le pedepseasca! Trebuiesc oprite! Nu mai lasati ca viata dvs. sa fie mediocra datorita lor! Aceste dispozitive ofera protectie de 100%".

Avand deja convingeri, fara ca mesajul sa fi reusit a ma convinge, am dorit sa "investighez" si pagina producatorului. Aici concluziile mele au fost formulate irevocabil, cu ajutorul unor informatii de genul: "Ele (dispozitivele ) pot indeplini dorinte sau pot energiza un anumit plan pe care il doriti. Atacurile oculte sau blestemele nu vor mai functiona, persoanele care fac astfel de practici fiind descurajate si inducanduli-se acestora sa nu aiba putere sau motivare sa faca atacuri oculte. Deasemenea aparatele lucrand in modul extrem de protectie spirituala descurajeaza si sperie atacatorii acestora inducanduli-se o stare foarte rea cand incearca sa atace! Sunt bune pentru oprirea cosmarurilor sau viselor induse de la distanta! Aparatul X poate proteja doua persoane sau poate proteja o persoana dublu si poate indeplini doua dorinte! Daca auziti voci sau considerati ca sunteti posedat puteti incerca sa folositi un astfel de aparat!”.

Vrajitoria secolului XXI

Asistam asadar la o pseudo-morfoza a vrajitoriei, a practicilor sale traditionale, astfel incat, vrajitoria secolului XXI ni se infatiseaza sub forma unui amalgam de credinte oculte, stiinta si marketing. Este o abordare perfida, intrucat se incearca momirea omului cu girul "evidentelor stiintifice". Accentul nu cade insa pe caracterul personal al omului, creat trup si suflet, dupa "chipul si asemanarea lui Dumnezeu", si pe necesitatea mantuirii, ci pe tratarea realitatii in termeni de unde si frecvente.

Astfel de dizpozitive se vor a fi noile amulete si talismane magice ale veacului nostru, in care conceptul de re-vrajire a lumii, considerat unul dintre punctele centrale ale unei religiozitati contemporane nedefinite oficial, dar omniprezente in mediile cele mai variate (arta moderna, economie, politica, muzica, cinema etc.) nu uzeaza de elemente de noutate, ci de realitati vechi, puse intr-o forma noua, moderna, inedita. Ideile ce stau la baza lor apartin parapsihologiei, psihotronicii, metapsihologiei sau bioenergeticii etc., cum mai este numita asa-zisa disciplina a fenomenelor psihice paranormale, nimic altceva decat denumiri moderne ale ocultismului.

Pericolul inselarii

Tendinta moderna este de a face din magie si vrajitorie un contracandidat al credintei, pe care incearca direct sau indirect sa o submineze sau compromita. Nu poate fi trecuta cu vederea modalitatea in care in mesajul initial este tagaduita, din rea vointa si necunoastere, puterea rugaciunii. Poate nu intamplator astfel de produse isi gasesc simpatizanti mai ales in aceia care nu mai marturisesc in rugaciune, impreuna cu Psalmistul David: "Domnul este luminarea mea si mantuirea mea; de cine ma voi teme? Domnul este aparatorul vietii mele; de cine ma voi infricosa?” (Psalmul 26)

Cum sa cred ca prezenta unui dispozitiv imi este mai benefica decat prezenta lui Dumnezeu? Acest unghi de a vedea lucrurile nu este decat semnul instrainarii noastre de Dumnezeu si de Biserica. Atunci cand pe El nu-L simtim aproape, ajungem sa ne amagim increzandu-ne in feluriti idoli ai lumii create sau chiar diavolului.

Scriptura il numeste pe diavol "tatal minciunii", unul care distruge si omoara prin falsuri cu aparente de probitate stiintifica, cea mai eficienta tactica fiindu-i camuflajul. Diavolul nu-i spune nici unei persoane "Eu sunt Satan si dorinta mea este ca sufletul tau sa se piarda!"

Dimpotriva, el este un demagog versat, cu multe fatete. Psihologului ii promite: "Iti voi da adevarata cunoastere si intelegere a lumii psihice"; pe ocultist il amageste spunandu-i: "Iti voi oferi raspunsurile privitoare la ultimile secrete ale creatiei". El il incita pe omul religios si pe cel moral la redobandirea raiului, prin stradania de castigare a unui statut de absoluta integritate morala prin efort propriu. Rationalistului ii declara net: "Eu nu sunt nicaieri; nici macar nu exist!"

De numele divine, de citate biblice sau de alte simboluri crestine se foloseste ca de o masca, atunci cand vrea sa-si ascunda adevarata identitate, prinzandu-i in plasa lui pe cei creduli si chiar pe unii crestini. Oare ce sanse de supravietuire ar avea copiii nostri daca am scrie pe sticlutele cu otravuri pe care le avem in casa, cu litere aurite, impodobite cu flori stralucitoare, titlul celui mai frumos basm?

"Cine este Dumnezeu mare ca Dumnezeul nostru?”

Unele persoane traiesc, la un moment al vietii, un gol ca o lipsa de sens a vietii care-i face sa caute solutii in cercurile obscurantiste. In general absenta sensului in viata este efectul ruperii sau inexistentei unei legaturi personale cu Dumnezeu Cel personal, pentru care fiinta umana are valoare infinita. Pentru Dumnezeu si pentru semeni, omul trebuie sa redescopere intotdeauna un sens in a folosi abilitatile si darurile pe care le-a sadit in fiecare persoana.

Vrajitoria face parte dintr-un ansamblu al practicilor pseudo-religioase inventate, incurajate si intretinute de cercuri restranse, promovand o abordare oculta a realitatii religioase si relatiei lumii materiale cu lumea spirituala. Biserica, "stalpul si temelia adevarului", a condamnat intotdeauna practicile magice si vrajitoresti, implicit sub formele sale moderne, pe care teologii le-au numit "pervertire a stiintei si religiei".

Studiind fenomenul cu atentie, se poate usor deduce ca magia nu este compatibila cu religia in general, cu atat mai putin cu credinta ortodoxa care propovaduieste o relatie personala si vie dintre credincios si Dumnezeu, “in Duh si in adevar” (Ioan 4,24). Numai in baza acestei relatii, Biserica se exprima, intr-una din cantarile sale, astfel: "Cine este Dumnezeu mare ca Dumnezeul nostru? Tu esti Dumnezeu care faci minuni". (Psalmul 76)

Asemenea, fiecare credincios care traieste in Hristos, nu are de ce sa se teama in privinta blestemelor, atacurilor oculte si influentelor malefice la adresa sa. Sfantul Grigorie de Nyssa, ne adevereste acest fapt atunci cand evoca evenimentul transformarii blestemului vrajitorului Balac in binecuvantare asupra poporului care traia dupa voia lui Dumnezeu (Numeri, cap. 24): "Asa nici vrajitoria nu poate lucra impotriva celor care vietuiesc in virtute si cei ce sunt sustinuti de ajutorul dumnezeiesc biruiesc orice uneltire".

Radu Alexandru

Pe aceeaşi temă

28 Martie 2012

Vizualizari: 5535

Voteaza:

4.71 / 5 din 7 voturi.

Cuvinte cheie:

vrajitoria magia

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE