Bun, acum ne intoarcem la argumentele folosite de domnul Pelerin spre Rasarit.
Spuneti ca nu se discuta despre egalitatea in drepturi dpdv civil, ci erau reglementate raporturile in cadrul adunarilor religioase unde predicarea era incredintata barbatilor.
.......... Asa! ...........Si??? Afirmatia nu este ca imoralitatea rezulta din faptul ca egalitatea nu este in drepturi dpdv civil. Nu am echivalat dreptul civil cu obligatiile din biserica. De ce imi/ne reprezentati gresit pozitia?
Afirmatia mea (si probabil a noastra - sa ma corecteze colegul daca nu e adevarat) este ca imoralitatea rezulta din diferentierea intre sexe in biserica, unde "sunt reglementate raporturile in cadrul adunarilor religioase si unde predicare era incredintata barbatilor", exact cum spuneti dumneavostra. Ati revenit exact cu afirmatia pe care am incriminat-o si ati atacat o afirmatie care nu a fost facuta. Consider imoral faptul ca trebuie reglementate raporturile in cadrul adunarilor religioase prin diferentiere de sexe si faptul ca predicarea trebuie facuta exclusiv de catre barbati.
De ce considerati ca stabilirea acestor raporturi in biserica era necesara de la bun inceput?
Citat:
În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit
In cadrul acestor adunari atunci,ca si astazi in multe locuri,opereaza reguli specifice care nu sunt discriminatorii ci au la baza o logica teologica.
|
Faptul ca regulile sunt specifice, nu insemana ca nu pot fi discriminatorii sau imorale. Faptul ca spuneti ca nu sunt discriminatorii nu inseamna ca si eu trebuie sa cred ca nu sunt discriminatorii sau imorale. Diferentierea intre sexe pe baza de logica teologica este, din punctul meu de vedere, imorala si discriminatorie.
Citat:
Femeia nu este discriminata de apostol,in alte locuri el arata clar rolul benefic al femeii ba mai mult chiar le numeste impreuna-lucratoare cu el in Hristos (precum in Rom 16.3).Apostolul nu exclude femeia de la slujire-n Hristos ci ii arata cea mai buna cale pentru ea,atat in cadrul adunarilor cat si in raport de barbat.In plus, in texte precum Tit 2.3-5 femeia chiar trebuie sa se ocupe de invatarea altor femei mai tinere,este un intreg sistem de relationare care va scapa,cel mai probabil,din cauza necunoasterii textelor biblice.Asta insa se poate remedia cu timpul.
|
Faptul ca exista pasaje in care se vorbeste frumos despre femeie nu inseamana ca alte pasaje nu sunt imorale si discriminatorii. Afirmatia "este rușinos ca femeile să vorbească în biserică" nu este anulata de faptul ca apostolul, "in alte locuri, arata clar roul benefic al femeii, ba mai mult, chiar le numeste impreuna-lucratoare cu el in Hristos".
In exemplul dumneavoastra mesajele nu sunt contradictorii, ci complementare. Am inteles ca femeia trebuie sa se ocupe de invatarea altor femei mai tinere si ca este un intreg sistem de relationare, dar asta nu scuteste de imoralitate afirmatia ca este rusinos ca acesta sa vorbeasca in biserica.
Citat:
As dori sa va asigur,dpdv istoric,ca femeile crestine ale acelor timpuri nu s-au simtit discriminate,nu exista dovezi in acest sens si mai mult nu doar ca nu au protestat dar si-au indeplinit rolul lor cu credinta,dragoste,modestie,sacrificiu.
|
Sunt foarte tentat sa divaghez dar nu o voi face. In continuare... este imorala afirmatia conform careia "este rușinos ca femeile să vorbească în biserică", chiar daca presupunem ca fiind adevarata afirmatia ca dpdv istoric femeile crestine ale acelor timpuri nu s-au simtit discriminate si nu exista dovezi in acest sens, si mai mult, nu doar ca au nu au protestat dar si-au indeplinit rolul lor cu credinta, dragoste, modestie, sacrificiu.
Citat:
Istoria crestina da numeroase exemple de femei extraordinare si este bizar ca dvs doriti sa le impuneti nemultumiri pe care ele nu le-au avut.
|
Consider ca afimatia: "este rușinos ca femeile să vorbească în biserică" este imorala chiar daca presupunem, prin absurd, ca femeile nu au avut niciodata vreo nemultumire, s-au simtit iubite, importante si fericite.
Citat:
Ceva nu pot sa inteleg nici la dvs si nici la un alt coleg liber cugetator al dvs pe acest forum: de ce va pronuntati cu privire la texte biblice fara sa le studiati inainte.
|
Ce nu pot eu sa inteleg este de ce nu acceptati cu usurinta faptul ca eu consider ca afirmatia "este rușinos ca femeile să vorbească în biserică" este discriminatorie si imorala indiferent de studiul pe care il fac sau pe care l-am facut deja. Nimic din ceea ce ati spus/scris nu ma face sa imi modific pozitia initiala. Eu accept si respect faptul ca dumneavoastra considerati afirmatia respectiva ca nefiind imorala sau chiar perfect morala. Problema apare atunci cand incercati sa ma convingeti pe mine (sau copilul meu care nu poate rationa complex) de acelasi lucru.
Citat:
Va asigur ca nu este in avantajul dvs ci dimpotriva, va descalifica argumentatia.Este de bun-simt in orice discutie sa studiezi putin inainte sa emiti puncte de vedere.
|
Nu sunt impotriva. Aveti si alte argumente care sa sustina ideea ca "este rușinos ca femeile să vorbească în biserică" este perfect morala? Le ascult cu placere. Momentan raman la parerea ca fragmentele in discutie nu sunt compatibile cu perfectiunea morala si sunt chiar imorale.
Citat:
Daca chiar ati fi studiat NT niciodata nu ati fi spus prostia ca sunt lucruri ,,imorale"( sper sa avem clara intelegerea termenilor) in cadrul sau.
|
Nu ma las intimidat de faptul ca imi catalogati interpretarea ca fiind o prostie. "Este rușinos ca femeile să vorbească în biserică" ramane o afirmatie imorala, din orice unghi as privi-o.
Citat:
Poate se vor gasi colegi de forum care sa va explice mai pe larg rolul femeii in Biserica in conceptia Apostolului Pavel,este un subiect exceptional,va asigur de asta din proprie experienta in raport de textul biblic,cat am reusit eu sa inteleg.Numai bine.
|
Explicatiile pe larg despre rolul femeii in Biserica, indiferent din ce directie ar veni, nu raspund fragmentelor citate din Bibilie, pe care le consider, pentru a mia ora, imorale. Numai bine!