Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Impartasania (Taina Euharistiei)
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 06.01.2012, 16:44:52
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de DragosP Vezi mesajul
Chiar nu observați că e o diferență între "cum" și "cu ce"?
Desigur că este o mare diferență. Numai că, adesea, credincioșii ortodocși, precum dna Sophia, sugerează că deosebirea între cuminecarea cu ambele specii a preoților și cea uzuală, cu o singură specie, a laicilor se explică printr-o discriminare la care pătura mai favorizată a Bisericii, adică sacerdoții, ar face-o asupra păturii mai defavorizate, sau handicapate, a Bisericii, recte laicii.
Alți ortodocși, în urma unei viziuni numită de Sf Pius al X-lea "arheologism biblic" susțin că laicii trebuie să se cuminece cu ambele specii doarece așa au făcut apostolii la Sf Cină.
În acest context, comparația mea cu trecerea Sf Potir față de linguriță nu e menită să susțină că e același lucru cu binomul ambele specii-o specie, ci că:
-dacă luăm în brațe ideea că laicii sunt discriminați, iată că sunt discriminați și în Biserica Greco-Catolică și Ortodoxă prin neoferirea Sf Potir.
-Modalitatea de împărtășire de la Sf Cină nu poate fi normativă PENTRU LAICI, fiindcă acolo a fost o masă a preoților.

Citat:
În prealabil postat de costel Vezi mesajul
Repet, mi se pare nepotrivit sa folosesc paine si vin la Sfanta Liturghie, dar sa ma impartasesc doar cu Trupul, pe motiv ca acesta ar avea in sine si sangele.
Aveți tot dreptul să vi se pară dv nepotrivit, tot așa cum frații de rit apusean au dreptul să aibă convingerea că, atunci când se împărtășesc cu o Ostie consacrată, Îl iau pe Isus întreg, și nu o parte a Lui.

Citat:
În prealabil postat de imyria Vezi mesajul
Deci as putea spune ca nu e la varsta intelegerii,pentru ca are doar 6 ani?
"Vârsta înțelegerii", în ceea ce privește Sf Împărtășanie, înseamnă acea vârstă la care un anumit copil înțelege că în Sf Împărtășanie se află Cristos și are capabilitatea de a o distinge de hrana obișnuită.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com

Last edited by Mihnea Dragomir; 06.01.2012 at 16:54:21.
Reply With Quote
Vechi 06.01.2012, 17:07:25
dianadi's Avatar
dianadi dianadi is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.02.2009
Locație: Londra
Religia: Ortodox
Implicit

Problema pusa de initiatorul topicului chiar ma intereseaza tinand cont ca am o fetita de 6 luni, asa ca rog pe cei ce nu se incadreaza cu raspunsurile in subiect sa isi gaseasca alt loc de "joaca".

La noi parintele este foarte atent cu impartasirea copiilor, iar dc s-a intamplat ca copilul imediat sa regurgiteze, preotul cere sa i se aduca haina respectiva...ma gandesc pt a o curata el asa cum stie. De la botez pana acum am impartasit copilul saptamanal sau mai des si am observat ca cantitatea de Sf.Impartasanie din lingurita la inceput era infima, ca acum sa i se dea din ce in ce mai multisor.
Vechi 06.01.2012, 18:09:46
Marius22 Marius22 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.07.2007
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
"Vârsta înțelegerii", în ceea ce privește Sf Împărtășanie, înseamnă acea vârstă la care un anumit copil înțelege că în Sf Împărtășanie se află Cristos și are capabilitatea de a o distinge de hrana obișnuită.
Domnule Dragomir, si noi, crestinii ortodocsi, avem certitudinea - si marturisim - ca pruncii/copii sunt lipsiti de pacat.

Dar cine ne da noua certitudinea ca diavolul ar astepta, la randul sau, "varsta intelegerii" pentru a-i ispiti, si pentru a-si pune, sub o forma sau alta, "amprenta" asupra lor?

O sa spuneti, probabil, ca aceasta perspectiva vadeste necredinta, ca pentru aceasta s-au facut lepadarile la Botez sau ca trairea noastra curata are puterea de a-l tine departe pe vrasmaj.

Dar diavolul este perfid si neiertator. De aceea, cred ca avem nevoie de Trupul si Sangele Domnului, fara intrerupere, de cand ne nastem in Biserica, prin Botez, pana la mutarea din aceasta viata. In tot acest rastimp, vrasmajul ne pandeste neobosit.

Last edited by Marius22; 06.01.2012 at 18:16:21.
Reply With Quote
Vechi 06.01.2012, 20:36:10
Yasmina's Avatar
Yasmina Yasmina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2010
Implicit

Care ar fi pericolul major la care l-ai supune pe un bebelus privandu-l de impartasanie?Doar este un suflet nevinovat?De parca copiii nu ar fi deja in comuniune cu Iisus prin nevinovatia lor!
Ca apoi sa vomite dupa cateva ore,nu este pacat?
Cred ca este un mod exagerat de a vedea lucrurile .

In fine,chiar si cu aceste minime precautii ,la varsta intelegerii copiii sau maturii vor hotari daca vor sa mearga pe aceasta cale sau nu,caci credinta nu este o deprindere de familie.Este o traire individuala profunda.

Desigur ca este inaltator faptul sa ai inaintasi spirituali in familie cu care sa dezbati anumite chestiuni religioase sau sa ai motivatii si principii inca din adolescenta pt a nu cadea prada tentatiilor de mai tarziu,insa nu cred ca toate acestea incep cu impartasirea bebelusilor.
De ce nu cred?Pt ca este un ritual robotic la care micutul nu participa afectiv,ii mai trebuie si putina intelegere pt asta,adica inca cativa ani.
Intelegere dar si acceptare,adica sa poata face uz de acel liber arbitru de care se vb.Sa ajunga sa vrea el asta,sa tanjeasca dupa.

Eu asa vad lucrurile.
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Reply With Quote
Vechi 06.01.2012, 22:09:08
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit

Si eu cred ca este o exagerare aici, dar nu inteleg motivul.
De ce sa arzi hainele bebelusului pentru un strop?
Si mai stiam ca se da ceva sa bea/manance, tocmai ca sa se "duca" impartasania.
Adultii iau anafura, in unele biserici mai capata un paharut de vin.

@Mihnea
Intrebarea marea nu se referea la discriminare, pentru ca si alti preoti sau ce or mai fi cei care sunt sus in altar la slujba primesc numai ostie si nu din cupa.
Intrebarea mea se referea in general, de ce numai ostia uscata.(la romano-catolici).
Si cum in B.Ortodoxa si B. Greco-Catolica nu primesc Sf. Potir?
Te referi la faptul ca primesc cu lingurita?
Pai e vorba in primul rand ca nu au voie sa atinga Sf. Potir si nici sa se impartaseasca singuri, ci primesc de la preot Sf. Impartasanie.

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
impartasirea copiilor liclic27 Preotul 94 26.12.2017 21:05:13
Moartea bebelusilor digitekovi Moaste 43 03.05.2011 21:06:36
Impartasirea copilului mic DariaFlor Generalitati 95 08.09.2010 20:12:34
Impartasirea Preotului un.simplu.gand Preotul 3 06.09.2010 19:06:57
Zaharul nu calmeaza durerile bebelusilor absolutep0wer Generalitati 1 06.09.2010 14:45:29