Indrazniti sa va casatoriti in luna mai

Indrazniti sa va casatoriti in luna mai Mareste imaginea.

Desi luna mai e de o frumusete aparte, indragostitii care s-au hotarat sa ramana impreuna pentru totdeauna se afla in fata unei dileme: sa isi lege inimile in frumoasa luna mai, sau sa amane pana in iunie, pentru a scapa de asa-zisul nenoroc al cununiilor din luna mai?

Pentru a lamuri aceasta dilema, am cerut parerea pr. prof. dr. Nicolae Necula.

Pr. prof. dr. Nicolae Necula: Exista o parere foarte raspandita dupa care in luna mai nu este bine sa se faca nunti, cununii sau casatorii, intelegand prin aceasta si casatoria civila si slujba religioasa. Despre aceste casatorii se spune ca nu dureaza, "nu tin", se desfac sau se destrama. Totusi, din punct de vedere teologic sau bisericesc (canonic) nu exista niciun fel de referire la asemenea subiect. Conform poruncii a noua a Bisericii, exista zile precise in care nu se fac nunti in timpul unui an bisericesc. Aceste zile sunt legate de perioade importante ale anului bisericesc, care se refera fie la zile de post, fie la marile praznice imparatesti. Astfel, nu se fac nunti in urmatoarele zile din timpul anului bisericesc:

- in cele patru posturi de peste an: al Pastelui, al Craciunului, Postul Sfintilor Apostoli, Postul Maicii Domnului;
- in zilele de miercuri si vineri din timpul anului, fiind zile de post;
- in zilele de 14 septembrie - care este Ziua Crucii -, si 29 august, care este Sarbatoarea Taierii Capului Sf. Ioan Botezatorul, praznuite mereu cu post;
- In "saptamana branzei" (saptamana alba), adica cu sapte zile inainte de Postul Pastelui;
- In "saptamana luminata", adica intre Pasti si Duminica Tomii, in Duminica Rusaliilor, in ajunul si in ziua tuturor praznicelor imparatesti si in perioada dintre Craciun si Boboteaza (25 decembrie - 6 ianuarie).

A face nunti in zilele de post inseamna a sfida sau a batjocori randuielile bisericesti. De aceea, asemenea legaturi nu sunt durabile.

De asemenea, Biserica nu oficiaza nunti la praznicele imparatesti, pentru ca bucuria duhovniceasca a acestor sarbatori sa nu fie umbrita de cea lumeasca, a petrecerii legate de casatorie.

Obiceiul de a nu se face nunti in luna mai apare bizar si de neinteles. Nu exista niciun temei teologic, canonic sau liturgic care sa ne opreasca de la savarsirea nuntii in aceasta perioada. De aceea, o putem savarsi fara niciun fel de teama de nerealizare. Sa ne ferim sa savarsim nunta in perioadele interzise de Biserica, pentru motivele serioase pe care le-am amintit, si nu pentru un motiv care s-a impus mai degraba ca o superstitie decat ca o traditie sanatoasa si sfanta.

- De cele mai multe ori, dragostea de la inceput se estompeaza dupa un timp de la casatorie. Oamenii dau vina pe institutia casatoriei, pe care o considera "mormantul dragostei" sau prilej de plictiseala si rutina. Cum ar putea fi valabila aceasta teorie, cand casatoria este instituita de Dumnezeu in rai si binecuvantata de Biserica? Nu este vorba mai degraba de o comoditate a omului, care nu mai face efortul de a pastra cu sfintenie dragostea, ca dar al lui Dumnezeu?

Pr. prof. dr. Nicolae Necula: Casatoria nu poate fi socotita niciodata "mormantul dragostei", ci este mediul in care dragostea se implineste, se desavarseste, mai ales prin nastere de prunci. De aceea , adevarata dragoste nu se "estompeaza" niciodata. Aceasta scadere se regaseste la cuplurile care nu s-au iubit cu adevarat dintru inceput, care au redus legatura lor doar la actul intim sau la unele interese materiale. Dragostea, ca orice sentiment si ca orice virtute, se cultiva, se ingrijeste, se alimenteaza si se improspateaza mereu. Exista cupluri care si la optzeci de ani se iubesc si se respecta, pentru ca s-au iubit dintotdeauna.

Putem spune, fara nicio indoiala, ca aceste vremuri pe care le traim exercita o presiune deosebita asupra familiei. Contextul economic, social, moral nu favorizeaza trainicia familiei.

- Ce le recomandati celor care se afla in situatii dificile din acest punct de vedere?

Pr. prof. dr. Nicolae Necula: Dintotdeauna au existat si perioade grele de timp, dar aceasta nu inseamna ca trebuie sa renuntam la casatorie si la familie. Dimpotriva, nucleul de baza al societatii, care este familia cu traditii sanatoase, poate aduce redresarea societatii si a vietii economice, sociale, morale. Tinerilor care se afla in cumpana le recomand sa aiba curaj, caci dragostea biruie totul.

- Se constata doua tendinte in societatea actuala: pe de o parte familia este vazuta ca un reper de necontestat, iar pe de alta parte societatea "liberalizata" tinde sa compromita aceasta relatie fundamentala, care este insasi temelia societatii. Unde putem gasi taria de a ne pastra dragostea si echilibrul in familie?

Pr. prof. dr. Nicolae Necula: Familia trebuie sa ramana institutia cea mai importanta a societatii. Ea este definitorie atat pentru viata sociala, cat si pentru cea religioasa. Este locul si cadrul in care se nasc, se cultiva si se desavarsesc virtutile crestine si traditiile sanatoase. Societatea secularizata, care neglijeaza sau distruge viata de familie este sortita pieirii si regresului, sub toate aspectele. Puterea de a ne pastra dragostea si echilibrul in familie o gasim in noi insine, daca ne dorim binele in educatia noastra plina de responsabilitate pentru noi si pentru urmasii nostri, dar mai ales in credinta si in ajutorul lui Dumnezeu, in Biserica. Daca avem credinta si respect fata de Dumnezeu si de Biserica, nu ne va atinge niciodata raul necredintei conjugale, care nu poate aduce decat destramare si suferinta. Credinta in ajutorul lui Dumnezeu ne da tarie, curaj, incredere si optimism.

Interviu realizat de Elvira Artic

 

09 Mai 2019

Vizualizari: 34084

Voteaza:

Indrazniti sa va casatoriti in luna mai 5.00 / 5 din 1 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • Mihaela DobrinPostat la 2015-04-30 10:12

    Eu si sotul meu ne-am casatorit in luna mai chiar de ziua regelui Mihai si ne este foarte bine. Imi amintesc ca a fost o zi superba, foarte calduroasa, natura toata inflorise , a fost o bucurie de neuitat.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE