
Ereziile iudaizante
Cuvantul erezie, insemneaza alegere, parere separata, eroare, secta. El se intrebuinteaza pentru a arata erorile de doctrina ale celor care n-au primit sau n-au pastrat doctrina crestina asa cum s-a predicat de Sfintii Apostoli si cum s-a inteles si pastrat de Biserica.
Primele erezii sunt cele iudaizante, numite asa pentru ca au incercat sa iudaizeze crestinismul. Aceste erezii atribuiau Vechiului Testament valoare permanenta si cereau aplicarea lui integrala, in crestinism, desi Sinodul Apostolilor de la Ierusalim, din primavara anului 50, a hotarat ca Legea Mozaica nu este obligatorie pentru crestinii dintre neamuri (Fapte XV, 19 si 28).
Ereticii iudaizanti erau de mai multe nuante, cunoscute sunt doua.
a) Nazareii erau iudaizanti moderati, ramasi izolati in retragerea lor peste Iordan. Nazareii recunosteau nasterea supranaturala a Mantuitorului, moartea si invierea Lui.
b) Ebionitii erau iudaizanti rigoristi. Numele lor vine, dupa Sfintul Irineu, de la un oarecare Ebion, sau de la un rabin Iaba sau Abun,- dupa altii de la aba, un vesmant de cersetor; dupa altii era numele comun de saraci (ebionim), saraci piosi. Dupa Origen si Teodoret erau doua feluri de ebioniti. Unii recunosteau nasterea supranaturala a lui Iisus Hristos, altii il socoteau fiul lui Iosif si al Mariei: si unii si altii negau divinitatea Lui. Ambele categorii respectau legea mozaica dupa Matei in limba aramaica, refuzand scrierile Sfantului Pavel, considerat ca apostat.
c) In unele scrieri ale Noului Testament putem vorbi de eretici deosebiti de iudaizantii propriu-zisi. Ei aveau si alte idei decat cele iudaice. Iudaizantii combatuti de Sfantul Apostol Pavel in Epistola catre Coloseni propagau nu numai observarea legii mozaice (circumciziunea, deosebirea alimentelor, sarbatiori, tinerea sabatului, a lunii noi), ei cereau si practicarea ascezei, socotind corpul ca o inchisoare a sufletului.
Iudeo-gnosticii erau eretici care pastrau in parte legea iudaica si imprumutau idei straine, din gnosticismul antic, precum si unele idei crestine, denaturate in sensul si scopul sistemului lor.
a) Cerint era un iudeu alexandrin, influentat de ideile lui Filon. El era dualist, admitand existenta unui Dumnezeu ascuns, invizibil, inefabil si a materiei eterne. Lumea a fost creata de un inger, Demiurg. Un alt inger a dat legea mozaica. Iisus a fost un om natural, dar mai bun si mai drept decat ceilalti oameni. Asupra Lui s-a coborat la botez, Hristos, spiritul lui Dumnezeu, care a facut prin El minuni, dar L-a parasit la moarte. Cerint era deci si dochet, neadmitand realitatea intruparii lui Hristos.
b) Elchesaismul - adeptii sunt cunoscuti din secolul al II-lea. In elehesaism se intalnesc idei religioase diferite: naturalism pagan, astrologie, magie,etc. Elchesaitii socoteau legea mozaica obligatorie (circumciziune, sabat), dar nu tineau sacrificiile. Ei practicau un fel de botez si spalari dese, ca mijloc de curatire si de vindecare. Savarseau un fel de impartasire cu paine si sare.
Despre Hristos, elchesaitii spuneau ca este un eon sau un inger superior. S-a intrupat de mai multe ori in Adam si in altii ca in credintele hinduse.
c) Iudeo-gnosticismul se constata si in ideile scrierilor apocrife cunoscute sub numele de Pseudo-Clementine. Adam, Moise si Hristos sunt profeti, care au descoperit din nou vechea revelatie de la crearea lumii, intunecata de pacatele oamenilor. Scrierile pseudo-clementine contin idei iudaice, eretice si antice, admit panteismul stoic, vesnicia materiei, emanatia, dualismul.
Simon Magul este cronologic primul eretic. El este cunoscut din Faptele Apostolilor (VIII, 9-25), unde se vorbeste despre aparenta lui convertire la crestinism, in urma predicii in Samaria a diaconului Filip. Ceea ce impresiona si interesa pe Simon, erau "puterile cele mari si semnele ce facea" misionarul crestin, pe care el il urmarea de aproape. Venind Apostolii sa puna mainile pe cei botezati, Simon a oferit bani Sfantului Petru, ca sa-i dea si lui puterea lor. Numele lui a ramas pana astazi, in "simonie", care inseamna cumpararea celor sfinte.
Simon Magul avea ideea ca este o intrupare divina. Pe Iisus il socotea una din formele aparente ale puterii supreme.
Legea mozaica era socotita de Simon opera a spiritelor inferioare si un instrument de sclavie. Invata mantuirea prin credinta in el.
-
Manastirea Mor Matay
Publicat in : Biserica in lume -
Sfanta Teodora din Peloponez si roadele rabdarii prigonirilor
Publicat in : Religie -
Canoanele Bisericii: schimbabile sau neschimbabile?
Publicat in : Drept bisericesc
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.