Neo-clasicismul

Neo-clasicismul Mareste imaginea.

Neo-clasicismul

 

Ultimul aspect pe care il ia Renasterea tarzie in arta Apusului poarta denumirea  de Neo-clasicism sau  academism. Nascut in sec. XVIII ("secolul luminilor"), sub influena filosofiei si a lite­raturii iluministe germane (Lessing, Goethe, Kiopstok, Herder) si a stu­diilor de arheologie clasica (sapaturile de la Pompei), neo-cla­sicismul se manifesta  ca un  curent de excesiva admiratie pentru arta clasica pagana si de reintoarcere la liniile ei simple si clare, ca o reacie impotriva formelor bizare si artificiale, in care barocul si rococo-ul inecasera puritatea formelor iniiale ale Renasterii,  din secolele XV si XVI. Se cauta deci a se inlatura nu numai inovatiile baroce si rococo, ci si innoirile care nu consunau cu cele antice. Pe din afara, bisericile de stil neoclasic seamana  cu niste  temple  antice,  grecesti sau romane,  cu coloane.  Pe  cand arta Renasterii reprezenta o interpretare noua a formelor antice, neoclasicismul  nu ne da decat copii sau reproduceri fidele, mai mult sau mai putin iz­butite, ale monumentelor artei clasice pagane. In interior, bolile sunt decorate cu ornamente in relief si cu picturi in fresca.

 

Transeptul lip­seste uneori (fiindca nu se gaseste totdeauna in templele antice), iar ab­sida altarului isi reia forma clasica de semicerc, pe care o aveau basilicile pagane si crestine din antichitate.

 

Dintre monumentele religioase care se incadreaza in acest stil, amin­tim, de exemplu : biserica Sainte-Genevieve din Paris, construita in­tre 1745-1780 de arhitectul Soufflot, ca un templu grec cu coloane si cupola inalta de 80 m (transformata de la Revoluia franceza in Pantheon naional sau mausoleu al personalitailor ilustre ale Franei), manastirea Capuinilor din Paris (cu incinta ca un atriu doric), La Chapelle-Expiatoire din Paris (de Fontaine), biserica Saint-Philippe-du-Roulle din Paris (de tip basilical antic) s.a.

 

Pe aceeaşi temă

20 Iunie 2012

Vizualizari: 5892

Voteaza:

Neo-clasicismul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE