Iconografia Usilor Imparatesti

Iconografia Usilor Imparatesti Mareste imaginea.

Iconostasul Bisericilor Ortodoxe este prevazut la mijloc cu o usa larga, numita “Poarta Frumoasa” si doua usi mai mici, una in partea stanga a iconostasului si una in partea dreapta (usile diaconesti). Poarta Frumoasa este formata din alte doua usi numite “bemothyra” - “usile Sfantului Altar”, Usile Imparatesti sau Sfintele Usi.

Dupa perioada iconoclasta atat Usile, cat si cele diaconesti, au inceput sa slujesca drept suport pentru arta iconografica.

Iconografia Usilor Imparatesti

De obicei, pe Usile Imparatesti se picteaza Buna Vestire: Arhanghelul Gavriil, pe batanta de nord (stanga) si Maica Domnului pe cea de sud (dreapta).

Uneori se mai adauga si figurile regilor proroci David si Solomon, ale Sfintilor Apostol Petru si Pavel sau ale celor patru Evanghelisti: Matei, Ioan, Marcu si Luca sau figurile a patru sfinti ierarhi.

Iconografia Usilor Imparatesti

Buna Vestire ocupa, in acest caz, jumatatea superioara a usilor imparatesti, cu cei doi regi proroci la cate un capat, in vreme ce celelate figuri ocupa jumatatea lor inferioara.

Usile Imparatesti sunt facute din lemn sau metal fiind de obicei sculpate sau gravate. De asemenea, in marea lor majoritate, Usile Imparatesti prezinta in partea superiora o cruce.

Iconografia Usilor Imparatesti

Pe celelalte doua usi ale iconostasului sunt infatisati Arhanghelul Mihail sau Sfantul Laurentiu Diaconul(pe usa de nord) si Sfantul Arhanghel Gavriil sau Sfantul Arhidiacon Stefan (pe usa de sud).

Uneori sunt zugraviti in locul lor Sfintii Gheorghe si Dimitrie. In cazul lor se foloseste numai jumatatea superioara a usii si sunt reprezentati bust. Reprezentarea lor intreaga, ocupand intreg spatiu al usii, intalnita in multe biuserici zugravite in timpurile mai noi, este o deviere nejustificata de la traditie.

In ultimii ani s-a creat obiceiul ca deasupra Portii Frumoase, in locul iconelor Rastignirii si Pogorarii la iad (Invierii), sa fie asezata Cina cea de taina. Aceasta nu face parte dintre icoanele celor douasprezeze praznice imparatesti, apartinatoare Ciclului praznicar. Ea apartine ciclului liturgic.

Iconografia Usilor Imparatesti  Iconografia Usilor Imparatesti

Din punct de vedere teologic, Sfintele Usi reprezinta portile Ierusalimului, prin care Hristos a intrat in Duminica Floriilor. Ale reprezinta de asemenea intrarea in Ierusalimul cel Ceresc. Exista reguli tipiconale precise legate de utilizare usilor imparatesti in cadrul cultului divin (Vecernie, Utrenie, Sfanta Liturghie).

Usile deschise, marcheaza momentele in care Hristos este in mod special prezent in mijlocul poporului sau, precum in cadrul citirii Sfintei Evanghelii, sau cand credinciosii primesc Sfanta Euharistie. In cea mai mare parte a timpului insa Sfintele Usi raman inchise. Acesta este un simbol al pocaintei, al faptului ca pacatul ne indeparteaza de Dumnezeu.

Daca prin usile diaconesti poate avea loc accesul clericilor, cat si al mirenilor in Sfantul Altar, Usile Imparatesti sunt folosite numai de catre clerici (diaconi, preoti, episcopi) si numai in cadru liturgic (in timpul slujbelor). O exceptie de la aceasta regula o constituie cazul arhiereului care poate intra in Sfantul Altar prin Sfintele Usi si in afara slujbelor.

Radu Alexandru

Pe aceeaşi temă

10 Iunie 2020

Vizualizari: 10746

Voteaza:

Iconografia Usilor Imparatesti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE