Tarnoseala

Tarnoseala Mareste imaginea.

Tarnoseala este o bucata mica de panza, imbibata in ceara de albine, frumos mirositoare, pe care crestinii o primesc drept marturie, dupa sfintirea (tarnosirea) unei biserici. Sfintirea unei biserici este un prilej de mare bucurie duhovniceasca pentru credinciosi. Tarnoseala este marturia sfintirii unei biserici, asa cum in Vinerea Mare a Patimilor crestinii primesc flori de pe Sfantul Epitaf sau in ziua de Florii, ramuri de salcie.

Orice lucru care este atins de cele sfinte, asupra caruia se rostesc rugaciuni, se impartaseste de o anumita stare de sfintenie si nu mai poate fi folosit ca un obiect de rand, el pierzandu-si utilitatea practica pentru care a fost confectionat.

Tarnoseala se pregateste intr-un cazan de metal, in care se fierbe un amestec de ceara curata de albine, smirnatamaie si alte esente de parfumuri, in care se vor inmuia mai apoi fasii lungi de panza alba, sfintita in Altar.

In ziua cand se tarnoseste biserica, crestinii trec prin Sfantul Altar, cu mare bucurie si evlavie, se inchina si saruta Sfanta Cruce si Sfanta Evanghelie, iar la iesire, ei primesc o bucatica din panza cerata si frumos mirositoare.

Tarnoseala si folosul practic al acesteia.

Tarnoseala poate fi pastrata in coltul de rugaciune, unde sunt asezate sfintele icoane, ca pe un obiect care trebuie pastrat cu evlavie. Aceasta panza cerata se pastreaza, in fiecare casa, la loc de cinste, cu mare evlavie, de catre credinciosii evlaviosi. De cele mai multe ori, aceste bucati de panza cerata se pastreaza in casa ani de zile, ele nefiind folosite din pricina necunostintei rostului lor.

Unii crestini pastreaza tarnoseala cu evlavie acasa, sub asternuturi, la capatai, spre a-i pazi de boli si vise tulburatoare.

Se obisnuieste ca in anumite momente de peste an, la vreme de nevoie, de incercare si de ispita, sa se ia o bucatica din aceasta „tarnoseala”, sa se aprinda la o lumanare si sa se afume casa, precum se face cu tamaia si cu smirna. Panza cerata si inmiresmata numita „tarnoseala” se cade a se arde in zile de post, caci rugaciunea unita cu postul are mare putere impotriva celui viclean.

De asemenea, acest lucru se poate face si in casele bantuite de duhuri necurate, in aceste cazuri credinciosii putand chema si preotul locului. In cartea numita „Molitfelnic” exista o rugaciune special scrisa pentru casa bantuita de duhuri rele.

Tarnoseala - intelegere duhovniceasca.

Tarnoseala este chipul vietii celei duhovnicesti. Cu ceara respectiva este pecetluit locul in care au fost puse moastele sfintilor. Faptul ca luam o bucata de panza inmuiata in ceara topita, poate fi o invitatie pentru noi de a ne pecetlui inima, de a o feri de tot ce este rau. Poate fi un indemn de a ne darui altora si de a pastra adevarul nealterat, precum au facut martirii.

Asa trebuie sa fie viata noastra, precum aceasta bucata de panza, trebuie trecuta prin cea dumnezeiasca si asa trebuie sa ramana: nedespartita de cea dumnezeiasca, precum panza ramane nedespartita de ceara.

Teodor Danalache

13 Iunie 2012

Vizualizari: 27486

Voteaza:

5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE