Martirii anticomunisti ar fi bine sa fie canonizati pentru credinta, nu pentru crezul politic

Asociatia Studentilor Crestini Ortodocsi Romani (ASCOR) - filiala Iasi a organizat incepand de marti, 9 februarie, pana pe 13 februarie 2010, un ciclu de conferinte in Aula „Mihai Eminescu“ din Corpul A al Universitatii „Al. I. Cuza“ din Iasi. Conferintele s-au desfasurat sub titlul generic „Biserica Ortodoxa Romana si puterea politica in perioada comunista“. Conferinta „Comunismul, o religie atee“ l-a avut ca invitat pe lect.

univ. dr. Radu Preda, de la Facultatea de Teologie Ortodoxa a Universitatii „Babes-Bolyai“ din Cluj-Napoca. Pornind de la istoria ideii de comunism, lect. univ. dr. Radu Preda a demonstrat faptul ca, timp de aproape jumatate de veac, comunismul a fost o religie atee. Acesta a adus in discutie scrierile poetului grec Nikos Kazantzakis, in care coborarea pelerinilor la mormantul Mantuitorului Iisus Hristos este comparata cu coborarea pelerinilor in mausoleul lui Lenin din Moscova.

Miercuri, 10 februarie, incepand cu ora 18:00, a fost proiectat documentarul „De ce nu canonizam martirii anticomunisti?“, o productie TVR semnata de Rafael Udriste. „Noi nu am subscris ideii din documentar, care a aratat ca martirii ar fi canonizati mai mult pentru crezul politic. Martirii anticomunisti ar fi bine sa fie canonizati doar pentru credinta lor, nu pentru crezul politic“, a declarat Silviu Cluci, coordonatorul Departamentului Credinta-cultura din cadrul ASCOR Iasi.

Joi, 11 februarie, de la ora 18:00, a fost sustinuta conferinta „Biserica si Securitatea“, de dr. George Enache, membru al Consiliului National de Studiere a Arhivelor Securitatii (CNSAS) si lector la Facultatea de Istorie din Galati. „Domnia sa a plecat de la legatura dintre ideea de securitate promovata de Partidul Comunist si ideea de politie din secolul al XVII-lea, care avea ca atributiune supravegherea tuturor activitatilor din societate. Apoi a mers pe firul istoric, de la instalarea comunistilor la putere in Romania pana in perioada anilor a90, aratand relatia dintre Securitate si BOR.

Cea de a treia conferinta, „File din Patericul inchisorilor: Valeriu Gafencu“, a avut loc loc aseara si a fost sustinuta de monahul Moise de la Manastirea Oasa, Alba. „Perioada comunista este, inca, o enigma mai ales pentru tinerii nascuti dupa 1990. Acest ciclu de conferinte se doreste a fi un inceput in lamurirea istoricului tarii noastre si mai ales al relatiei Bisericii cu puterea politica comunista“, a mai adaugat Silviu Cluci.

Sursa:mmb.ro

.

15 Februarie 2010

Vizualizari: 203

Voteaza:

Martirii anticomunisti ar fi bine sa fie canonizati pentru credinta, nu pentru crezul politic 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE