
"E o proasta", " E o lenesa", "E nebun", "E o ipocrita", "E idiot", "E curvar" etc, etc. Sunt cuvinte care zboara din gura noastra aproape zilnic la adresa aproapelui nostru fara sa ne dam seama ca ne-am asumat rolul de judecatori.
A devenit atat de natural si firesc sa facem astfel de judecati in discutiile pe care le purtam zilnic incat nici nu le mai consideram un pacat. Uitam ca nu avem niciun drept sa-l judecam pe cel de langa noi, indiferent de greselile sau neputintele lui, chiar daca ar fi sa fim sfinti. De altfel sfintii parinti au constientizat aceasta slabiciune a omului si au recurs la diverse metode sa se abtina de la judecati. Unii au facut legamantul tacerii, s-au abtinut sa mai spuna vreo vorba, ani intregi, stiind ca la ziua judecatii vom da seama pentru orice cuvant al nostru, altii si-au luat canon aspru de post si de rugaciune cand si-au judecat aproapele.
Uitam atunci cand ne judecam aproapele ca-i luam locul lui Dumnezeu, care singur acest atribut prin excelenta. Sfintii Parintii insa ne dau si o reteta pentru a invinge acest pacat al judecatii. Sa te recunosti pacatos, chiar cel mai mare pacatos, si toti semenii tai sa ti se para mult mai vrednici ca tine de imparatia cerurilor: "Caci daca cineva isi poarta pacatele sale nu le mai vede pe ale aproapelui".
Si pentru a constientinza cat de mult cantareste aceasta virtute sa nu-ti judeci aproapele, redau o pilda din Pateric.
Un frate din Pateric ce vietuise fara a implini cu prea multa constiinciozitate randuielile zilnice a fost vazut pe patul de moarte cu un chip luminat si linistit. Atunci parintii din manastire l-au intrebat cum de este atat de linistit acum cand se apropie plecarea catre Dreapta Judecata, de vreme ce nu si-a implinit toate ascultarile manastiresti. Raspunsul sau i-a uimit pe toti: "Cu adevarat nu mi-am implinit toate datoriile pe care le-am avut in obste, insa din ziua cand am pasit pe poarta manastirii si pana in prezent nu-mi aduc aminte sa fi judecat pe cineva, iar eu cred cuvintelor Domnului - nu judeca si nu vei fi judecat!"
Liana Adam
-
Judecarea aproapelui
Publicat in : Editoriale -
Cand e ingaduita judecarea aproapelui
Publicat in : Credinta -
Pacatul judecarii aproapelui
Publicat in : Morala -
Procesul religios
Publicat in : Patimile lui Hristos -
Cand vei veni sa ne judeci
Publicat in : Religie
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.