Parintele Gabriel Nicu

Parintele Gabriel Nicu Mareste imaginea.

Parintele Gabriel Nicu s-a nascut in data de 23 septembrie 1964, in localitatea Mogosesti, din comuna Dragomiresti, judetul Dambovita. Intre anii 1983-1988, tanarul Gabriel va urma cursurile Seminarului Teologic Ortodox, din Bucuresti.

In data de 2 iunie 1989, tanarul teolog a fost hirotonit preot in parohia Boranesti, din comuna Cosereni, judetul Ialomita. Mai apoi, vreme de doi ani, el a calatorit prin toata tara, spre a strange fonduri pentru repararea bisericii parohiale. Dupa mii de slujbe si rugaciuni, el ar fi strans aproape opt sute de milioane de lei (vechi), bani cu care a reparat biserica si a construit celelalte anexe de trebuinta.

Inca din primul an de preotie, parintele Gabriel ar fi luat dezlegare de la Preasfintitul Roman Ialomiteanul (+1994), pentru a sluji Taina Sfantului Maslu de unul singur. Mai apoi, dupa renovarea bisericii, in fiecare miercuri si vineri, parintele Gabriel Nicu a inceput sa slujeasca Taina Sfantului Maslu si Moliftele Sfantului Vasile cel Mare.

Potrivit marturiei sale, el ar fi fost ucenicul parintelui Calinic Argatu, din Manastirea Cernica, si ar fi avut intru toate binecuvantarea Preasfintitului Nifon Mihaita, episcopul Sloboziei si Calarasilor. De asemenea, precum insusi spune, s-ar fi spovedit periodic la parintele Arsenie Papacioc, de la Manastirea Techirghiol.

Spre sfarsitul vietii, vreme de patru ani si jumatate, parintele Gabriel Nicu a slujit in biserica din localitatea Gresia, judetul Teleorman. Dupa unii, in ultimii ani de slujire preoteasca, parintele Gabriel a fost caterisit de catre Sfantul Sinod, iar dupa altii, el nu a fost oprit de la savarsirea sfintelor slujbe, ci doar mutat la parohia amintita.

Parintele Gabriel Nicu a murit in data de 1 iulie 2005, la varsta de 41 de ani, probabil in urma unui infarct.

Ca preot de mir, parintele Gabriel a ramas cunoscut mai ales pentru rugaciunile de dezlegare si descoperirile facute celor care il cautau. Potrivit ucenicilor sai, el "vindeca boli fara leac, alunga demonii din oameni, aducea linistea in familii, ii ajuta pe multi in afaceri si anihila efectele feluritelor vraji, care se faceau asupra crestinilor (...) calatorea nevazut si inmultea mancarea".

Cartea inchinata parintelui Gabriel Nicu

La trei ani dupa trecerea parintelui Gabriel la cele vesnice, in anul 2008, la editura "Credinta Stramoseasca", prin straduinta ieromonahului Teognost si a surorilor Laurentia si Alexandra, a fost tiparita cartea "Parintele Gabriel. Un om indumnezeit prin Har".

Parintele Nicolae Tanase, care figureaza pe postul de consilier editorial, a aflat desprea aceasta carte abia dupa tiparirea si difuzarea ei. Pentru ca numele sau figura pe aceasta carte, parintele a fost oprit de la slujire pentru o perioada, pana cand autoritatile bisericesti s-au convins de faptul ca acesta nu si-a dat acordul pentru o asemenea carte.

Pentru a fi vrednica de crezare, pe prima pagina, cartea poarta binecuvantarea parintelui Iustin Parvu. Obstea din Manastirea Petru Voda socoteste aceasta carte drept "ratacita si fara binecuvantarea parintelui Iustin Parvu". La randul sau, parintele Iustin Parvu a spus urmatorul mesaj:

Mesajul parintelui Iustin Parvu

"Nu de multa vreme, ne-a parvenit la Manastirea Petru-Voda o carte despre viata parintelui Gabriel, scoasa la Editura Credinta Stramoseasca, carte aparuta, chipurile, cu binecuvantarea Preasfintitului Calinic Argeseanul si ajutorul parintelui Nicolae Tanase. Am aflat, mai tarziu, ca aceste binecuvantari nu au existat, iar domnul editor nu a facut decat sa se foloseasca de niste nume de renume, spre a-si face reclama buna.

Vrem sa atragem atentia tuturor cititorilor de carte duhovniceasca, si nu numai, ca aceasta carte nu are nici o binecuvantare din partea manastirii noastre. Aceasta carte este plina de invataturi mincinoase, neortodoxe, fiind rodul unor inselari dracesti. Chiar daca editura Credinta Stramoseasca a editat multe alte carti, de o importanta deosebita in viata bisericeasca, aceasta carte poate deruta poporul cel credincios si recomand sa fie scoasa de pe piata, de la vanzare, iar credinciosii, sub nici o forma, sa nu citeasca astfel de rataciri.

Este ingrijoratoare tendinta acestei multimi ortodoxe care alearga dupa minuni, vise si vedenii, preoti care ghicesc viitorul si deschid cartea. Acest lucru denota faptul ca o mare parte din popor este lipsit de credinta si de rabdare, apeland mai degraba la vrajitorii de acest fel, in loc sa lucreze poruncile evanghelice si, asa, sa astepte mila lui Dumnezeu.

Viata sfanta a unui om se recunoaste, in primul rand, dupa ceea ce a patimit, dupa virtutile sale evanghelice, iar nu dupa semne si minuni, pe care le poate savarsi tot vrajitorul. Este adevarat ca Biserica noastra are multi sfinti facatori de minuni, dar, atat Evanghelia, cat si toata traditia patristica, ne invata sa nu cautam lucruri paranormale, semne si minuni, caci putini au discernamantul de a distinge care sunt de la Dumnezeu si care sunt de la diavol.

Calea cea stramta si cu chinuri, recomandata de Evanghelie, este singura cale de mantuire. Dar noi, pentru ca dorim o viata cat mai comoda, apelam la astfel de falsi facatori de minuni, care apropie credinciosii mai mult de diavol, decat de Dumnezeu.

O carte de acest fel este si cartea parintelui Gabriel, aparuta la editura Credinta Stramoseasca, o carte care ar trebui arsa, precum cartile eretice. Nadajduim ca editura Credinta Stramoseasca sa-si recunoasca vina de a se folosi, fara acordul nostru, de numele Manastirii Petru Voda si al altor persoane implicate, fara nici un temei - cum ar fi numele parintelui Nicolae Tanase, care, de asemenea, nu a avut nici o legatura cu aceasta carte -, si sa-si retraga cartea de la vanzare, iar pe viitor sa fie mai atenta in cercetarea materialelor primite."

Teodor Danalache

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

27 Noiembrie 2012

Vizualizari: 10111

Voteaza:

Parintele Gabriel Nicu 4.00 / 5 din 2 voturi. 2 review utilizatori.

Comentarii (2)

  • Irina MunteanuPostat la 2013-05-20 22:03

    Si eu am o prietena care il are la mare evlavie pe pr Gabriel,si pot spune ca-l idolatrizeaza, are in casa mai multe poze cu el decat icoane. Si sa fim seriosi nu se cade,in primul rand pt ca nu este inca canonizat.Pr Amfilohie cred ca este un parinte extraordinar, dar cred totusi ca nu-l poti compara cu pr Iustin, care s-a calit ani, ca aurul in topitoare in temnitele comuniste. Cred ca adevarat invatatura ortodoxa este cea a pr Iustin, pt ca normal este sa lupti cu patimile tale si sa nu cauti minuni. Apoi faptul ca acele binecuvantari ale IPS Calinic si ale pr Iustin Parvu, precum si impreuna lucrare cu pr N. Tanase sunt false, mi se pare destul de grav. Apoi rasfoind cartea cu pricina, am sesizat lucruri neortodoxe, ce nu s-au mai intalnit la alti sfinti ortodocsi.Nu am nimic personal cu acest preot, dar am tot dreptul sa fiu sceptica cu privire la el, pt ca insusi Dumnezeu ne indeamna sa cercetam duhurile sa vedem daca sunt de la El sau nu, iar daca pr. G vede indoiala mea justificata, nu cred ca se supara pe mine, pt ca sfintii sunt smeriti si nu se supara pe noi pacatosii.

  • iordan mihai DumitruPostat la 2012-12-19 09:08

    Pentru a face vre-un comentariu la adresa Parintelui Gabriel Nicu intai de toate autorul ar fi trebuit sa-l cunoasca personal pe parinte.Nu putem face afirmatii doar din auzite sau din povesti.Eu l-am cunoscut foarte bine,mi-a fost duhovnic multi ani,si pot spune sigur si clar ca in prezent in Romania NU MAI EXISTA PREOT ca dumnealui.Unul singur se mai apropie ca tarie duhovniceasca de parintele Gabriel Nicu si ca sa va dati seama(cat de cat) cine a fost va rog sa mergeti la Manastirea Diaconesti,jud.Bacau si acolo il ve-ti intalni pe parintele Amfilohie.Acesta este singurul din Romania ,care putem spune cu tarie ca slujeste cu adevarat bunului Dumnezeu.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE