Parintele Ilie de la Cernica

Parintele Ilie de la Cernica Mareste imaginea.

(1909-1997)

Parintele Ilie Cioruta este unul dintre marii duhovnici care au rasarit lumii din obstea de monahi de la Manastirea Cernica. Nascut in anul 1909, in localitatea tulceana Vasile Alecsandri, si trecut la cele vesnice in ziua de 8 ianuarie 1997, parintele Ilie de la Cernica a fost parinte duhovnicesc si mangaietor al tuturor pelerinilor ce au pasit pragul manastirii amintite.

Parintele Ilie Cioruta - Manastirea Cernica

Iorgu Cioruta, dupa numele sau de mirean, s-a nascut in anul 1909, in localitatea Vasile Alecsandri, jutul Tulcea. Parintii sai au primit de la Dumnezeu zece copii. In pofida greutatilor materiale, tanarul Iorgu, ramas intre timp si orfan, va urma cursurile Seminarului Teologic din Constanta, iar mai apoi, cursurile Facultatii de Teologie Ortodoxa din Bucuresti.

Terminand studiile superioare, tanarul teolog Iorgu se va casatori, intemeindu-si astfel o familie. Odata casatorie, el va fi randuit preot, la mai multe parohii din apropierea Bucuresti-ului, in judetul Ilfov. In parohiile prin care a trecut, parintele Iorgu va fi indeobste recunoscut ca un slujitor cu frica de Dumnezeu si cu mare dragoste fata de enoriasi; nu lua bani pentru slujbe si facea multa milostenie fata de cei saraci si bolnavi.

Ca multi dintre marii marturisitori ai credintei din vremea sa, intre anii 1962-1964, parintele Iorgu va patimi si el in inchisorile comuniste. Odata eliberat, in urma decretului de eliberare a tuturor detinutilor politici, parintele Iorgu Cioruta se intoarce in Sfantul Altar. Dupa o perioada, ramas deja vaduv, parintele isi va randui familia, daruind fiecarui copil cele de care avea nevoie.

In anul 1974, la varsta de aproape 50 de ani, parintele Iorgu intra pe poarta Manastirii Cernica. Amintindu-si adesea despre acest moment, parintele spunea: "Cand am intrat in manastire, imi venea sa sarut pietrele de fericire." Dupa o perioada de incercare, parintele este tuns in monahism, sub numele de Ilie.

Fiind deja preot, odata calugarit, parintele va fi randuit la Sfantul Altar si in scaunul de Spovedanie, slujind astfel lui Hristos inca 22 de ani. Nenumarati pelerini ce au pasit pragul Manastirii Cernica l-au vazut pe parintele Ilie Cioruta stand langa Moastele Sfantului Ierarh Calinic, spovedind si miruind. Multi dintre cei care l-au cunoscut, l-au cinstit ca pe un adevarat sfant.

Apropiindu-se de sfarsitul pamantesc, parintele ieromonah Ilie Cioruta isi va scrie testamentul, in care cerea ca, dupa moartea sa, trupul sa-i fie inmormantat in partea cea mai neinsemnata a cimitirului de la Cernica, in locul destinat inmormantarii celor saraci, fara sicriu, asemenea monahilor. Astfel, in ziua de 8 ianuarie 1997, la varsta de 88 de ani, parintele duhovnic Ilie Cioruta va adormi in Domnul.

Teodor Danalache

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

03 Iulie 2012

Vizualizari: 2288

Voteaza:

Parintele Ilie de la Cernica 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE