Simon Ushakov

Simon Ushakov Mareste imaginea.

Simon Ushakov (1626-1686) este cunoscut ca pictor de icoane, artist – sculptor, autor de lucrari teologice, ganditor si pofesor. Ushakov  este, probabil, cel mai cunoscut pictor iconar rus din secolul al XVII-lea. Din 1664 pana la moartea sa, in 1686, Ushakov a condus atelierul de icoane al tarului fiind numit, "iconar sef”.

Activ in Moscova, Simon Ushakov a imbinat stilul traditional al pictorilor iconari rusi cu detaliile realiste ale artei apusene. A devenit membru al "Armoniei din Kremlin”, ateliere care au reprezentat o adevarata "academie” a artelor. Aici, impreuna cu prietenul sau Iosif Vladimirov, a creat un nou tip de arta, care s-a dovedit a fi mai mult rationala decat spirituala.

Simon Ushakov - Sfata Mahrama

Ushakov a invitat pictori din Apus in Rusia pentru a prezenta si preda aici diferitele stiluri de pictura. Sub inspiratia sa, noi elemente au fost introduse in arta icoanei: perspectiva, pictura in ulei, si alte tehnici si stiluri preluate din Apus.

Simon Ushakov - Maica Domnului Eleusa    Simon Ushakov - Arborele Mariei

Pentru a spori perspectiva de profunzime, fundalurile si motivele arhitecturale ale lui Ushakov au fost imprumutate din arta apuseana. A scris, de asemenea, un tratat, "Discurs pentru cel care are zel in in pictarea icoanelor”, in care isi sustine conceptiile sale cu privire la arta.

Simon Ushakov - Arhanghelul Mihail

Simon Ushakov este insa o persoana controversata. Intrebarea este in ce maniera trebuie evaluata activitatea sa? A innoit, chiar modernizat, arta icoanei in Rusia imprumutand idei si tehnici provenite din Apus pe care le-a integrat in iconografia traditionala? Ori doar a deschis usa influentelor straine, cele care  au provocat o deviere de la iconografia traditionala?

Simon Ushakov - Hristos Emanuel    Hristos Emanuel - Simon Ushakov

Opiniile continua sa difere in legatura cu evaluarea lui Ushakov si a lucrarilor lui. Un lucru este sigur, asupra caruia expertii cad de acord: Ushakov a schimbat orientarea picturii iconografice rusesti prin introducerea a noi elemente, in mare parte, preluate din arta apuseana. Daca privim lucrarile perioadei clasice, cele ale lui Rubliov, Teofan Grecul , Dionisie, ca expresie autentica a viziunii teologice ortodoxe, atunci este dificil sa ramanem indiferenti la schimbarile aduse de Ushakov si ucenicii sai.

Simon Ushakov - Cina ce de Taina

Putem observa o evidenta dualitate in stilul lui Ushakov. Pe de o parte a fost un iconar care a respectat in mare masura canoanele iconografice traditionale, iar pe de alta, a fost un inovator care a cautat cu ardoare noi cai de expresie artistica.

Cele mai cunoscute icoane ale sale sunt cele cu chipul lui Hristos. Alte lucrari de exceptie sunt frescele exterioare ale Catedralei Adormirii Maicii Domnului din Kremlin. Cateva icoane ale lui Ushakov se gasesc in prezent in Galeria Tretyakov din Moscova.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Pe aceeaşi temă

04 Iulie 2012

Vizualizari: 2704

Voteaza:

Simon Ushakov 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE