Intelesurile duhovnicesti ale Saptamanii Sfintelor Patimi

Intelesurile duhovnicesti ale Saptamanii Sfintelor Patimi

Intelesurile duhovnicesti ale Saptamanii Sfintelor Patimi

De multe ori, de-a lungul vietii, ne dorim sa ajungem in Tara Sfanta, acolo unde au trait Mantuitorul, Apostolii, acolo unde S-a intemeiat Biserica... Si in anul de gratie 2005 mi-a daruit prea bunul Dumnezeu marele dar al unui pelerinaj la Ierusalim, chiar de sfanta sarbatoare a INVIERII. Un pelerinaj pe urmele Mantuitorului.

Aflandu-ma in Tara Sfanta cu noua zile inainte de Paste, am putut observa cu atentie pregatirile pe care Biserica Ortodoxa de acolo le face pentru a intampina cum se cuvine aceasta mare sarbatoare. Astfel, procesiunile incep cu Sambata lui Lazar si continua cu Duminica Floriilor (ce include parcurgerea cu ramuri de finic in mana a celor aproximativ 3 kilometri dintre Betfaghe si Ierusalim), Deniile din zilele de luni, marti si miercuri, joi (procesiunea ce cuprinde spalarea picioarelor si citirea celor 12 Evanghelii), Vinerea Mare (cu drumul Crucii si Prohodul ) si Sambata Mare (in care are loc sigilarea Sfantului Mormant).
 

Ierusalim

Cu ziua de luni incepe pentru intreaga Biserica saptamana patimilor sau saptamana sfanta care desemneaza saptamana dinaintea Invierii Domnului si cuprinde patimile si moartea Sa. Este o saptamana importanta deoarece noi rememoram liturgic intreaga istorie a mantuirii noastre asa cum apare ea in Evanghelii, patima si moartea mantuitoare a Domnului, cu adevarat trepte de pregatire spre marele eveniment al Invierii Domnului. In biserici au loc slujbele numite Denii, in care se rememoreaza toate prin cate a trecut Iisus, de la sosirea la Ierusalim si pana la moartea Sa pe cruce.

Primele trei zile sunt de fapt o introducere la Sfintelor Patimi ale Mantuitorului Iisus Hristos, deoarec in zilele de luni si marti, la utrenii, se citesc acele fragmente din Evanghelii care ne aduc aminte de ultimele invataturi ale Domnului. Sfanta si marea Miercuri se afla la jumatatea drumului spre Paste, iar Biserica ne prezinta doua exemple de atitudini: pe pacatoasa (desfranata) care se caieste de faptele ei si cere iertare de la Dumnezeu, iar ca semn al acestei iertari ii unge picioarele cu mir si lacrimi de parere de rau si, astfel se constituie in exemplu de pocainta pentru toti pacatosii din toate timpurile.

Aceasta imagine a pacatoasei s-a suprapus in traditia Bisericii peste cea a Mariei Magdalena si peste cea a acelei Maria din Betania, dand nastere de-a lungul timpului, inclusiv astazi la diferite speculatii cu privire la relatia ei cu Iisus (creandu-se tot felul de legaturi false si interpretari rautacioase, profund anticrestine). Al doilea exemplu este cel al lui Iuda, acel apostol care l-a tradat pe Iisus si care este astazi simbolul omului care nu merge pana la capat pe drumul sau, care nu se pocaieste si care ramane in instrainare de Dumnezeu. Ziua de miercuri este zi de tristete si de post deorece marcheaza tradarea lui Iuda si este zi de meditatie asupra legaturii noastre cu Dumnezeu, asupra tariei credintei noastre.
 

Ierusalim

La denia din Sfanta si Marea Luni se aminteste de Iosif, patriarhul din Vechiul Testament, model de credinta si deschidere la implinirea poruncilor lui Dumnezeu. Bunatatea, fraternitatea, curatia inimii si increderea in Dumnezeu, faptul ca desi tradat de ai lui are puterea sa-i ierte, constituie un model, o preinchipuire a lui Mesia, a lui Iisus, care si el va fi fost tradat de Iuda, apostolul si apropiatul sau. Iosif a suferit pentru convingerile sale, a fost ispitit, dar pana la urma a invins si a reusit chiar sa-si ajute familia, iertandu-si fratii care l-au vandut. Astfel, el se constituie in exemplu de credinta, curaj si virtute pentru noi astazi si de aceea este pomenit la slujbele din aceasta zi.

De asemenea, slujbele din ziua de luni a saptamanii mari amintesc si de smochinul neroditor pe care Iisus l-a intalnit in ultimul drum spre Ierusalim si care a fost blestemat sa se usuce, pentru ca nu isi indeplinea scopul existentei sale. Smochinul neroditor este un avertisment pentru orice om astazi ca daca nu isi indeplineste vocatia sa speciala (pe care orice om o are de la Creator) va parasi aceasta viata. Omul trebuie sa fie slujitorul aproapelui sau si realizatorul chemarii lui Dumnezeu. Dumnezeu pedepseste stagnarea si neindeplinirea misiunii pe care ne-a chemat in mod special pe fiecare dintre noi.
 

Ierusalim

In Martea Saptamanii Patimilor, Biserica aminteste in slujbele sale de parabola celor zece fecioare: cinci intelepte si cinci nebune. Primele s-au ingrijit din timp de uleiul necesar arderii candelelor lor in asteptarea mirelui, celelalte cinci, nebune, nu, ratand intalnirea cu mirele. Aceasta parabola ne transmite faptul a toti trebuie sa fim gata mereu la a indeplini voia divina, pregatiti prin fapte bune sa ne asteptam in orice clipa finalul vietii, caci viata noastra e o pregatire in sine, iar nu doar anumite momente.

Concluzia acestei zile este atentia la noi insine, la datoriile noastre, l-a asteptarea mirelui ceresc cu inima iubitoare si cu fapte bune, ca astfel sa se preamareasca Tatal nostru cel din ceruri.

Este interesant de stiut ca in Tara Sfanta, in Israel aceasta saptamana este marcata intr-un mod deosebit. Astfel, inca de luni se deschide pentru cateva ore granita cu Iordania, iar in martea sfanta se merge cu autocarele la raul Iordanului (singurul rau al Tarii Sfinte, numit de arabi El-Ghor), chiar in locul unde a fost botezat Mantuitorul (drept in fata Ierihonului).

Patriarhul coboara la raul Iordan si savarseste ceremonialul sfintirii apelor lui. Pe malul celalalt, episcopul grec Benedict al Iordaniei , insotit de doi preoti, se intreceau pe ei insisi in cantari grecesti, dand replici episcopilor si cantaretilor de pe malul unde ne aflam noi.

Un episcop - ce tine locul Patriarhului Ierusalimului - introduce in Iordan crucea impodobita cu busuioc proaspat, sfinteste apa si-i stropeste pe inchinatori cu ea. Ceva mai la vale, pelerini temerari se dezbraca pana la camasa si se arunca in Iordan, afundandu-se de trei ori, in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh.

Apoi ies afara, isi scot camasile ude si imbraca in graba altele uscate. Camasa cea uda va fi uscata si pastrata cu grija, caci cu ea se va inmormanta evlaviosul inchinator, reintors in patria sa, dupa vizitarea Tarii Sfinte. Dupa slujba de pe malul Iordanului, se savarseste Sf. Liturghie, intr-un cort anume alcatuit. in timpul Sfintei Liturghii si in mijlocul frumoaselor cantari grecesti ce pluteau deasupra apei Iordanului, s-a dat drumul spre cer unui porumbel alb.

IerusalimIn Sfanta si Marea Miercuri, la Ierusalim se face Sf. Maslu (de catre un grup de episcopi), atat la Sf. Mormant, cat si la capela patriarhala a Sfintilor Imparati Constantin si Elena (ca si la Biserica Romana din Ierusalim, situata in cartierul Mea Sharim, al evreilor ultra-ortodocsi, numiti "perciunati"). La sfarsit Patriarhul Ierusalimului unge cu Sf. Mir pe fata si pe maini pe fiecare pelerin in parte.

Textele liturgice de astazi amintesc de Iuda in mintea caruia incoltise deja gandul tradarii Domnului. De asemenea, Biserica rememoreaza si cinsteste pe acea pacatoasa care s-a cait de pacatele ei, stergand picioarele lui Iisus cu lacrimi si cu parul ei si ungandu-l cu mir, ca semn de profunda smerenie si pocainta. De ea, aminteste Biserica pana la sfarsitul veacurilor, caci este exemplu de pocainta si umilinta care ne indeamna si pe noi astayi la reapropierea de Dumnezeu prin smerenie si cainta.


Imaginea acestei femei, care va deveni marturisitoare a lui Hristos s-a suprapus peste cea a Mariei Magdalena si peste cea a Mariei din Betania, dand nastere chiar si astazi la confuzii rauvoitoare anticrestine. De aceea, opiniile sunt impartite, astfel unii, bazandu-se pe Sf. Ap si Ev. Ioan, spun ca nu ar fi vorba despre o desfranata, ci de Maria, sora Martei, pe care Iuda o acuza de risipirea mirului, altii isi fundamenteaza opinia pe scrierile sfantului Ioan Gura de Aur si cred ca de parere ca este vorba despre doua femei care au facut acelasi gest.

Punerea in paralel a comportamentului lui Iuda care l-a vandut pe Mantuitorul si femeia cea pacatoasa care s-a pocait se doreste a fi doua exemple, doua atitudini posibile umane in fata misterului si a credintei. Noi suntem indemnati sa urmam exemplul femeii pacatoase care s-a pocait si sa respingem orice comportament de Iuda. Exemplele arata posibilitatea reala a omului de a alege, de a decide singur, in mod responsabil care cale sa o urmeze.

Comportamentul femeii pacatoase care s-a pocait este un exemplu peste secole de curaj in a marturisi pacatele, caci ea le marturisise in public, de inima infranta si smerita si ne indica cea mai buna cale de urmat pentru crestinul din orice timp, de aceea astazi este zi de post, meditatie si rugaciune.

Sfanta si Marea Joi

Sfanta si Marea Vineri
Sfanta si Marea Sambata

Pr. Prof. Safta Gheorghe - Seminarul Teologic "Sf. Ioan Gura de Aur" din Targoviste

Pe aceeaşi temă

06 Aprilie 2015

Vizualizari: 8120

Voteaza:

Intelesurile duhovnicesti ale Saptamanii Sfintelor Patimi 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact