Pomenirea femeii pacatoase in Sfanta si Marea Miercuri

Pomenirea femeii pacatoase in Sfanta si Marea Miercuri Mareste imaginea.

La Denia din Sfanta si Marea Miercuri, Biserica face pomenirea femeii pacatoase care a spalat cu lacrimi picioarele Domnului si le-a sters cu parul capului si a turnat mir pe capul lui Iisus. Evanghelistii Matei, Marcu si Luca vorbesc de o femeie pacatoasa, in vreme ce Sfantul Evanghelist Ioan aminteste de o alta ungere si de o alta femeie, Maria, sora lui Lazar.

Biserica a randuit ca pomenirea ei sa se faca in aceasta zi, pentru ca tot in Miercurea Mare Iuda L-a vandut pe Hristos. Femeia prin pocainta primeste iertare, iar Iuda cade rob patimilor. Iuda era dator sa lepede gandurile rele din sine, dupa cum femeia a lepadat pacatele sale.

"Cand pacatoasa aducea mirul, atunci s-a inteles ucenicul cu cei fara de lege. Aceea se bucura turnand mirul cel de mult pret, iar el se grabea sa vanda pe Cel fara de pret; aceea a cunoscut pe Stapanul, iar acesta se despartea de Stapanul; aceea se mantuia, iar Iuda se facea rob al vrajmasului. Rea este lenevirea, mare este pocainta!” spune una dintre Laudele de la Denia Miercurii celei Mari.

Femeia pacatoasa prin pocainta dobandeste iertarea pacatelor, iar Iuda prin sfatul viclean isi vinde Invatatorul si primeste osanda vesnica. Iata cum sunt prezentate aceste fapte in cantarile Bisericii: "Pacatoasa a venit la Tine, varsand mir cu lacrimi pe picioarele Tale, Iubitorule de oameni, si s-a vindecat cu porunca Ta de mirosul greu al rautatilor; iar ucenicul cel nemultumitor, sufland impotriva harului Tau, l-a lepadat pe el si s-a amestecat cu noroiul, vanzandu-te pentru dragostea banilor. Slava, Hristoase, milostivirii Tale".

Ungerea cu mir a Domnului Hristos de catre femeia pacatoasa a avut loc cu doua zile inainte de Pastele iudeilor, de Jertfa Mantuitorului de pe Cruce si s-a facut tainic spre ingroparea Domnului.

In Sfanta si Marea Miercuri se savarseste ultima Liturghie a Darurilor inainte sfintite. Este si ultima zi cand se mai rosteste rugaciunea Sfantului Efrem Sirul: "Doamne si Stapanul vietii mele..."

Femeia pacatoasa ne descopera ca in orice clipa, prin pocainta, putem dobandi iertarea pacatelor.

"Lacrimi da-mi mie, Dumnezeule, ca oarecand femeii celei pacatoase si ma invredniceste sa ud picioarele Tale, care din calea ratacirii pe mine m-au izbavit. Si sa aduc Tie mir de buna mireasma, viata curata, intru pocainta mie agonisita; ca sa aud si eu glasul Tau cel dorit: credinta ta te-a mantuit, mergi in pace!"

Adrian Cocosila

Pe aceeaşi temă

24 Aprilie 2019

Vizualizari: 2960

Voteaza:

Pomenirea femeii pacatoase in Sfanta si Marea Miercuri 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE