Pastorala la Invierea Domnului 2015 - Bartolomeu, Patriarhul Constantinopolului

Pastorala la Invierea Domnului 2015 -  Bartolomeu, Patriarhul Constantinopolului Mareste imaginea.

Fraților și Fiilor întru Domnul,

Hristos a Înviat!

Toți creștinii ortodocși sărbătoresc cu bucurie Învierea Domnului nostru Iisus Hristos și cântă „Sărbătorim moartea morții, distrugerea iadului și începutul unei noi vieți vesnice. Ne bucurăm și lăudăm pe Domnul”.

Cu toate acestea, în timp ce sărbătorim cu bucurie Învierea Domnului, ca o realitate a vieții și speranței, peste tot în jurul nostru putem auzi strigătele și amenințările cauzatoare de moarte lansate în multe zone ale planetei, lansate de către cei care cred că prin distrugerea dușmaniilor se poate ajunge la o rezolvare a conflictelor.

Este o atitudine care, în sine, constituie de fapt cea mai mare dovadă de slăbiciune a lor. Provocând moartea celui de lângă noi, prin răzbunare față de aproapele nostru, față de oricine își îngăduie să fie diferit de noi, nici lumea nu va deveni mai bună și nici problemele noastre nu vor ajunge să fie rezolvate. La urma urmei, așa cum fiecare dintre noi știe și admite, răul nu poate fi biruit prin rău, ci numai prin bine.

Problemele își găsesc cu adevărat rezolvarea când recunoaștem și aprobăm cu bucurie valoarea fiecărei persoane și atunci când respectăm drepturile fiecăruia dintre semenii noștri în parte. În schimb, problemele apar și ajung să fie tot mai exacerbate atunci când ne disprețuim aproapele și îi încălcăm drepturile, în special atunci când ne referim la persoanele vulnerabile, care au nevoie mai mult ca oricând să se simtă în siguranță.

Hristos a Înviat din morți și a demonstrat astfel neputința morții de a prevala și de a aduce schimbări statornice în lume. Diferitele momente care ar putea cauza o încetare a vieții pot fi acum inversate, pentru că, în ciuda aparențelor, ele sunt întotdeauna temporare, nu au rădăcină sau vitalitate, întrucât Hristos, care a biruit pentru totdeauna moartea, este în chip nevăzut, mereu prezent.

Noi, care ne punem toată speranța în El, credem că dreptul de viață aparține tuturor oamenilor. Viața și Învierea sunt oferite doar prin Iisus Hristos, Cel care a călcat pe moarte și pe puterea asupra oamenilor. Acesta este motivul pentru care ar trebui să nădăjduim doar în El și în învățăturile Sale. Credința în Hristos duce la Înviere, la Învierea noastră, a tuturor, în timp ce punerea în practică a credinței și a învățăturilor Sale ne îndreaptă spre mântuire, dăruind puterea de a ne confrunta cu fiecare provocare a lumii în care trăim.

Iubiți frați și copii creștini,

mesajul Învierii – transcendere a slăbiciunii umane – este mesajul pentru Viață dincolo de orice manifestare a corupției lumii și a pervertirii omenirii. Acesta este un apel prin care Patriarhia Ecumenică învită toți oamenii să ia parte la această experiență, convinși fiind că numai astfel vor redescoperi adevărata speranță, speranță ce a fost furată de învălmășeala confuziei ce a pus stătânire astăzi asupra întregii omeniri.

Fie ca Lumina Învierii să lumineze sufletele voastre, ale tuturor, astfel încât să ne bucurăm cu toții în dragoste, pace și înțelegere prin Fiul și Cuvântul lui Dumnezeu, Cel ce este Lumina lumii, Adevărul și Viața.

Pentru Cel care a înviat din morți, Domnul slavei, „care stăpânește peste viață și peste moarte”, care trăiește în veci și „dă viață celor din morminte”, aducem glorie, onoare și mulțumire. Amin.

Bartolomeu, Patriarhul Constantinopolului,
Al vostru osârdnic rugător către Hristos Cel Înviat
Fanar, Sfintele Paști, 2015

.
Pe aceeaşi temă

20 Aprilie 2015

Vizualizari: 1110

Voteaza:

Pastorala la Invierea Domnului 2015 - Bartolomeu, Patriarhul Constantinopolului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE