Pastorala de Sfintele Pasti 2011 - IPS Gherasim, Arhiepiscopul Ramnicului

Pastorala de Sfintele Pasti 2011 - IPS Gherasim, Arhiepiscopul Ramnicului Mareste imaginea.

+ G H E R A S I M
PRIN HARUL LUI DUMNEZEU,
ARHIEPISCOP AL RAMNICULUI
IUBITULUI NOSTRU CLER, CINULUI MONAHAL
SI TUTUROR DREPTCREDINCIOSILOR CRESTINI
DIN ACEASTA DE DUMNEZEU PAZITA EPARHIE:
HAR, MILA, PACE SI BUCURIE, ARHIERESTI
SI PARINTESTI BINECUVANTARI !

HRISTOS A INVIAT !

PREACUCERNICI SI PREACUVIOSI PARINTI,
PREACUVIOASE MAICI,
IUBITI FII SI FIICE DUHOVNICESTI,

Cu bucurie sfanta, va intampinam in aceasta zi la finalizarea urcusului duhovnicesc al Postului Sfintelor Pasti, cu vestea cea buna a Invierii Mantuitorului nostru Iisus Hristos, a biruintei vietii asupra mortii si a luminii asupra intunericului. Aceasta lumina si bucurie a Invierii strabate si astazi adancul constiintei noastre si ne cheama mereu la viata noua, la pace si buna intelegere si la implinirea rostului inalt pe care il avem in lume, pentru ca Invierea Domnului este izvor de bucurie si viata pentru toti credinciosii. Chemarea la lumina in noaptea de Pasti, precum si aprinderea facliilor din candele din sfantul altar reprezinta legatura noastra cu  Hristos Cel Inviat si dorinta de a trai impreuna cu El, in  lumina invataturii Sale dumnezeiesti.

Dar Fiul lui Dumnezeu a venit in lume nu doar pentru cei  ce au trait in acel timp si s-au bucurat de implinirea cererilor  lor. Iisus Hristos, ieri si azi si in veci, Acelasi (Evrei XIII, 8) a  venit ca sa aduca lumina unei invataturi noi; sa alunge intunericul pacatului si sa calauzeasca viata celor ce se indreapta in El spre lumina cea neinserata a vietii. Eu lumina am venit in lume, ca oricine crede in Mine sa nu ramana in intuneric (Ioan XII, 46). De aici si indemnul pe care l-a facut inainte de Patimile Sale: Credeti in lumina ca fii ai luminii sa fiti (Ioan XII, 36).

De aceea, Invierea Domnului, pe care ne-a invrednicit Preamilostivul Dumnezeu s-o intampinam cu pace si cu sanatate, ne invaluie in razele bucuriei si linistei sufletesti
fiindca ne descopera adevarul credintei noastre in Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Biruitorul mortii si Stapanul vietii. Bucuria Invierii Domnului a fost cu atat mai mare cu cat nimeni dintre ucenicii Sai nu crezuse ca El se va scula din morti. Femeile mironosite au fost cele dintai care s-au invrednicit de aceasta bucurie si au vestit adevarul ca Hristos a inviat! Ele mersesera dis-de-dimineata la mormant ca sa unga cu miresme trupul lui Iisus dupa datina Legii Vechi, dar au gasit mormantul gol, iar ingerul le-a spus ca a inviat Domnul. Ele au plecat de acolo cu frica si cu bucurie mare, dar, fiind inca pe drum, Insusi Iisus le-a intampinat zicandu-le: Bucurati-va!

Dupa ce s-au incredintat ca El este cu adevarat, au mers la apostoli ca sa vesteasca ca au vazut pe Domnul (Ioan XX, 20). Si s-au bucurat ucenicii cand au vazut pe Domnul, marturiseste Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan (Ioan XX, 20). In aceasta sfanta zi, ma bucur si eu impreuna cu voi, iubitii mei fii duhovnicesti. Se bucura chiar iadul si se lumineaza cu totul la aratarea stralucitoare a Soarelui slavei Care a rasarit. Se bucura stralucitoarea mireasa a lui Hristos, Biserica, si imbratiseaza cu bucurie pe Mirele dumnezeiesc Care iese din mormant ca dintr-o camara de nunta! Chiar fata Golgotei s-a schimbat pentru ca toata faptura a saltat de bucurie cand a vazut pe Domnul inviat. Sa ne bucuram si noi, ascultatori purtatori de lumini, si sa ne luminam azi de harul dat de Dumnezeu slavitei Invieri a lui Hristos.

A inviat Hristos si a fost omorata moartea. A inviat Hristos si s-a dezlegat stricaciunea. A inviat Hristos si a incetat blestemul. A inviat Hristos si iarasi s-a deschis raiul. A inviat Hristos si a rasarit nemurirea. Unde-ti este moarte boldul tau? Unde-ti este, iadule, biruinta? (I Corinteni XV, 55) iata Hristos a inviat!

IUBITII NOSTRI FII DUHOVNICESTI,
Praznicul Invierii este Praznicul Vietii, al Vietii care biruieste moartea. Prin inviere toti ne-am izbavit si nu mai suntem robii mortii! Inainte de invierea lui Hristos moartea era infricosatoare omului; dupa inviere omul este infricosator mortii. Dupa ce Iisus Cel Inviat a biruit moartea, acum o dispretuiesc si ucenicii Sai. Acesta-i darul Stapanului inviat! Acesta-i privilegiul slavitei Invieri. Asteptam moartea, dar asteptam viata nemuritoare, a carei arvuna ne-a dat-o Invierea Mantuitorului. Sfantul Maxim Marturisitorul ne invata ca, prin patimirea Sa, Hristos a desfiintat stricaciunea firii omenesti si a adus, prin moarte, viata nestricacioasa.

Hristos, care iese din mormant biruitor asupra mortii si a diavolului, ne vesteste ca viata noastra este un urcus continuu, mergand din bucurie spre alte bucurii. Bucuria Invierii nu este una obisnuita sau trecatoare, ci eterna si deplina prin excelenta. De aceea, nimeni nu trebuie sa fie trist in noaptea Invierii. Toate motivele de intristare sunt acum slabe fata de biruirea mortii. Sa nu ne intristam ca suntem inca muritori, caci fiind rascumparati de Hristos, trecem din moarte la viata. Moartea celor care cred si traiesc in Hristos nu mai este infricosatoare, ci usa spre vesnicia vietii. De aceea, canta Biserica in noaptea Invierii: Cu bucurie unul pe altul sa ne imbratisam si nimeni sa nu se teama de moarte, ca ne-a eliberat pe noi moartea Mantuitorului.

DREPTMARITORILOR CRESTINI,
2011 este Anul Sfantului Botez si al Sfintei Cununii, anul familiei crestine, si, de aceea, lumina Invierii lui Hristos ne reaseaza impreuna pe calea Bisericii, ne reaminteste de binecuvantarea lui Dumnezeu ce-Si revarsa darurile Sale cele bogate asupra celor ce-si randuiesc viata in conformitate cu invatatura Bisericii, caci Taina aceasta - a casatoriei - mare este; iar eu zic in Hristos si in Biserica (Efeseni V, 32). Prin botez devenim fii ai lui Dumnezeu, cetateni ai raiului si membri ai Bisericii lui Hristos, vrednicii pe care nu le vom pierde niciodata, pentru ca botezul este capodopera dumnezeiasca, mai frumoasa decat cerurile prin stralucirea sa. Omul fiind inainte intuneric, devine lumina, primeste subzistenta fiind inainte nimic: este impropriat si infiat de Dumnezeu… si asezat pe un scaun imparatesc - marturiseste Sfantul Nicolae Cabasila.

Sfintii Parinti vorbesc in unanimitate despre inceputul indumnezeirii omului odata cu Sfanta Taina a Botezului. De acum inainte esti sadit in raiul spiritual. Din maslin salbatic, esti altoit in maslin bun, din intinaciune ai venit la sfintenie... Daca vei ramane in butucul viei, vei creste ca o mladita aducatoare de rod - ne invata Sfantul Chiril intr-o cateheza la sfantul botez. Acesta este darul oferit de Mantuitorul Iisus Hristos oamenilor dupa slavita Sa Inviere - sfintirea noastra si a lumii intregi.

Biserica este chemata sa acorde o atentie deosebita familiei crestine, aparand valoarea acesteia ca viata binecuvantata de Dumnezeu in scopul dobandirii mantuirii sau a vietii vesnice - sublinia la inceputul acestui an Preafericitul Parinte Patriarh Daniel. Impreuna cu Preasfintitul Emilian Lovisteanul, Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului, impreuna cu parintii si ceilalti slujitori ai sfintelor altare incercam sa venim in sprijinul familiilor aflate in situatii de criza materiala sau spirituala, prin asistenta religioasa pe care o oferim acestora, prin vizitele pastorale pe care le savarsim, prin intalnirile cu credinciosii nostri in cadrul diverselor manifestari spiritual culturale la care participam.

Ziua Invierii, popoare sa ne luminam cu praznuirea, si unii pe altii sa ne imbratisam. Sa zicem fratilor si celor ce ne urasc pe noi, nu doar celor care din iubire ne-au facut binefaceri, sau au primit binefaceri din partea noastra si sa iertam toate pentru inviere. Sa aducem roade bineplacute lui Dumnezeu, redand chipul Chipului, facandu-ne asemenea lui Hristos, pentru ca si El S-a facut asemenea noua, a saracit ca noi sa ne imbogatim, a luat chip de rob, ca sa ne bucuram de libertate. A rabdat ispite, ca noi sa biruim, a rabdat necinste, ca noi sa ne inaltam, a murit ca sa ne mantuiasca, S-a inaltat din mormant, ca sa ne traga spre Sine.

IUBITII MEI FII SI FIICE INTRU HRISTOS DOMNUL,
Aceasta este ziua pe care a facut-o Domnul, aleasa si sfanta zi, cea dintai a saptamanii, imparateasa si doamna, praznic al praznicelor , sarbatoare a sarbatorilor , in care
binecuvantam pe Hristos in veci, sa ne bucuram si sa ne veselim intru ea, cantand astazi impreuna, nu alergand spre desfatarea trupului, ci grabindu-ne spre lacasurile sfinte, innoite cu sangele martirilor, pentru ca ziua de astazi este ziua Invierii si nu i se potriveste intinarea. Astazi Stapanul nostru Hristos a inviat din morti si S-a aratat inainte de toti Mariei Magdalena si celorlalte femei graindu-le: Bucurati-va! Si impreuna cu voi tot neamul.

Bucurati-va ca numele voastre sunt scrise in ceruri (Luca X, 20) ne spune si noua Domnul cand ne silim sa traim in bucuria invierii Domnului si sa vietuim ca niste fii ai invierii. Adevaratul fiu al luminii este cel care alunga dinlauntru sau toata vrajba si toata patima cea rea aducatoare de moarte. Sa lepadam, deci, lucrurile intunericului si sa ne imbracam in armele luminii, ne invata Apostolul neamurilor (Romani XIII, 12), iar roadele luminii se arata in orice bunatate, dreptate si adevar (Efeseni V, 9), dupa indemnul Mantuitorul nostru Iisus Hristos: Asa sa lumineze lumina voastra inaintea oamenilor , incat sa vada faptele voastre cele bune sa preamareasca pe Tatal vostru care este in cer (Matei V, 16).

Jertfa si moartea pe Cruce a Domnului nostru Iisus Hristos ne determina sa vietuim in asa fel incat omul cel vechi al pacatului sa fie rastignit impreuna cu El, ca sa nimiceasca trupul pacatului pentru a nu mai fi robi pacatului (Romani VI, 6). De vom muri impreuna cu Hristos, credem ca vom si vietui impreuna cu El (Romani VI, 8). Daca suntem partasi mortii Lui vom fi partasi si invierii Lui si intru innoirea vietii vom umbla.

Sa purtam, asadar, grija de ochiul cel launtric al cugetului nostru, caci daca el este curat tot trupul este curat, daca el este luminat de lumina lui Hristos, viata intreaga va fi
luminoasa, va fi izvor de lumina, de liniste si bucurie pentru toti semenii nostri. De aceea, va rugam ca in aceasta zi a invierii sa nu ramana nimeni in intristare, sa fim cu purtare de grija fata de batranii nostri, de cei aflati pe patul suferintei, de cei nevoiasi si fara ajutor, de copiii greu incercati, intristati de lipsa dragostei si ocrotirii parintesti, pentru ca sa gustam si sa ne indestulam din izvorul bunatatii si al bucuriei ceresti.

Transmitandu-va aceste indemnuri duhovnicesti cu prilejul luminatului praznic al Invierii Mantuitorului nostru Iisus Hristos, Va imbratisez cu parinteasca dragoste, dorindu-va ca Hristos Cel Inviat, cu harul, cu iertarea si cu iubirea Sa, sa va cuprinda si sa va lumineze sufletele si viata. Impartasindu-va cel mai sfant si bogat indemn ce
adevereste existenta noastra in lumina lui Dumnezeu, Va intampinam cu bucuria mesajului crestin: HRISTOS A INVIAT!

Al vostru Arhipastor, de tot binele doritor si catre
Hristos Cel Inviat rugator,

ARHIEPISCOPUL RAMNICULUI
+ G H E R A S I M,

13 Martie 2012

Vizualizari: 1329

Voteaza:

Pastorala de Sfintele Pasti 2011 - IPS Gherasim, Arhiepiscopul Ramnicului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE