Nasterea Domnului - Pastorala IPS Nicolae, Arhiepiscop al Timisoarei si Mitropolit al Banatului

Nasterea Domnului - Pastorala IPS Nicolae, Arhiepiscop al Timisoarei si Mitropolit al Banatului Mareste imaginea.


Pastorala la Nasterea Domnului 2006

+ Nicolae

DIN MILA LUI DUMNEZEU

ARHIEPISCOP AL TIMISOAREI SI MITROPOLIT AL BANATULUI

Iubitului cler, cinului monahal si dreptcredinciosilor crestini si crestine, binecuvantare si pace de la Dumnezeu-Tatal si de la Domnul nostru Iisus Hristos.

Cinstiti credinciosi si credincioase,

Cu mare mangaiere sufleteasca ma simt indemnat si acum, ca totdeauna, sa ma adresez Voua tuturor, la marea si sfanta zi a Nasterii Domnului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos. El, Hristos Domnul, este Acela care a risipit negurile intunericului si Care a deschis portile prin care sa intram in imparatia luminii. Fericiti sunt oamenii, fericite popoarele care, sub lumina cereasca a lui Hristos calca pe urmele dumnezeiescului Invatator. Ele sunt luminate, inaintate in cultura, puternice si fericite pe acest pamant. Si cu adevarat, daca vom cerceta care dintre popoarele lumii sunt mai inaintate, la care popoare infloresc artele si stiintele, unde viata este mai imbelsugata, vom constata ca acestea sunt popoarele care marturisesc pe Hristos. Fara a gresi putem spune ca facem parte dintre aceste popoare si inca de cand am aparut in istorie.

Iar daca este asa, trebuie s-o dovedim prin faptele noastre de fiecare zi. Iubiti frati si surori in Iisus Domnul, Ca cinstitori ai Mantuitorului Hristos, se cuvine sa-L avem permanent in mijlocul nostru, dupa cum insusi El a fagaduit zicand: "Iata, Eu cu voi sunt pana la sfarsitul veacurilor" (Matei 28, 20). Cu adevarat, Mantuitorul se afla nu numai in ceruri, ci si pe pamant. El sta la carma Bisericii, al carei intemeietor si cap nevazut este. El o insufleteste prin Duhul Sfant, care de la Tatal purcede; El o innoieste prin darurile Sale cele bogate; El ne uneste cu Sine prin Sfanta Taina a Cuminecaturii si ne calauzeste pe toti la limanul mantuirii dupa cuvantul Sau, cand zice: "Eu sunt calea, adevarul si viata" (Ioan 14, 6).

Chezasia mantuirii noastre a tuturor este prezenta tainica a Mantuitorului Hristos pe pamant, in Biserica Sa cea sfanta; iar dobandirea mantuirii de catre fiecare dintre noi este strans legata de implinirea indatoririlor noastre de crestini. Acest adevar este limpede aratat si in cantarea bisericeasca:"Hristos se naste, mariti-L, Hristos din ceruri intampinati-L, Hristos pe pamant inaltati-va". Din prezenta necurmata a Mantuitorului Hristos in lume, adica in Biserica, purcede indatorirea noastra, a celor ce credem in El, de a urma poruncile Lui, de a face lucrul Lui.

A face lucrul lui Hristos pe pamant, insemneaza a ajuta fiecare, dupa masura puterilor sale, la implinirea indemnului dezvaluit lumii de cetele ingeresti care au pogorat deasupra staulului din pestera Betleemului, in noaptea cea sfanta a nasterii Mantuitorului, cantand: "Marire intru cei de sus lui Dumnezeu, pe pamant pace, intru oameni bunavoire". Ca oameni, noi traim in lume, dar crestini fiind, noi credem in Cel ce a facut lumea. Lui ii aducem inchinarea randuita de invatatura sfintei noastre Biserici, Lui ii incredintam rugaciunile noastre facute intru frangere de inima, pe El il preamarim cu cantari de lauda, Lui ii aducem prinosul smereniei noastre. Ascultarea de El ne-o aratam prin alipirea noastra puternica de sfanta Sa Biserica.

In ea stand, ca in singura corabie a mantuirii noastre, ii aducem lui Dumnezeu, laolalta cu netrupestile puteri ingeresti, marirea cuvenita, ofranda sufletului nostru intarit pe temelia dreptei credinte, sfintit de puterea harului ceresc si incalzit de dragostea fata de Dumnezeu si de oameni. Noi credem si marturisim ca Hristos este"pacea noastra, cel care a surpat peretele din mijloc al despartiturii..." Si precum graieste Sfantul Apostol Pavel, "Dumnezeu, care ne-a impacat cu Sine prin Iisus Hristos, ne-a incredintat slujirea impacarii" (II Corinteni 5, 18), ca si noi, la randul nostru, facatori de pace sa fim (Matei 5, 9), sa stingem invrajbirile dintre noi, sa inlaturam orice pricina de inversunare a omului impotriva altui om, sa luptam din toate puterile pentru incetarea neintelegerilor dintre noi.

In acest chip lucrand, ne vom invrednici sa vedem infaptuindu-se dumnezeiasca solie"pe pamant pace, intru oameni bunavoire", vom ajunge sa avem tihna si intru toate buna sporire, sa micsoram suferintele care bantuie in lume si sa cunoastem tot mai bine cat de folositoare si placuta este viata pasnica si netulburata de primejdia neintelegerilor. Pentru aceea se cuvine ca fii credinciosi ai sfintei noastre Biserici sa mergem, cu pilda vietii noastre, inaintea tuturor oamenilor pe calea statornicirii pacii desavarsite pe pamant.

Aceasta este invatatura cea mare si sfanta care izvoraste din talcuirea luminatului praznic al Nasterii Domnului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos. Urmand-o si traind-o cu toata osardia si fara precupetire, taina Intruparii ne va fi intr-adevar tuturor de folos si in viata de acum si in cea viitoare, spre care nazuim si intru care nadajduim cu totii. Dreptmaritori crestini si crestine, Binefacerile care s-au revarsa peste noi, prin venirea Mantuitorului nostru Iisus Hristos au facut ca firea noastra, pustie odinioara, in cea mai mare parte, sa rodeasca fapte placute lui Dumnezeu, ca o gradina binecuvantata; caci Lui ii datoram sporul nostru pe calea mantuirii, pacea sufletului nostru, ravna si increderea in viitor.

De aceea, astazi, cand sarbatorim din nou nasterea Pruncului dumnezeiesc, sa-L primim cu toata dragostea in salasul sufletului nostru, cu inima curata si buna. Sa ne inchinam Lui cu credinta, ca pastorii si magii si sa-I aducem daruri scumpe din vistieria sufletului nostru: rugaciunea curata a inimii, ca o tamaie bine primita, pacea si bunavoirea cugetului, sfintenia vietii. In aceasta zi de inaltare sufleteasca pentru toti crestinii, Va binecuvantez si ma rog pentru mantuirea si pentru fericirea Voastra a tuturor intru Hristos."Iar Domnul pacii, insusi sa ne daruiasca pacea pururea intru toate. Domnul sa fie cu noi cu toti" (II Tesaloniceni 3, 16).

Al vostru pururea catre Domnul rugator si de tot binele voitor,

+Nicolae Arhiepiscop si Mitropolit

Data in resedinta mitropolitana din Timisoara, cu prilejul sfintelor sarbatori ale Nasterii Domnului din anul mantuirii 2006.

01 Februarie 2010

Vizualizari: 1942

Voteaza:

Nasterea Domnului - Pastorala IPS Nicolae, Arhiepiscop al Timisoarei si Mitropolit al Banatului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE