7 lacasuri ortodoxe pe care le poti vizita intr-o vacanta in insulele Greciei

7 lacasuri ortodoxe pe care le poti vizita intr-o vacanta in insulele Greciei Mareste imaginea.

La fel ca in Romania, in Grecia gasesti cate o biserica ortodoxa in fiecare sat, manastiri izolate pe fiecare dintre miile de insule, dar si catedrale ortodoxe in principalele orase. Iti poti planifica din timp o vacanta Early Booking in Grecia, in timpul careia sa vizitezi unele dintre cele mai frumoase lacasuri de cult. O sa fii suprins de arhitectura deosebita a bisericilor si de icoanele bizantine pe care le ascund micutele insule grecesti.

1. Catedrala Agios Minas, Creta

(Foto: Shutterstock.com)

In orasul istoric Heraklion, se gaseste una dintre cele mai impozante cadredrale de pe insula Creta, construita la sfarsitul secolului 19 in cinstea protectorului insulei. Lacasul de cult poate adaposti cu usurinta peste 7.000 de oameni. In catedrala poti vedea o colectie impresionanta de icoane ortodoxe, vitralii si un tavan emotionant de frumos pictat.

Si daca tot alegi Creta pentru vacanta din perioada estivala trebuie numaidecat sa vezi Manastirea Sfintei Caterina, la nord de Catedrala Sf. Mina, a carei biserica a fost ridicata de venetieni in secolul 16. Lacasul de cult are o arhitectura cu totul deosebita. De la sfarsitul secolului 20, Biserica Sf. Caterina gazduieste o expozitie de icoane bizantine, manuscrise si picturi ortodoxe care dateaza din secolul 16 si pana la finele secolului 19, printre care si icoane pictate de El Greco.

O vacanta de 7 zile Creta porneste de la doar 300 euro/persoana, biletul de avion si cazarea fiind incluse in pret.

2. Manastirea Hozoviotissa, Amorgos

(Foto: Shutterstock.com)

E una dintre cele mai izolate manastiri grecesti de pe insula Amorgos, un lacas de cult ridicat in cinstea Fecioarei Maria in secolul 11 de catre Alexius Comnenus. Manastirea se amesteca perfect in peisajul stancos si se reflecta in apele turcoaz ale Marii Egee.

Se spune ca o barca a venit din Palestina cu o icoana a Fecioarei Maria, cunoscuta pe insula ca Fecioara din Panagia, protectoarea insulei. Si in zilele noastre, manastirea este locuita de calugari care te intampina cu raki si loukoumi, doua bauturi traditionale grecesti. Poti vizita si interiorul lacasului de cult daca respecti codul vestimentar specific manastirilor ortodoxe. De-a lungul secolelor, calugarii au adunat icoane de pret, cele mai vechi datand chiar din secolul 15. E un loc special unde merita sa ajungi cel putin o data.

Cum ajungi acolo? Iti poti cumpara o vacanta in Grecia sau spre Ciclade, in Patmos, de unde poti lua o barca pana in Amorgos. Daca iti alegi o vacanta in sezonul estival, te poti bucura si de plajele cu nisip fin din apropierea Manastirii.

3. Catedrala Metropolitana Ortodoxa, Santorini

(Foto: Shutterstock.com)

Insula Santorini e recunoscuta pentru sutele de biserici ortodoxe imprastiate in satele de pe caldeira. In multe dintre ele se oficiaza chiar si slujbe religioase pentru cuplurile care isi doresc sa se casatoreasca. Daca vrei sa pleci in luna de miere in Grecia, insula Santorini e alegerea potrivita pentru tine si partenerul tau.

Odata ajunsi acolo, nu ratati Catedrala Metropolitana Ortodoxa din Fira. Tot din Fira puteti urmari impreuna cel mai frumos apus din Santorini. Catedrala de un alb imaculat e usor de reperat, arcade imense imprejmuiesc nava bisericii, iar interiorul aduna numeroase icoane si fresce bizantine. Lacasul de cult a fost construit la inceputul secolului 19 si a fost afectat de cutremurul din 1956, iar apoi a fost renovat.

Daca urmeaza sa petreci 7 nopti in Santorini, poti vizita si Manastirea Agios Nikolaos, una dintre cele mai vechi manastiri de pe insula, construita la mijlocul secolului 17. Capela iniatial a fost transformata de o influenta familie ortodoxa in manastire. Manastirea de maicute adaposteste icoane bizantine cu o valoare nepretuita pe langa obiectele din muzeul eclesiast.

4. Biserica Ortodoxa Agios Dionysios, Zakynthos

(Foto: Shutterstock.com)

Protectorul insulei Zakynthos a fost Agios Dionysios, in cinstea caruia s-a ridicat biserica din centrul orasului Zakynthos care-i poarta numele. Lacasul de cult impresionant poate fi observat cu usurinta chiar de la intrarea in port, fiind un punct de reper pe insula inca din 1708, cand biserica a fost construita.

Iar daca alegi sa petreci o vacanta de 7 zile in Grecia in sezonul estival, nu trebuie sa ratezi nici Manastirea Panagia ridicata tot in cinstea protectorului insulei, Sfantul Dionysios. Acesta s-a calugarit dupa ce sotia sa a murit si si-a petrecutultimii ani din viata intre zidurile lacasului de cult. Poti sa iti continui sejurul in Zakynthos cu o vizita pe plaja Naufragiului (Navagio), care e la doar 3 km de Manastirea din Anafonitria. Pe plaja se poate ajunge doar cu barca, dar merita sa vizitezi nu doar plaja marginita de ape turcoaz, ci si stancile abrupte din apropiere de unde vei avea parte de cele mai frumoase privelisti panoramice din Zakynthos.

Planifica-ti din timp vacanta estivala in Zakynthos. Un pachet Early Booking te ajunge in jur de 350 euro/persoana pentru 7 nopti, incluzand biletul de avion si cazarea.

5. Biserica Sf. Spiridon, Corfu

(Foto: Shutterstock.com)

Daca alegi sa iti petreci vacanta de vara in Corfu, in Centrul Vechi al orasului o sa vezi una dintre cele mai frumoase si inalte biserici de pe insula, Biserica Sfantului Spiridon, ridicata in secolul 16, a carei turn rosu poate fi vazut din aproape orice loc de pe insula. De altfel, aceasta este cea mai cunoscuta biserica din Corfu. Biserica a fost ridicata in cinstea Sfantului Spiridon, protectorul insulei de la Marea Ioniana. Aici se afla si moastele sfantului, aduse din Constantinopol si tinute intr-o capela din biserica unde fiecare credincios poate veni sa se roage.

Potrivit credintelor locale, Sfantul Spiridon a protejat insula si a salvat-o de mai multe ori de invazia musulmana, iar in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, o bomba a cazut pe insula, dar nu a explodat. In cazul in care vrei sa-ti amintesti vizita la aceasta biserica, poti sa-ti cumperi un suvenir chiar de pe strada care duce catre lacasul de cult, unde sunt numeroase magazine de suveniruri religioase.

Daca te gandesti sa alegi insula Corfu pentru vacanta estivala, e bine sa profiti de ofertele Early Booking disponibile in primele luni din an, mai ales ca beneficiezi de reduceri de pana la 20%.

6. Manastirea Evangelistria, Skopelos

(Foto: Shutterstock.com)

Ca mai toate cladirile de pe frumoasa insula greceasca, si Manastirea Evangelistria isi pastreaza arhitectura austera, specifica constructiilor din perioada post-bizantina. Lacasul de cult a fost construit pe ruinele unei fortarete ridicate pe insula la inceputul secolul 17. Daca alegi insula Skopelos ca destinatie de vacanta pentru urmatorul concediu, merita sao vizitezi. O vei gasi intre vaile impadurite din apropierea orasului Skiathos.

Manastirea ocupa un loc aparte in istoria grecilor, fiind lacasul de cult unde se retrageau pentru rugaciune in timpul Revolutiei din 1821. In interiorul Manastirii poti vedea minunatele fresce bizantine, ori poti vizita gratuitmuzeul care contine numeroase artefacte religioase, icoane bizantine si vesminte. Iar daca vrei sa participi la praznuirea maicii Domnului, slujba are loc in fiecare an in data de 15 august. Manastirea e localizata la nord de centrul orasului Skiathos, la doar 4 km distanta. Poti merge fie pe jos, fie poti lua autobuzul pana acolo.

Daca alegi sa iti petreci vacanta de vara in Skopelos, trebuie sa stii ca o sa ajungi intr-una dintre cele mai linistite insule grecesti, foarte potrivita pentru familiile cu copii. Pachetele Early Booking pornesc de la 100/euro persoana pentru 5 nopti fara transport si 450/euro persoana pentru un sejur de 7 nopti, pachet care include biletul de avion si cazarea.

7. Biserica Ortodoxa Sf. Nectarie din Faliraki, Rhodos

(Foto: Shutterstock.com)

La exterior, Biserica Ortodoxa din Faliraki seamana cu Biserica din Santorini. Doar culorile difera, arcadele catedralei din Santorini fiind albe, in timp ce lacasul de cult din Rhodos e vopsit in culoarea soarelui la apus. Daca vrei sa iti petreci urmatorul concediu in Rhodos, sunt numeroase locuri unde te poti bucura de liniste si de istoria bizantina. Fie ca alegi Rhodos si explorezi Centrul Vechi al orasului, fie ca preferi Lindos unde poti vizita Acropolele, apele turcoaz o sa iti fie oriunde la picioare.

Ofertele Early Booking pentru Rhodos pornesc de la 400 euro/persoana pentru 7 nopti.

Biserici ortodoxe din Atena

(Foto: Shutterstock.com)

Iar daca nu ai ajuns niciodata in Atena, poti face acest lucru chiar si in extra-sezon, cand biletele de avion si pachetele city break sunt foarte ieftine. Dincolo de monumentele ramase din lumea antica, Atena adaposteste zeci de biserici ortodoxe, dintre care cea mai importanta e Catedrala Mitropolitana din Atena, centrul spiritual al ortodoxismului grecesc, ridicata in 1842. Catedrala e o constructie impozanta cu fresce si icoane bizantine vechi.

Langa Catedrala Mitropolitana, te poti opri la o biserica micuta construita in secolul 12 care imbina stilul roman cu cel bizantin. Si nu in ultimul rand, in Atena se gaseste un lacas de cult cu adevarat special pentru crestinii ortodocsi, Biserica Panagia Hrusospiliotissa, sapata in stanca. Lacasul de cult se afla chiar in apropierea Acropolelor si poti ajunge acolodoar dupa un drum destul de dificil ce presupune urcarea pe un teren stancos.

Orice insula ai alege din Grecia, e bine sa stii ca in satele micute izolate in munti sau intre plantatii de maslini sunt unele dintre cele mai pitoresti locuri in care te poti retrage. Pe langa lacasurile de cult din orase sau manastirile izolate pe care ai putea sa le vizitezi, o sa fii surprins de simplitatea si caldura bisericilor micute ascunse in taramurile mai putin cunoscute ale Greciei.

Pe aceeaşi temă

21 Decembrie 2015

Vizualizari: 3221

Voteaza:

7 lacasuri ortodoxe pe care le poti vizita intr-o vacanta in insulele Greciei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE