
Catacombele Sfintei Solomonia se gasesc la aproximativ 1 km departare de portul Kato Pafos, Cipru. Aceste camere subterane au servit in vechime ca sinagoga in Pafosul roman. Potrivit traditiei, Sfanta Solomonia a fost una dintre primele femei care au respins invatatura pagana si au imbratisat crestinismul in aceasta regiune. Aceasta s-a adapostit in catacombele care astazi ii poarta numele in timpul persecutiilor. Romanii insa au zidit intrarea in pestera, condamanand-o astfel la o moarte cruda si lenta. Dupa doua sute de ani cand intrarea a fost redeschisa, sfanta a iesit de acolo vie.
Numele sfintei provine de la mama celor sapte mucenici macabei, care au fost ucisi in timpul domniei lui Antioh Epifanes, unul dintre conducatorii seleucizi ai Palestinei. Evenimentul este relatat in Vechiul Testament atat in II Macabei cat si IV Macabei.
Sfanta Solomonia, mama celor sapte mucenici Macabei, este praznuita la 1 august. Revolta fratilor Macabei fata de stapanirea seleucida a regelui Antioh IV Epifanes asupra iudeilor a dus la martirizarea acestora chiar sub ochii mamei lor. Solomonia, vazandu-si fiii aruncati in foc, a primit si ea patimirea de bunavoie, aruncandu-se in para focului si primind moarte muceniceasca.
Despre patimirea acestor mucenici Sfantul Grigorie Teologul spune: "desi au marturisit inainte de venirea lui Hristos, acesti Sfinti Mucenici nu sunt cu nimic mai prejos celor care au urmat Domnului retraindu-i Patima revigoranta, caci credinta in Hristos, care salasluia deja in ei prin speranta reinvierii, e cea care ii facu sa depaseasca orice atasament la cele pamantesti”.
Catacombele dateaza din perioada elenistica. De asemenea, arheologii care s-au ocupat cu cercetarile in acest loc sustin ca unele din mormintele descoperite aici sunt din aceeasi perioada. Locul este format dintr-o curte deschisa inconjurata de cinci camere sapate in calcar, intr-una dintre ele aflandu-se un izvor. Accesul in biserica se face coborand de 22 de trepte.Unele dintre camere au gauri in acoperis pentru a permite luminii sa patrunda. Camera situata la vest are un arc pe peretele vestic si inca mai pastreaza fragmente de fresca aratand faptul ca aceste catacombe au fost transformate in biserica la o data mult mai tarzie. Cercetatorii sustin ca aceste fragmente de fresca ar data din sec. al XII-lea.
In Cipru se gasesc doua locuri inchinate Sfintei Solomonia. Pe langa catacombe, amintim si Biserica Sfintei Solomonia aflata intr-un sat din Peninsula Karpas.
Radu Alexandru
-
Manastirea Kykkos
Publicat in : Biserica in lume -
Biserica Asinou
Publicat in : Biserica in lume -
Biserica Schimbarea la Fata - Palaichori
Publicat in : Biserica in lume -
Biserica Sfanta Cruce Agiasmati
Publicat in : Biserica in lume -
Biserica Sfantul Mamant / Mamas - Louvaras
Publicat in : Biserica in lume
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.