Cezareea lui Filip - Banias

Cezareea lui Filip - Banias Mareste imaginea.

Cezareea lui Filip, cunoscuta in vreme si sub denumirea de Panea / Banias, este numele unei localitati biblice. Alaturi de localitatea palestiniana Cezareea, capitala Iudeii, cunoscuta si ca "Cezareea Maritima", unde a fost botezat sutasul Corneliu, in Noul Testament mai este amintita si "Cezareea lui Filip", aceasta din urma fiind asezata la poalele Muntelui Hermon, in nordul Tarii Sfinte.

Cezareea lui Filip aminteste de tetrarhul Irod Filip, care a extins-o, in vremea domniei lui asupra acestei regiuni. Irod Filip Tetrarhul a fost al treilea fiu al lui Irod cel Mare, de la a cincea sotie, anume Cleopatra. Desi de sange iudaic, prin mama sa, Cleopatra din Ierusalim, Filip era pagan. El a fost cel dintai domnitor iudeu care a pus chipuri de oameni pe banii lui.

Se spune ca, in tot cursul domniei sale (37 de ani), Filip a ar fi facut din conducerea lui o binecuvantare. Domnia lui a fost plina de pace, atat in treburile interne, cat si in cele externe. Casatoria lui cu Salomea, o fiica a Irodiadei, a inlesnit relatiile amicale cu Antipa din Galileea si Perea, in cursul anilor de incheiere ai domniei lui.

Cezareea lui Filip - Banias

Capitala lui Filip era la Panea (Banias), unde se afla vechiul sanctuar al zeului Pan, aproape de unul din izvoarele raului Iordan. Aici, el a recladit si a infrumusetat cetatea, numind-o "Cezarea", in cinstea imparatului Cezar. Spre a se deosebi de celalalt loc cu acelasi nume, de pe tarmul Marii Mediterane, cetatea a fost adesea cunoscuta ca "Cezarea lui Filip".

Cezareea lui Filip, in Sfanta Scriptura

"Si venind Iisus in partile Cezareii lui Filip, ii intreba pe ucenicii Sai, zicand: Cine zic oamenii ca sunt Eu, Fiul Omului? Iar ei au raspuns: Unii, Ioan Botezatorul, altii Ilie, altii Ieremia sau unul dintre prooroci. Si le-a zis: Dar voi cine ziceti ca sunt? Raspunzand Simon Petru a zis: Tu esti Hristosul, Fiul lui Dumnezeu Celui viu.

Iar Iisus, raspunzand, i-a zis: Fericit esti Simone, fiul lui Iona, ca nu trup si sange ti-au descoperit tie aceasta, ci Tatal Meu, Cel din ceruri. Si Eu iti zic tie, ca tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica Mea si portile iadului nu o vor birui. Si iti voi da cheile imparatiei cerurilor si orice vei lega pe pamant va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant va fi dezlegat si in ceruri" (Matei 16, 13-19).

Cezareea lui Filip - Banias

"Si a iesit Iisus si ucenicii Lui prin satele din preajma Cezareii lui Filip. Si pe drum intreba pe ucenicii Sai, zicandu-le: Cine zic oamenii ca sunt? Ei au raspuns Lui, zicand: Unii spun ca esti Ioan Botezatorul, altii ca esti Ilie, iar altii ca esti unul din prooroci. Si El i-a intrebat: Dar voi cine ziceti ca sunt Eu? Raspunzand, Petru a zis Lui: Tu esti Hristosul!" (Marcu 8, 27-29).

Cezareea lui Filip / Banias - scurt istoric

Cezarea lui Filip era capitala intemeiata de fiul lui Irod cel Mare, la baza sudica a Muntelui Hermon, in partea nordica a Paslestinei, in sudul provinciei Siria. Cezareea lui Filip se afla la aproape 200 de kilometri mai la nord de Ierusalim, la 80 de kilometri de Damasc, la 50 de kilometri de renumitul port Tir si la 40 de kilometri de Marea Galileei.

Capitala lui Filip a fost intemeiata in nordul platoului Golan, pe locul vechii localitati Panea (Banias), asezata aproape de unul din izvoarele raului Iordan, unde se si afla un templu inchinat zeului Pan. Initial, se crede ca templul din Banias a fost un sanctuar canaanit, ridicat in cinstea zeului Baal, dupa cum gasim mentionat in Vechiul Testament, unde Muntele Hermon este pus in legatura cu zeul Baal.

Cezareea lui Filip - Banias

"Iata popoarele acelea pe care le-a lasat Domnul ca sa ispiteasca prin ele pe Israel si pe toti aceia care nu cunosteau toate razboaiele Canaanului: (...) cinci stapanitori Filisteni, toti Canaaneii, Sidonienii si Heveii care locuiau in muntii Libanului, de la muntele Baal-Hermon pana la intrarea Hamatului" (Judecatori 3, 1-3). "Urmasii jumatatii din tribul lui Manase au trait in acel pamant, de la Vasan pana la Baal-Ermon si Senir si pana la muntele Hermon, si erau multi la numar" (I Paralipomena/Cronici 5, 23).

In anul 20 i.Hr, imparatul Irod cel Mare a primit aceasta regiune de la imparatul Augustus, si, drept multumire, a ridicat aici un templu pagan in cinstea aceluia. Irod Filip a ridicat, mai apoi, un maret oras, numindu-l "Cezarea lui Filip", spre a-l deosebi de Cezareea Maritima.

Cezareea lui Filip - Banias

Aici se afla cel mai mare izvor al raului Iordan. Datorita cantitatii mari de apa, locul este foarte fertit, iar vegetatia este foarte abundenta. O asemenea vegetatie, intr-o regiune renumita pentru ariditatea ei, a dus la un cult idolatru bine conturat. Astfel, in perioada elenista si romana, aici au fost ridicate mai multe temple pagane.

Apele tasnesc din pestera in care s-a aflat zidit templul lui Pan. Aici erau aduse multe jertfe, in cinstea ciudatului zeu grec. Pan este infatisat jumatate om si jumatate tap, el fiind un zeu al fricii, al inspaimantarii. Adesea, el este infatisat cantand din nai (fluiere).

In nisele din munte, pastrate pana astazi, erau asezate statui ale zeitatilor. Intr-una dintre nise se afla asezata zeita Echo, nimfa a muntelui si sotie a lui Pan. O alta nisa pastra statuia zeului Hermes, fiul zeitei Maia si tatal lui Pan. Inscriptiile pastrate pe peretele muntelui amintesc de numele acelora care au daruit donatii insemnate.

Cezareea lui Filip - Banias

Locul a fost numit de greci "Paneas" datorita pesterii de aici, care semana cu locurile inchinate de obicei zeului Pan. Astazi, locul se numeste Banias. Nemaifiind locuit de multa vreme, aici s-a amenajat un imens sit arheologic, cunoscut sub denumirea de "Inaltimile Golan".

Desi localitatea Banias nu apare in Vechiul Testament, istorici precum Filostorgius, Teodoret, Benjamin din Tudela si Samuel ben Samson, o identifica, in mod gresit, cu localitatea Laish (actualul sat Tel Dan). Dintre cei renumiti, numai Eusebiu de Cezareea identifica Laish/Dan in vecinatatea renumitei Paneas, la vreo 10 kilometri pe drumul spre Tir.

Teodor Danalache

Cezareea lui Filip - Banias

Pe aceeaşi temă

29 Iunie 2012

Vizualizari: 5944

Voteaza:

Cezareea lui Filip - Banias 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE