Laodiceea

Laodiceea Mareste imaginea.

Inca de timpuriu, Lodicea a devenit unul din principalele centre ale crestinatatii fiind scaun episcopal. Alaturi de Hierapolis, este considerat cel mai important dintre orasele de pe valea raului Licus, in perioada de inflorire, populatia sa ajungad la aproximativ 100 000 de locuitori.

Orasul s-a numit initial Diospolis, apoi Roas, Antioh al II-lea fiind cel care l-a colonizat intre 261 si 246 i.Hr, dandu-i numele sotiei sale, Laodiceea. Spre sfarsitul secolului I i.Hr, era unul dintre orasele principale ale Asiei Mici, atat din punct de vedere al activitatilor mestesugaresti, cat si al comertului, fiind cunoscut mai ales pentru atelierele care prelucrau lana si cele care faceau sandale. Laodiceea a primit din partea romanilor statutul de oras liber, devenind centru al unei adunari juridice, care cuprindea 24 de orase din jurul sau. Cetatenii sai l-au infrumusetat cu numeroase monumente. Monezile si inscriptiile descoperite in Laodiceea confirma prezenta cultului lui Zeus, Esculap, Apolo, si a celui imperial.

Lodiceea

La inceputul erei crestine, Laodiceea era locuita, pe langa populatia indigena formata din sirieni elenizati, de greci, romani, si de membri ai unei importante comunitati iudaice.

Crestinismul a patruns in oras din primele veacuri: Sfantul Apostol Pavel mentioneaza Biserica din Laodiceea ca fiind foarte apropiata de cea din Colose. A fost probabil intemeiata de coloseanul Epafra. Desi apostolul Pavel recomanda colosenilor ca epistola lor "sa fie citita si in biserica din Laodiceea, iar pe cea din Laodiceea sa o citeasca si colosenii" (Col. 4, 16), totusi nu exista nici o epistola canonica, adresata laodicenilor. Exista insa o epistola apocrifa pretinsa a fi a Sfantului Pavel catre Laodiceni, in limba latina si araba. In unele manuscrisele grecesti prima Epistola catre Timotei se incheie cu aceste cuvinte: "Scrisa in Laodiceea, metropola a Frigiei Pacatiana”. Biserica din Laodiceea este cunoscuta si ca facand parte dintre cele sapte Biserici ale Apocalipsei.

Lodiceea

Atunci cand Frigia s-a impartit in doua, Laodiceea a devenit metropola a Frigiei Pacatiana, figura sub acest nume in toate documentele "Notia episcopatuum". Mai mult, s-au pastrat in limba greaca saizeci de canoane date la un sinod local tinut in Laodiceea (343).

Laodiceea

Orasul Laodiceea este in mod frecvent amintit de catre istoricii bizantini, mai ales in epoca comnenilor, fiind fortificat de catre imparatul Manuel. Invaziile mongole si turce i-au adus decaderea, de atunci aflandu-se in ruine.

Laodiceea

Monumentele istorice pot fi vazute in prezent in apropierea satului Denizlim numit mai exact Denizli Ladik (Ladik-Laodiceea). S-au pastrat vestigii dintr-un stadion, trei teatre, un apeduct, sarcofage etc. Principala activitate arheologica pe acest sit a fost reconstructia marilor strazi dintr-o anumita parte a orasului, incluzand strada principala, numita strada Siria.

Laodiceea

Recent, a fost descoperita in Laodiceea o biserica ce dateaza din sec. al IV-lea. Profesorul Celal Simsek, cel care a condus sapaturile arheologice, sustine ca biserica a fost descoprita folosind unde radar, o tehnica pe care intrebuintat-o pentru prima data anul acesta. Cea mai mare parte a bisericii, ce este construita pe o suprafata de 2000 m2, si-a pastrat starea initiala. Arheologii sustin ca este foarte probabil ca aceasta biserica din Laodiceea sa fie cea la care se face referire in Apocalipsa.

Radu Alexandru

 

Pe aceeaşi temă

29 Iunie 2012

Vizualizari: 4174

Voteaza:

Laodiceea 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE