
Chiar daca este mentionat in Noul Testament ca facand parte dintre localitatile in care a propovaduit Sfantul Apostol Pavel, orasul antic Iconiu este mai degraba cunoscut in prezent datorita moscheelor, scolilor sale teologice, si marelui mistic sufi, Mevlana. Considerat de catre multi ca fiind "cel mai religios" oras al Turciei, orasul modern Konya, (anticul Iconiu) este un loc cu o istorie indelungata.
Iconiu - localizare si istoric
Orasul Iconiu se afla pozitionat in sudul Turciei centrale, la aproximativ 270 km de Ankara. Situat in stepa anatoliana, Iconiu este unul dintre cele mai vechi orase ale Turciei. Marturiile arheologice indica faptul locul acestui oras a fost populat cel mai devreme in mileniul III i.Hr.. In timpul celui de-al doilea mileniu, hititii au detinut controlul asupra zonei. Dupa ce Imperiul Hitit a disparut, frigienii au dobandit controlul asupra orasului la inceputul sec. al VII-lea , iar apoi, in secolul urmator, persii au fost cei care au cucerit orasul. Cand Alexandru cel Mare a invins persii in sec. al IV-lea i.Hr., Iconiu a devenit parte a Imperiului sau. Dupa moartea lui Alexandru, Iconiu a fost controlat de catre seleucizi iar apoi de catre conducatorii din Pergam. In 129 i.Hr., dupa ce regatul Pergamului a fost inglobat in Imperiului Roman, Iconiu a facut parte din provincia romana a Asiei.
In timpul perioadei romane, Iconiu a fost scaun arhiepiscopal si locul unde s-a tinut un sinod timpuriu al bisericii (235). Orasul a prosperat sub romani si de asemenea in timpul perioadei bizantine. Intre secolele VII- IX, Iconiu, asemenea multor orase din regiune, a avut de suferit din cauza invaziilor arabe. Turcii Selgiucizi au atacat orasul in 1069, preluand controlul asupra orasului, pe care l-au numit Konya.
In calitate de capitala a sultanatului de Rum, Konya s-a bucurat de o perioada de prosperiate economica si culturala. Cateva moschei, mausolee si scoli teologice, ce pot fi vazute in Konya, dateaza din aceasta perioada. Cand mongolii i-au invins pe turcii selgiucizi, in 1242, Konya a ramas sub cotrolul acestora o perioada considerabila, pana cand mongolii au fot invinsi de catre mameluci. In sec. al XV-lea, Konya si regiunea inconjuratoare au devenit parte a Imperiului Otoman.
Iconiu in paginile Sfintei Scripturi
In timpul primei calatorii misionare descrise in Faptele Apostolilor, Sfantul Apostol Pavel a calatorit prin intreaga regiune sudica a Asiei Mici, raspandind invatatura crestina in cateva orase, printre care si Iconiu (Fapte 13:51-14-7).
Dupa ce au propovaduit in Antiohia Pisidiei, Pavel si Barnaba au mers in Iconiu, unde au predicat in sinagoga. Pavel si Barnaba au parasit apoi Iconiu si au mers in Listra si Derbe. In Listra, unii oponenti ai lui Pavel au venit din Iconiu si Antiohia si au intors poporul din Listra impotriva lui. Pavel va parasi Listra mergand in Derbe (Fapte 14:19-20). Sfarsindu-si itinerariul in Derbe, Sfantul Apostol Pavel s-a intors prin Listra, Iconiu si Antiohia, in drumul sau spre Antiohia Siriei.
Cand Pavel a ajuns din nou in Listra, in cea de-a doua calatorie misionara, Timotei, un cetatean din Listra care “care avea bune marturii de la fratii din Listra si din Iconiu.” (Fapte 16:2), s-a alaturat lui in calatoria misionara. Dificultatile prin care a trecut Sfantul Apostol Pavel in timpul vizitelor din Iconiu si imprejurimi sunt mentinate de asemenea in II Timotei 3:11, de altfel, ultima referinta scripturistica la acest oras.
Intamplarile din Iconiu o includ si pe Sfanta Tecla, o tanara din acest oras care si-a parasit logodnicul si a urmat Sfantului Apostol Pavel in calatoriile sale.
Obiective turistice in Iconiu
Turistul care viziteaza in prezent orasul Konya, nu va gasi alte urme ale orasului antic Iconiu din vremea lui Pavel, in afara catorva artifacte aflate in Muzeul Arheologic. Acest muzeu adaposteste lucrari provenind din perioadele neolitica, bronzului, fierului, clasica, elenistica, romana, si bizantina. Exponatele constau in ceramica, sculpturi in piatra si in bronz, sarcofage, bijuterii si inscriptii. In mod particular, se remarca un sarcofag din marmura ce dateaza din sec. al III-lea d.Hr., cu scene in basorelief din viata lui Hercule.
Cel mai cunoscut loc din Konia este insa Muzeul Mevlana. Chiar daca nu au legatura cu lumea biblica multele moschei, scoli de teologie si morminte aflate in oras, constituie importante obiective turistice.
Radu Alexandru
-
Manastirea Sfantul Pavel - Athos
Publicat in : Biserica in lume -
Sfantul Pavel Marturisitorul, patriarhul Constantinopolului
Publicat in : Calendar ortodox -
Sfantul Pavel Tebeul
Publicat in : Vietile sfintilor -
Sfantul Pavel din Peloponez
Publicat in : Vietile sfintilor
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.